Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Seriál za milion dolarů


ikona
Krasa
broadchurchgracelandlesrevenantsresurrectionrevenantstéma
Američané našli ve Francii perlu a přivítali nový seriálový trend. Co je televizním seriálem za milion dolarů? 
Když napíšu, že zombie tématiky jsme přejedení, bude to znít asi málo důrazně. Ve skutečnosti jsme jí totiž přežraní jako prasata, a na odstranění našeho problému bychom potřebovali minimálně pomoc doktorky Cajthamlové. Přežranost zombiemi je aktuálním tématem snad veškeré současné popkultury. Videohry, filmy, knihy, televize. Všude je to jedna velká zombie katastrofa, a osvěžující je zhruba jako grog v létě. Na druhou stranu smrtelná tematika ohromně táhne. Bez Živých mrtvých by se současná AMC mohla jít rovnou klouzat, a stejnojmenná hra, nebo třeba takové Left 4 Dead, jsou vábničkou pro změnu na počítačové hráče. Dilema? Pro televizi obzvlášť! Živí mrtví jsou monopolní silou a vyrobit mu konkurenta podobné váhy chce nejen odvahu, ale také pořádný rozpočet na zajištění masek, postapokalyptického světa, marketingu a všeho možného. Francouzi ale loni našli řešení. A jejich myšlenka se rázem stala nápadem za milion dolarů.
 
  

Když se hovořilo o triu nejlepších seriálů roku 2013, světoví novináři převážně přiznali překvapivou evropskou dominanci. Zatímco v Americe válela poslední řada Perníkového Táty, Anglie se nadchla do kriminálky Broadchurch a Francie ožila vynikajícím drama-hororem Les Revenants. Úspěch Broadchurch samozřejmě nezůstal nepovšimnut. Američani si z něj sebrali Davida Tennanta a scénu po scéně připravují své vlastní Graceland. Jakkoliv se však tato ostrovní perla blýská, je to pořád jenom „detektivka“ a jako taková má více méně jednorázový charakter. V malém městečku najdou vraha dítěte a pak se uvidí. Možná přibude řada, možná ne. Diváci se namlsají, svět seriálů zůstane stejný.

Les Revenants ale vnuknul Američanům nápad. Co kdyby se vrátili mrtví a nevypadali jako shnilá bečka masa? Les Revenants se odehrává ve francouzském horském městečku, kam se zničehonic vrátí několik obyvatel, toho času již nějakou dobu po smrti. A spíše než na „drahou“ brutalitu se francouzský Canal+ zaměřil na kontakt mrtvých s živými. A povedlo se jim to na výbornou. Osmička epizod byla výživná, skvěle gradovala a uzavřela se v důstojném závěru, co toho vysvětlit tak akorát. Myšlenka hodná zlata. Zombie, co nejsou zombie. Horor, co je zároveň i seriózní vztahové drama. Ideál pro hororomily, ale i pro ženy libující si v rodinných zápletkách. A přitom se nejedná o žádnou převratnou novou ideu. Ostatně seriál je remakem filmu z roku 2004 a velmi podobným námětem disponovala i povídka Stephena Kinga: Mrtví se občas vracejí.
 
  

Les Revenants si nakonec vydupali přítomnost i na britském Chanel 4 a je s podivem, jak projekt bez anglické zvukové stopy nabyl na ostrovech takové pozornosti. Pár měsíců pomyslného ticha a šup, na ABC odstartovalo Resurrection, které prý s francouzskou peckou „nemá nic společného“. Jen se mu jeho námět, dramatičnost i některé postavy zásadně podobají. Pche, řeknou si modří. Resurrection přece vychází z knížky Jasona Motta a ta vyšla zhruba ve stejnou dobu jako Les Revenants. Kde je pravda, ať vezme čert. Resurrection zaujalo diváky, vydupalo si druhou sérii, a leč se (především postavami a scénářem) nemůže Les Revenants rovnat, zařadilo se mezi dosavadní úspěšné zámořské projekty. 
 
  

A pochopitelně dojde i k nevyhnutelnému. Les Revenants se na nás bude usmívat v téměř shodném příběhu, pouze s americkými herci a tomu uzpůsobeným prostředím. A&E, která letos zprznila námi oblíbené severské Ti, co vraždí, právě natáčí desetidílný čistokrevný remake. Projekt s pracovním názvem They Came Back si vzal pod křídla Carlton Cuse (ověnčený cenami za kultovní Ztraceni) a sličná Raelle Tucker (True Blood). V posledních dnech navíc tvůrci začínají oznamovat jména prvních herců a kromě Marca Pellegrina se zatím nedá hovořit o výstavě známých tváří. A&E ale známé tváře nepotřebuje. Nasadí totiž seriál, jehož předloha prošla cenami Emmy a má sama o sobě zlaté dno. Kdyby tak v dnešní době někdo přemýšlel, jaký seriál má hodnotu milionu dolarů, jde jednoznačně o Les Revenants. Navedl totiž americké producenty na myšlenku, jak udělat příběh o zombiích snadno a levně. A přitom se podobná charakteristika původně očekávala od úplně jiného projektu. Od britského In the Flesh, pomyslnému můstku mezi Les Revenants  a klasickým nahnilým zombie hororem. Ale, upřímně, slyšeli jste někdy o In the Flesh? Neslyšeli…
 
  

A co vy? Viděli jste Les Revenants? Souhlasíte s tvrzením, že se jedná o nejlepší televizní projekt roku 2013?
Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (8)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace