Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 7: Nejlepší herečky a herci roku 2019


ikona
krauset
2019cavillcrowleyflebaghercihereckychalotramery-streeptop
Které herecké výkony nás loni nejvíc dostaly? 
Seriály jsou pro vytrvalé herce, kteří chtějí prozkoumat svou postavu do hloubky, požehnáním. Stráví v její kůži hodiny, ba desítky hodin a prožijí mnohem více každodenních chvil než ve filmu. A když seriál běží mnoho let, stane se časosběrným a my můžeme vidět, jak velký kus cesty postava prošla a jak se změnila. Tyrion je toho skvělým příkladem. Tohle byl silný herecký rok, hlavně hereček by bylo snadné vybrat dvojnásobek. Nedostalo se na Elisabeth Moss, Nicole Kidman nebo kohokoliv z The Deuce. Zato od nás sklízí pochvalu dvě herečky z Unbelievable, téměř neznáma Anya Chalotra ze Zaklínače, kdo jiný než superstar Phoebe Waller-Bridge i Erika Stárková ze seriálu MOST! A Meryl samozřejmě, jsme ohranější než Akademie. U Mužů kralovali filmoví dobyvatelé: Irons, Harris, Cavill, Crowe. Martin Hofmann měl neobyčejný rok a zaslouží si alespoň zmínku. A Peter Dinklage nesl finále Hry o trůny na svých bedrech.
  
 
7. Kaitlyn Dever (Unbelievable)

Jestli bych měl jmenovat pouze jeden loňský projekt, jenž byl plný silných ženských výkonů, jistě bych řekl minisérii Unbelievable. Zde člověk opravdu neví, koho z hlavní trojice velebit více a každá z hereček si zde najde svůj prostor, kde zazářit. Talentovaná Kaitlyn Dever z Justified či komedie Booksmart (Šprtky to chtěj taky) si tyto momenty vybrala zejména v začátku seriálu. Zde se coby mladá zmatená dívka snaží vyrovnat se znásilněním, kvůli tlaku policie a jiným vlivům jí ovšem lidé přestávají věřit. A vy už jen z očí mladé herečky dokážete skvěle vycítit její zranitelnost, zmatenost a čím dál větší samotu. I když má v následujících dílech spíše méně prostoru, tato postava se vám stejně zaryje pod kůži a její osud vás v závěru nenechá chladným. A to vše jen díky bezchybné Kaitlyn Dever. (Spooner)
 
 
 
7. Rosamund Pike (State of Union) 
 
Rosamund Pike po Zmizelé znovu řeší krizi manželství, tentokrát ale podstatně méně vyhrocenou. V nenápadné minisérii State of The Union (Zpráva o stavu manželství) se v kratičkých epizodách pravidelně schází s manželem na drink před párovou terapií. Vpravdě komorní seriál zprostředkovává všechny informace o každém předcházejícím týdnu i o celém vztahu ústřední dvojice jen skrze sérii dialogů u stolu, takže by to nemohlo fungovat bez podpory dvou dobrých herců a scénáře. Naštěstí nezklamává ani jedno a Rosamund Pike dokonale podává jak důstojnou konverzační partnerku, tak manželku středního věku v krizi i normální ženu, která dřív mohla vypadat třeba jako bondgirl, ale i dnes umí být zatraceně sexy, když chce. (Sam.Vimes)
 
 
 
5. - 6. Meryl Streep (Sedmilhářky)
 
U Meryl Streep mám občas pocit, že už dostává automaticky přinejmenším nominaci úplně za každou roli, ve které se objeví. Naše ocenění za druhou řadu Sedmilhářek je ale rozhodně oprávněné. Streep si tady zahrála matku Perryho, která přijela zjistit co se vlastně stalo a dohlédnout na snachu a vnoučata. Podařilo se jí perfektně vystihnout kombinaci starostlivé babičky a nemilosrdné mrchy se selektivní slepotou, jejímž pohnutkám se dá rozumět, takže ji není možné jednoduše nenávidět. I díky ní není druhá řada nastavovanou kaší, ale plnohodnotným pokračováním (Sam.Vimes)
 
 
 
5. - 6. Erika Stárková (MOST!)
 
Erika musela své Dáše poskytnout zranitelnost i sexualitu a přitom se obejít bez jednoho z nejdůležitějších hereckých nástrojů – hlasu. Jakožto na ženu přeoperovaný bratr hlavního hrdiny, dříve v Mostu známý jako Pavel, musela mít hlubší hlas, a tak ji daboval Jan Cina. Stárková je naprosto uvěřitelná a její postava je jak emocionálním jádrem seriálu, tak svědomím party. Vzít takovou roli chtělo v českých podmínkách odvahu a i díky ní se o problematice změny pohlaví v Česku mluvilo snad s trochu větší empatií. (krauset) 
 
 
 
4. Emma Mackey (Sex Education) 
 
Už jste to asi slyšeli stokrát. Ano, Britka Emma Mackey opravdu vypadá jak mladší sestra Margot Robbie, u krásné tvářičky a podobnosti s hollywoodskou hvězdou však její přednosti naštěstí nekončí. Emma je totiž v roli drsňačky Maeve neskutečnou sympaťačkou, jež si musí zamilovat snad úplně každý. Je správně drzá, lidská a nedělá jí problém jak komediální rovina, tak mnohem vážnější momenty. Jo, a samozřejmě je celou dobu zatraceně „cute“ a chemie mezi ní a správně zakřiknutým Asou Butterfieldem funguje na jedničku. Prostě jedna z těch postav, které držíte palce a doufáte, že tuhle sympatickou herečku uvidíte před kamerou co nejčastěji. (Spooner)
 
 
 
3. Anya Chalotra (The Witcher)
 
Přiznám se, že jsem Anyu Chalotru viděl v Zaklínači poprvé. Tato mladá herečka musela podobně jako Cavill bojovat s předsudky, kteří vůči ní fanoušci měli. Podobně jako její protějšek se s nimi ovšem poprala velmi dobře. Role Yennefer byla v první řadě seriálu výrazně rozšířená oproti knižní předloze, a to rozhodně hrálo Anye do karet. Linka Yennefer byla zajímavá a její přerod z nejisté a hrbaté učednice do sebevědomé čarodějky, která si jde za svým cílem dala Anye možnost ukázat její herecké schopnosti na maximum. Vedle Cavilla se rozhodně neztrácela, což je u relativně neznámé herečky velkou pochvalou. (Diego.Dorlan)
 
 
 
2. Phoebe Waller-Bridge (Fleabag)
 
Co napsat a neopakovat zároveň chvalozpěvy, jež byly v zahraničí už xkrát napsány? No, asi to nejde. Britská autorka a herečka Phoebe Waller-Bridge je prostě komediálním uragánem, jenž dokáže bez problémů cedit jednu ironickou hlášku za druhou, neustále nekompromisně bořit čtvrtou stěnu a do toho stejně dokonale uhrát komplikovanou postavu, které věříte každou bolest i její ztracenost v životě. Jen málokdo vám dokáže tak skvěle procvičit bránice a v následující scéně vás emocionálně rozložit. A právě tenhle její neskutečný talent je jedním z důvodů, proč je seriál Fleabag tak dokonalým autorským triumfem. (Spooner)
 
 
 
1. Merritt Wever (Unbelievable) 
 
A jelikož jsme Unbelievable naší ženskou topku začali, stylově jí tímto skvělým kriminálním kouskem také ukončíme. Merritt Wever, která nás dostala už svým parádním výkonem ve westernu Godless, možná na první pohled nestrhne výrazným hereckým projevem. Kdepak, kouzlo jejího dechberoucího výkonu spočívá v její civilnosti a realističnosti, v níž dokáže prodat vše ze své postavy. V roli vyšetřovatelky, které se případ sériových znásilnění coby ženy velmi osobně dotýká, umí prodat každé nenápadné gesto, pohled i porozumění s obětí znásilnění. V tandemu s neméně skvělou drsňačkou T oni Collette jí to navíc skvěle sedne. Možná se jedná na první pohled o nečekanou vítězku, ale i tak rozhodně zaslouženou. (Spooner)
 
 

Čestné zmínky: Elisabeth Moss (Příběh služebnice), Olivia Colman (The Crown), Maggie Gyllenhaal (The Deuce), Emily Meade (The Deuce), Nicole Kidman (Sedmilhářky), Emilia Clarke (GoT)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace