Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Jak to vypadá s Altered Carbon?


ikona
Spooner
altered carbonnetflix
Vyklubal se z novinky od Netflixu očekávaný hit? A dočkáme se vůbec druhé série? 

Ambiciózní sci-fi Altered Carbon je bezesporu nejvýraznější seriálovou novinkou začátku roku. Netflix do nás pral jeden nářezový trailer za druhým a pro mnohé se jednalo dokonce o nejočekávanější seriál roku. Jenže výsledný produkt sklízí malinko rozporuplné reakce. Styl a atmosféra seriálu, jež je postupem času záměrně spíše béčková, nesedl každému a ani zámořští kritici zcela neskákali nadšením. I přesto ovšem brali mnozí druhou řadu jako hotovou věc a už se jen čekalo, kdy jí dá Netflix formálně zelenou. To ale možná bude mnohem komplikovanější, než se na první pohled zdálo.

 

Altered Carbon totiž podle prvních čísel společnosti Nielsen, jenž se zabývá ratingy a sledovaností jednotlivých seriálů, není ani zdaleka seriálovým hitem, naopak má čísla spíše průměrná. Podle prvních zpráv vidělo seriál za první víkend v průměru 1, 2 milionu lidí a za první týden pak celkově 2,5 mega. Což možná na první pohled není tak nízké číslo, ostatně některé prověřené seriály Netflixu tu léta operují s nižší sledovaností. Jenže taky mají bohužel asi tak desetkrát nižší rozpočet a jejich tvůrci neměli ambice stvořit seriálovou sci-fi událost. A to není jediná špatná zpráva. 

Altered Carbon zaznamenal během první série až nečekaný úbytek diváků. Zatímco pilot zkouklo solidních 5,9 milionů lidí, na finále se podívalo už pouze milion věrných. A to je opravdu brutální pokles a důkaz toho, že klasický výraz “binge watch“ už ani u Netflixu automaticky neplatí. Carbon tak podle všeho zaznamenal dost možná vůbec největší divácký sešup v průběhu jedné sezóny. A to asi není zrovna prvenství, jehož chtěli tvůrci dosáhnout. Ano, pořád se nejedná o oficiální čísla, jelikož Neflix je už klasicky nezveřejňuje. I přesto je měření Nielsenu považováno za jedno z nejpřesnějších a údajně se nejvíce blíží realitě.

 

Netflix proto s obnovením logicky zatím vyčkává a existuje zde pravděpodobnost, že k němu nakonec ani nedojde. Důvodů proti další sezóně by pak mohlo být několik. Internetový gigant sice mnohdy obnovuje pro další sérii kde co, u svých vysokorozpočtových kousků se už ovšem několikrát spálil, a tak jsou tamní kravaťáci v jejich produkci mnohem obezřetnější. Hudební propadák The Get Down stál podle mnoha zdrojů až 190 milionů dolarů a historický Marco Polo se ve svých dvou sériích s rozpočtem také pohyboval okolo 100 mega. A ani jeden z těchto seriálů si příliš diváků nenastřádal. Altered Carbon je na tom z hlediska sledovanosti stále lépe, i přesto je však možnost, že mohou být na Netflixu opatrnější. I v případě obnovení se tak může celkem jednoduše stát, že budou muset tvůrci operovat s nižším rozpočtem. A to by mohl být celkem problém. Další knižní dobrodružství Takeshi Kovacse od Richarda Morgana je totiž podle mnohých čtenářů ještě epičtější a byl by paradoxně potřeba spíše rozpočet vyšší. Což je věc, která by se hochům z Netflixu nemusela líbit.

 

Autoři seriálu si to pak možná dost dobře uvědomují a aktuálně údajně přemýšlí nad tím, jakým směrem se jejich hrdina i samotný příběh vydá. Mají prý v hlavě několik nápadů a sami si asi radši dávají načas. Existuje tu tak pravděpodobnost, že potenciální druhá řada se bude od knižní předlohy lišit. Nesmíme pak opomenout ani na fakt (a ne nebojte, tohle vážně není žádný spoiler), že si musí najít novou hereckou hvězdu. Joel Kinnaman se totiž hned na počátku podepsal tvůrcům pouze na jedinou sérii a už si stačil najít nový džob v chystané Hanně od konkurenčního Amazonu. Tvůrci by pak nejspíše chtějí jet ve stylu “každá série=nový představitel Takeshiho Kovacse“. Ale to už je jen menší zádrhel, s nímž vlastně producenti počítali. 

 

V neprospěch seriálu pak mluví také fakt, že okolo první řady na internetu zatím neprobíhá žádný extra buzz. Zatímco o prvních sérii netflixovských pecek typu Stranger Things či Punisher můžete na internetu dohledat nekonečno článků a fanouškovských reakcí, u Carbonu mi to zatím přijde podstatně skromnější. Na druhou stranu, spokojených diváků je pořád opravdu dost, takže fanouškovská základna seriálu rozhodně nebude malá. I přes rozdílné kritické ohlasy se pak stále jedná o jeden z nejlepších televizních sci-fi kousků v bedně. A takový kousek se Netflixu do stáje vždycky hodí. Šance, že se Altered Carbon dočká další série, je tak stále vysoká. I přesto se podle těchto čísel a aktuálním tichu ze strany Netflixu dá mluvit o jistém zklamání, jež se může při tvorbě druhé sezóny nějak projevit. Tak uvidíme, jak to nakonec dopadne. My bychom ale návrat Takeshiho rozhodně uvítali.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (7)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace