Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 5: Nejlepší nové seriály roku 2018


ikona
Spooner
2018nové seriálynovinkyserialytop
Nejdůležitější topka roku aneb která seriálová novinka si letos odnáší naše pomyslné zlato? 

Máme tu konec roku, a to jako vždy znamená jediné, naše (a doufáme, že i vaše) oblíbené sestavování redakčních topek toho nejlepšího, co se v uplynulém roce na seriálovém poli urodilo. Současní i bývalí členové redakce, společně s pomocí osazenstva z Moviezone, si tedy po roce opět pořádně zahlasovali v několika kategoriích. A začínáme již tradičně jedním z nejdůležitějších žebříčků, novinkami roku. Na první pohled se sice může zdát, že se letos žádná mega seriálová událost neurodila, to ovšem neznamená, že by nových kvalitních kousků bylo málo. Naopak, nadprůměrných nováčků bylo nakonec tolik, že byla opravdu dřina vybrat ty nejlepší z nejlepších. Tak snad se nám to povedlo.

5. – 6. Jack Ryan

Po vlažně přijatém filmu s Chrisem Pinem se rozhodl dát Amazon této postavě od Toma Clancyho šanci v seriálové formě. V hlavní roli se představil John Krasinski, kterému tato role evidentně velmi sedla, a analytika CIA, jenž se musí pustit do terénu, aby zastavil teroristické plány radikálních muslimů, ztvárnil velmi dobře. Jack Ryan možná není nejvěrnější vyobrazení knižní verze postavy, a tak skalní čtenáře možná nenadchne tak silně. Nicméně pro zbytek diváků představuje tento seriál kvalitní zábavu. Dobře plynoucí příběh, výborná akce a rozpočet na němž se rozhodně nešetřilo udělal z Jacka Ryana jeden z nejlepších kousků tohoto roku. (Diego.Dorlan)

5. – 6. Altered Carbon

Kvalitních seriálových sci-fi sice pomaličku přibývá, pořád se ale jedná o nedostatkové zboží, takže potěší každý nový kousek. Zvlášť když je to nekompromisní cyberpunk z dystopické budoucnosti, kde chudina živoří, zatímco bohatí jsou prakticky nesmrtelní díky technologii umožňující zálohování vědomí a přenášení do nových syntetických těl. Joel Kinnaman uhraje tak akorát, co je potřeba, asistuje mu mexická kráska Martha Higareda a společně se pohybují v atmosférickém futuristickém světě, kde vyšetřují detektivní zápletku nebo se baví s personifikovanou umělou inteligencí hotelu stylizovanou do Edgara Allana Poea. Altered Carbon má možná pomalejší rozjezd, ale nabízí brutální sci-fi v zajímavém prostředí a s výbornými akčními scénami. (Sam.Vimes)

 

4. Ostré předměty

U této minisérie se více méně stačilo podívat jen na povrch a bylo jasné, že nás čeká velká seriálová událost. Produkce HBO, adaptace románu Gillian Flynn a Amy Adams v hlavní roli – to vše v jednom balení nemohlo nechat žádného seriálového nadšence v klidu. Výsledkem tak byl depresivní příběh o vyšetřování vražd v jednom zapadlém městečku, které by jinak nikoho snad ani nezajímalo. Samotná zápletka s vraždami mladých dívek ovšem nebyla hlavním bodem seriálu, jak se na první pohled zdálo. Místo toho mohou diváci sledovat sondu do života, a hlavně minulosti Camille Preaker, což je ve výsledku ještě mrazivější podívaná než samotná detektivní zápletka. (Diego.Dorlan)

 
3. K smíchu

Kidding je takový alternativní origin Jokera. Šprýmař se tu mění v násilníka. Jeff Pickles je až patologicky nezištný a dobrosrdečný muž, který se proslavil coby tvůrce loutkového pořadu pro děti. Jenže co dělat, když na vašem úsměvu stojí ten nejoptimističtější pořad v historii, a vám se přitom přihodí něco otřesného? Picklesovi totiž při autonehodě zemřel jeden ze synů. Jeho otec a zároveň producent ho nenechá mluvit  k dětem o tématech jako smrt upřímně a chce ho nahradit panákem, který šije Jeffova sestra. Jeho manželka si najde nového partnera a on přítelkyni s rakovinou. A tak optimistickou krajinu jeho ducha začnou ovládat démoni. Mimořádný Jim Carrey vedený Michelem Gondrym, týmž režisérem, který ho obsadil do životní role ve Věčném svitu neposkvrněné mysli, je doplněný skvělým Frankem Langellou, Catherine Keener a talentovanými dětskými herci. Kidding těží z kontrastu pastelového pracovního prostředí a zdrcující osobní roviny, kombinuje absurdní humor a tragiku nápaditými způsoby. V jádru jde ovšem o hořko-úsměvné drama o muži, který ztratil syna i příčetnost. (krauset)

 

2. Bodyguard

Velké seriálové pecky se často rodí tam, kde je člověk vůbec nečeká. Což by se v tomto případě dalo říct nejen o druhém, avšak i o prvním místě naší topky. Ale vezmeme to hezky popořadě. O britském Bodyguardovi před premiérou moc lidí nevědělo a ukázky lákaly spíše “jen“ na fajn žánrovku. Jenže stačily první dvě epizody a z novinky se stal v Británii fenomén a nejsledovanější seriál poslední dekády. A naprosto právem. BBC nám totiž naservírovala vyšperkovaný špionážní thriller, v němž díky spletitému ději a skvěle napsaným charakterům nebudete vědět, komu věřit. A to včetně titulní postavy. K tomu si připočtěte smrtící tempo, jež vám nedá ani na vteřinu vydechnout, řadu neskutečně intenzivních scén i nečekaných zvratů a máme tu kousek, na jehož další epizodu jsem čekal každý týden napnutý jak struna. A to už se mi u seriálu nestalo…no, zatraceně dlouho. Ano, po scenáristické stránce to možná není úplný klenot a závěr je až zbytečně doslovný. Totálně pohlcující a napínavý zážitek mi to ovšem ani v nejmenším nezkazilo. Zkrátka musím zase jednou před Brity smeknout svůj pomyslný klobouček. (Spooner)

1. The Haunting of Hill House

Také o hororovém Hill House od Netflixu se před premiérou příliš nemluvilo a asi ani kravaťáci v centrále internetového giganta asi netušili, že se bude jednat o jejich zdaleka největší letošní pecku. A že z ní bude každému v mnoha mrazivých momentech padat brada. Hlavní kouzlo nečekaného hitu pak tkví v tom, že se nejedná primárně o horor, ale zejména o zdrcující psychologické drama o jedné rodině, které postavy i diváka emocionálně vyždíme na totální dřeň. Všichni ti skrytí duchové a hrátky s duchařským žánrem jsou tu pak vlastně jen velmi příjemným bonusem k téměř bezchybnému vypravěčství a skvělé režii, jež vás v některých epizodách opravdu odrovná. Závěr sice diváky malinko rozdělil do dvou táborů, to však nemění nic na tom, že kvalitnější a vypiplanější kousek mezi letošními seriály prostě nenajdete. (Spooner)

Čestné zmínky: Yellowstone, Counterpart, Maniac, Mayans M.C.

Hlasování se účastnili redaktoři: Spooner, Sam.Vimes, Diego.Dorlan, krauset, do_Od, Duro, imf, KarelR, Krasa, Londýnská spojka a TedGeorge.

A jak to vidíte vy?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (6)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace