Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 5: Nejlepší seriálové postavy roku 2016


ikona
do_Od
2016novinkypostavytop
Které ze seriálových postav nás letos nadchly nejvíc?  

Letos jsme si řekli, že ty topky trochu promícháme. Zaprvé proto, že se neradi opakujeme a zadruhé proto, že jsem hrozně moc chtěl vyhlásit Punishera a spol., tedy charaktery, které mě jednoduše letos konstantně odrovnávaly svými dialogy, akcemi nebo třeba jen mimickými pohyby koutky jejich úst (doporučuji analýzu Hopkinsova projevu). Byl to sice boj, ale nakonec jsem docela na zbytek redakce docela pyšný. Koneckonců, posuďte ten náš výběr sami.

5. American Crime Story - Marcia Clark

Marcia, Marcia, Marcia. Kromě skvělé epizody taky hlavní ženská role v soudní pecce roku American Crime Story, zahraná výbornou Sarah Paulson, kterou mám rád už od dob Studia 60. Tehdy jsem ale rozhodně netušil, že bude až takhle skvělá. Její převtělení se do tvrdé ženy v době, kdy to ženy na její úrovni rozhodně neměly snadné, a obzvlášť do jednoho z nejtěžších okamžiků její kariéry, tady působilo nejen naprosto autenticky, čistě a přesvědčivě, bylo zároveň taky zatraceně bolestivé. Jasně, tady už musíme děkovat scénáři, že onu (a koneckonců ani žádnou jinou) postavu nepodcenil, a dopřál jí přesně tolik prostoru, kolik bylo potřeba. Kolektivní práce se v tomhle případě ovšem počítá stejně tak, jako samotný herecký výkon. Takže zkrátka paráda na všech frontách, a osobně jsem nesmírně rád, že se do té topky nakonec Marcia probojovala. Je to maximálně zasloužené. (do_Od) 

4. Black Sails S3 - Charles Vane

Měl jsem tohohle drsňáka rád hned od začátku. V Black Sails nejsou vyložení klaďáci, všichni jsou více či méně zlí, lakomí a připravení zradit, kdykoliv jde do tuhého. Charles Vane, dost možná nejnebezpečnější z téhle party pirátů, měl ale něco jako čest. Hrál fér, i když se mu to nemuselo vyplatit. Nepolitikařil, spíš se jednoduše vrhl do boje a jeho protivníci měli obvykle minimálně šanci postavit se mu s mečem v ruce. Že na to většina z nich neměla, je jiná věc... Vaneovi ale bylo těžké nedržet palce, protože moc dobře věděl, že je kriminálník, užíval si to a na nic jiného si nehrál. A to až do samého konce, který byl stejně zasloužený, jako hořký. Zachu McGowanovi bych za tohohle kruťáka, kterému nakonec budete stejně držet palce, přál pořádnou kariéru. (Mr. Hlad)

3. Bosch S2 - Harry Bosch

Drsní detektivové ze staré školy jsou v bedně v poslední době tak trochu ohroženým druhem. A o to více si musíme vážit jednoho z těch nejlepších, který momentálně brázdí seriálové vody, Harryho Bosche. Ukázkový případ neskutečně drsného, ale zároveň férového policajta z pera Michaela Connellyho, kterž možná občas nejprve dává rány a až pak se ptá. Když se ovšem naplno pustí do systematického vyšetřování a zapne svůj fištrón, je na to radost pohledět. S rozvedenou manželkou i roztomilou dcerou za zády, s rodinným traumatem a whiskou v ruce sice může mnohým evokovat chodící kriminální klišé. Málokdy byly ovšem tyto prvky zpracovány tak precizně a s takovou chutí. Tvůrci navíc mají k dispozici brilantního Tituse Wellivera, který je chodící továrnou na charisma a stačí jeden jeho drsný pohled a každý druhý vrahoun (i divák) si cinkne do gatí. Prostě takový ten prototyp drsného poldy s prima srdcem, jenž jakoby se trošku zasekl v čase. Ještě že tak. Výraznějšího a lépe zahraného detektiva v současnosti jen tak nenajdete. (Spooner

 

2. Westworld - Dr. Ford

Když byl Anthony Hopkins před pár lety ohlášen jako hlavní hvězda chystané pecky Westworld, říkal jsem si, že tohle může dopadnout jen dvěma způsoby. Buď si jde britský veterán nudně pro nájem, nebo po dlouhé době vycítil příležitost pro opravdu geniální roli. A asi jste už pochopili, jaká je pravda. Jeho tatík všech androidů, Dr. Ford, je totiž tak brilantně zahranou a nejednoznačně napsanou postavu, že s napětím hltáte každý její dialog i Hopkinsův mimický sval. Chvíli ho milujete, pak ho chcete zabít, ale celou dobu stejně s napětím čekáte, co že je to ten jeho mistrovský plán. A do toho nám britská ikona předvádí (ano, opravdu se to nebojím napsat) jeden ze svých nejlepších výkonů kariéry. Při některých jeho mrazivých scénách a geniálních monolozích by se snad rozklepal strachy i Hannibal Lecter. Fakt, že nás s ním tvůrci celou stopáž vodí za nos a jeho pravý motiv prozradí v podstatě až v poslední scéně, už beru jen jako tu hodně šťavnatou třešničku na dortu. Prostě scenáristický masterpiece. (Spooner)  

 

1. Daredevil S2 - Punisher

A jsme u letošního krále. Hopkinsův ďábelský Dr. Ford promine, na Punishera byl ale nakonec i on příliš krátkej. Vemte si jen ty roky, co komiksoví fanoušci museli čekat na pořádnou adaptaci tohohle drsného antihrdiny. Přidejte nadmíru pozitivní dojmy z první série Daredevila a obří očekávání do té druhé, spousta lidí si to pořád neuvědomuje, tohle ale zkrátka mohlo dopadnout strašně, strašně moc zle. Díkybohu nedopadlo. Místo toho jsme dostali takový akční náhul, na jaký už jen tak nezapomeneme, a Punisher v něm hrál sakra důležitou roli. A to nejen jako hodný strejda zabiják od vedle, tentokrát jsme se podívali i pod jeho tvrdou skořápku a zjistili, že se za tou horou svalů a kupou munice skrývá zároveň i zatraceně tragická story o ztrátě rodiny a vůbec smyslu života jako takového. Jon Bernthal Oscara ještě nevyhrál, v našich srdích si tu pomyslnou sošku ale za jeho "One Batch, Two Batch" už dávno odnesl. Snad nám letos všem urve koule podobným způsobem i ve své vlastní Netflix štaci. Jop, Punishera se dočkáme už letos, a měl by navazovat na Defenders, tak snad to bude velký. (do_Od) 

Čestné zmínky:

Karel z Pustiny, Dolores, Muž v černém, Teddy nebo Bernard z Westworldu, šerif a 11 ze Stranger Things, Elektra a Daredevil, Negan ze Živých mrtvých, zkrátka a dobře, tenhle seznam by mohl být nekonečnej. Zkuste v diskuzi seřadit ty vaše.

Hlasování se účastnili podle abecedy redaktoři: Davies182, do_Od, Mr.Hlad, Sam.Vimes a Spooner a dále externí redaktoři: duro a Krasa.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace