Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

5 důvodů, proč sledovat Hru o trůny


ikona
Spooner
game of throneshrahra o trůny
Očekávaná čtvrtá řada fantasy hitu startuje již za pár hodin. Proč byste si ji ani letos neměli ujít? 

A je to opět tady. Jeden z nejuctívanějších seriálů posledních let, Hra o trůny, je zpátky a bitva o ten nejméně pohodlný trůn v historii bude zřejmě zase trhat rekordy ve sledovanosti. Předcházející řada však dokázala malinko rozpoltit nejen naší redakci a mnoho diváků mohlo kvůli rozporuplným pocitům nad seriálem již zlomit hůl. To by byla ale sakra velká chyba. Čtvrtá řada uctívané fantasy ságy má totiž velký potenciál stát se jedním z televizních vrcholů sezóny. V následujících odstavcích si proto probereme ty nejdůležitější důvody, proč byste si pecku od HBO ani počtvrté neměli nechat ujít.

(Text obsahuje menší knižní spoilery. Žádné velké podpásovky ale nečekejte)

5. Nové postavy
Pravda, kvůli rozdělení knižní předlohy na dvě části bude těch nově příchozích podstatně méně, než v předchozích sériích. I přesto se však pár výrazných charakterů, jenž mohou zamávat děním v Západozemí, rozhodně najde. Tím nejsilnějším hráčem bude bezpochyby Oberyn Martell, jemuž je přezdíváno Rudá zmije. Jako člen další významné rodiny přijíždí do Králova přístaviště na napjatě očekávanou svatbu. Jeho pravým záměrem je ovšem pomstít se za smrt blízkého, z čehož rodinka Lannisterů nebude mít zrovna radost. V podání nepříliš známého Pedro Pascala to navíc z ukázek vypadá na další castingovou trefu do černého a jeho partnerku si pak zahraje seriálová veteránka Indira Varma z historického Římu či Luthera.

Dále se pak na scéně objeví také Mace Tyrrel, otec sera Lorase a půvabné Margaery, a hlavně jeden z nejvlivnějších mužů Sedmi království. Fandové Sherlocka se potom budou moci těšit na jeho bratra i tvůrce v jedné osobě, Marka Gattise, a milovníky drsného Banshee potěší příchod hromotluka Josepha Gatta do role jednoho z vůdců Divokých, Styra. Nové ksichty ale budeme vídat i mezi starými charaktery. Postavy Daaria Naharise a nemilosrdného Gregora “Hory“ Clegana se totiž dočkaly přeobsazení. Ten první tak místo copů vyfasuje vousy a druhý zmiňovaný se dočká již své třetí herecké tváře. A v podání islandského borce Hafthora Julia Bjornssona konečně získal tu správnou muskulaturu. Ostatně, posuďte sami.

4. Na Zdi bude horko
Čtvrtá série ovšem není jen příslibem dalších šokujících zvratů, intrik a šťavnatých dialogů, ale také další důležité bitvy v dějinách Západozemí. Jednoho z vrcholů sezóny se dočkáme, jak je ostatně zvykem, v deváté epizodě a ve středu dění tentokrát bude samotná Zeď. Zde se totiž ve velkolepé bitvě konečně střetnou členové Noční hlídky v čele s Jonem Sněhem a armáda Divokých Mance Nájezdníka. O brutální řež a nějaké to překvapení by pak ani v tomto případě neměla být nouze.

Dozor nad jednou z nejepičtějších knižních bitev totiž opět dostal osvědčený britský řezník Neil Marshall. Ten své režisérské umění již výtečně předvedl v předchozím masakru seriálu, bitvě u Černovody. Ta sice mohla vyfasovat ještě daleko větší rozpočet a nenabídla zdaleka tak krvavý zážitek jako literární předloha. Z hlediska vyprávění a scénáře však stále patří mezi nejlepší epizody seriálu. Doufejme tedy, že tentokrát byla stanice HBO v rozdávání dolarů ještě více štědrá a dostaneme po všech stránkách epická bitva. Pokud tohle tvůrci odfláknou, tak pro ně Martinův skluz v dopisování knih bude tím nejmenším problémem. 

3. Nejslibnější předloha
O tomhle důvodu už jste asi párkrát slyšeli. Třetí část úspěšného bestselleru, Bouře mečů, bez debat patří mezi vrcholná díla G. R. R. Martina a nabízí fanouškům valnou část šokujících a památných momentů opěvované ságy. Kvalitám seriálové adaptace možná trošku ublížilo právě ono rozpůlení macatého kousku na dvě série. Mnohým se tak mohla zdát třetí řada ve své první polovině až příliš ukecaná. Škarohlídi by možná dokonce poznamenali, že se zde kromě dechberoucích zvratů v závěrečných dílech nic zásadního nestalo. Většina zásadních momentů se kvůli nutnému rozdělení totiž dočká svého zpracování až nyní a příběhově se bude šlapat na plyn již od samého úvodu. Tady divákům bude čelist padat na zem nejen u tradičně nabité deváté epizody. Youtube se prostě letos dočká další vydatné porce záznamů hysterických reakcí.

2. I čtenáři budou čumět
Štvou vás také mnohdy škodolibé pohledy znalců knih, kteří se upřímně smějí šokovaným pohledům ostatních diváků? Tak vězte, že ani oni to nemají v posledních letech zrovna jednoduché. Už v druhé sérii jsme se dočkali pár změn oproti adorované fantasy bichli a v loňském roce se některé postavy dokonce dočkaly samostatných televizních linek. To se týkalo hlavně chudáka Theona, jež si vytrpěl v třetí řadě brutální mučení, o němž se v předlohách jen zběžně mluvilo. Podle prvních upoutávek to pak vypadá, že právě linka jeho a rodiny Boltonů se posune oproti Martinovým eposům razantně vpřed a scénáristé už zde nejspíš budou také hodně čerpat z prozatím posledního knižního dílu, Tance s draky.

Ostatně odkazování na pozdější části předlohy bude v čtvrté sezóně více. Dočkáme se totiž například již postavy Hizdahra zo Loraqa, jenž sehraje důležitou roli v příběhu samotné Khaleesi, ovšem čtenáři ho také poznali až v páté části. Změn však můžeme očekávat ještě mnohem více a dokonce i některé oblíbené charaktery uvidíme v malinko jiné situaci, než čtenáři původně čekali. Oproti předloze se tak například můžeme těšit na ještě větší prohloubení vztahu mezi Tyrionem a Jamiem. Ani milovníci knih tak zřejmě nebudou mít o překvapení nouze a budou doufat, že se scénáristům tvůrčí změny vyplatí i tentokrát.

1. Prostě Západozemí
Co si budeme nalhávat, i přes řadu novot a lákadel se většina z fanoušků stejně asi nejvíc těší na jejich oblíbený fantasy svět a hlavně milované charaktery. Západozemí si za své uplynulé tři roky zamilovalo miliony fanoušků po celém světě a už dávno nepatří jen mezi uctívané modly fantasy geeků. Všechny tak bude stejně nejvíce zajímat, jaké průsery bude muset řešit oblíbený Tyrion, jak bude po odloučení klapat incestní vztah Jamieho s Cersei či zda se Daenerys konečně přeplaví přes to zatracený moře. Z Hry o trůny se zkrátka stačil stát velký televizní fenomén, který bude diváky díky výtečnému scénáři a velkolepé produkci HBO plné nádherných kulis a lokací, na nichž si dali tvůrci opět pekelně záležet, bavit ještě zatraceně dlouho. Snad si tedy David Benioff s D. B. Weissem svou úctyhodnou reputaci nepokazí. Kvalitnější materiál než tento rok už asi do ruky jen tak nedostanou.

Jak moc se na novou sezónu těšíte?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace