Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Bude Zaklínač věrný předloze?


ikona
do_Od
netflixwitcherzaklínač
Showrunnerka Zaklínače na téma knih a věrnosti předlohám. 

Jestli se na něco v letošním roce fakt těšíme, tak je to jak si Netflix poradí s adaptací fantasy ságy Zaklínače. Práva si kravaťáci ze streamovacího gigantu šikovně sehnali už loni, a pokud náhodou sledujete Twitter čerstvě oznámené showrunnerky a hlavní scenáristky seriálu Lauren S. Hissrich, pak jistě víte, že se na seriálu v tuhle chvíli pečlivě pracuje.

Momentálně je ve fázi příprav pilotu, vzniká scénář, autorka se oblkopuje mapami, knihami, komiksy - zkrátka vším, co tak nějak souvisí s daným světem. No a protože žijeme v době sociálních sítí, vše zároveň diskutuje s fanoušky předlohy. Pokud vás (stejně jako nás) tedy zajímalo, jak moc se bude seriál lišit právě od zdrovojého materiálu spisovatele Andrzeje Sapkowského, pak pro vás má dobrou zprávu.

Žádné zjednodušování se konat nebude. Scenáristka zároveň slíbila, že nehodlá do seriálu promítat žádné feministické úhly pohledu, nebude se konat žádná politická korektnost, a pojede se těžce dle historie a zákonitostí vytvořených polským autorem. Dokonce zašla tak daleko, že na to fanouškům dala své slovo. Co mě ale obzvlášť těší, a proč mám pocit, že je seriál v opravdu skvělých rukou, je tahle série tweetů, které jsem si dovolil přeložit do jednoho delšího odstavce:

"Ptát se mě na to, co nejvíc miluji na Zaklínači, je jako ptát se mě, které ze svých dětí mám nejradši. Existuje tolik důvodů, proč mě tahle práce lákala. Tak například, už dlouho tvrdím, že žánr fantasy zoufale postrádá silný ženský úhel pohledu. Už jsem to řekla předtím a řeknu to znova, nemám v plánu do látky promítat nějakou ostrou feministickou perspektivu. Mým přáním je, aby se ženské divačky dokázaly najít v žánru, který milují. Když si tedy čtu Sapkowskiho díla, jsem nadšená, protože všechnu těžkou práci už udělal za mě. Tyhle ženy jsou silné, problematické, komplexní, děsivé, odvážné, opravdové, sexuální, zábavné a temné. Zkrátka jako všechny ženy, co znám. Což mě přivádí k monstrům. Ta jsou totiž stejně tak komplexní. Není to jenom o dobru a zlu. Co se stane, když dobro stvoří zlo? Nivellen, Striga, Renfri - tohle všechno jsou postavy, které jen reagovaly na své okolní podmínky, a není právě tohle ta NEJLIDŠTĚJŠÍ vlastnost ze všech?"

Jo, za mě takhle dobrý. Twitter Lauren můžete sledovat pod tímhle linkem, najdete tam i kratičké pokračování ke Geraltovi a jiné cool věci.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace