Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 5: Nejlepší epizody roku 2020


ikona
Sam.Vimes
2020dámský gambithbomandaloriannetflixserialytématop
Ohlížíme se za nejlepšími epizodami roku 2020. Který díl nás nejvíce uchvátil? 

Na nejlepší seriály loňského roku už došlo, nyní nastal čas na jejich základní stavební bloky – epizody. A vyšlo nám to hodně romanitě, umístilo se jak dobové královské drama nebo poněkud artovější papežské drama, tak i... dobové drama s bojovým uměním, westernová sci-fi nebo animovaná scenáristická machrovinka.

5. Chapter 9: The Marshal (The Mandalorian s02e01)

Druhá řada Mandaloriana začala silně hned s první epizodou, ta se navíc na rozdíl třeba od dílů následujících mohla honosit plnokrevnou stopáží. Kulisy znovu tvoří prověřené písečné panoráma Tatooinu a Mando se po několika peripetiích vydává na lov pouštního draka. Za parťáka má Timothyho Olyphanta ve zbroji po Boba Fettovi, takže si jednak fanoušci seriálů Deadwood a Justified můžou užít toto „intertextové“ castingové pomrknutí s jejich oblíbeným (neo)westernovým pistolníkem v roli vesmírného pistolníka a jednak jeho zbroj připravuje půdu pro návrat jejího prvního nositele. Zároveň ale charismatický Olyphant v epizodní roli funguje i sám a sobě a celá sekvence se samotným lovem je audiovizuálně skvělá. (Sam.Vimes)

4. Terra Nullius (The Crown s04e06)

Není žádnou náhodou, že epizody zaměřující se na manželství prince Charlese a Diany patří mezi ty nejlépe hodnocené celé čtvrté řady Koruny. A že zde byla letos opravdu silná konkurence. Emotivní a vztahové peklo totiž podává tvůrce Peter Morgan tak labužnickým a výtečně napsaným způsobem, až jsou z toho fandové seriálu zase jednou v sedmém nebi. Už třetí díl s názvem Pohádka hezky ukazuje vystřízlivění princezny Diany a jasný důkaz, že toto manželství nikdy nebyla… ehm, pohádka. Až právě jejich společná cesta do Austrálie je zdrcující emotivní bombou, která dopadá na hlavní postavy i diváky po malém záblesku naděje zničující silou. To vše navíc již ve zmiňovaném brilantním scenáristickém hávu, který dokonale vykresluje klady i zápory mladých manželů (včetně Dianiny devízy okouzlit davy), a samozřejmě za podpory výtečného obsazení. Stačí jeden pohled do zoufalých tváří Emmy Corrin a famózního Joshe O'Connora a divákovy emoce jsou ještě silnější. Prostě královská vztahová jízda v tom nejvypiplanějším balení. Tedy přesně tak, jak máme Korunu nejradši. (Spooner)

3. The Vat of Acid Episode (Rick and Morty s04e08)

Rick a Morty už jsou stálicemi na obrazovkách a každá série vždy přinese několik velmi pamětihodných dílů. V případě čtvrté řady se touto epizodou stala ta s názvem “The Vat of Acid Episode”. Ano, přesně ta s kádí kyseliny, kterou geniální vynálezce Rick neoslnil svého společníka Mortyho tak, jak očekával. Epizoda má skvělý oblouk, kdy se na kyselinu naprosto zapomene a soustředíme se na velmi kvalitně podaný příběh Mortyho a jeho života s tlačítkem pro uložení a následnému nahrání situace v životě - jako ve videohře. Rick je ovšem neúprosný a tak se zmíněná káď s kyselinou vrací v závěru epizody jako bumerang, aby nejen naučila Mortyho lekci, ale hlavně neskutečně pobavila diváky. (Diego.Dorlan)

2. Enter the Dragon (Warrior s02e09)

V devátém díle druhé řady Bojovníka kulminuje napětí mezi Iry a Číňany v San Franciscu v podobě masivního útoku na čínskou čtvrť. Epizoda tak nabízí hromadu skvělých akčních scén, v nichž se stále nevyčerpává a dokáže servírovat dosud neokoukané bitky jako je třeba scéna s nunčaky. Akce ale rozhodně není to jediné, na čem by díl Enter the Dragon stál, zároveň tady totiž scénář umně splétá mnohé dějové linie v efektní a emocionálně působivé vrcholy. (Sam.Vimes)

1. Episode 7 (The New Pope)

Lenny kráčí z vln na pláž, žena mu zapaluje cigaretu, kterou měla ukrytou v růženci, zapalovačem, který se schovával pod šňůrkou bikin. Následuje minutová zpomalená promenáda uprostřed spoře oděných žen, jež mají viditelně všechny zájem. Rockový nástup papeže Pia XIII. Nový papež si dával překvapivě načas s probuzením mladého papeže z kómatu (a výtečně fungoval i bez něj díky Johnu Malkovichovi), ale jakmile k tomu došlo, dostali jsme nejlepší epizodu roku 2020. Lenny nespěchá se svým návratem do Říma, místo toho se zdržuje v Benátkách, ubytován v paláci u svého kardiologa a jeho manželky. Manželství je poznamenáno neštěstím, jejich syn trpí myotonickou dystrofií. Následuje epizoda naplno se nořící do tajů a magie a zkoušení víry. Lennyho modlitba je jako souboj vůlí. A zároveň modlitba za naději. Barokní, pompézní komořina a epizoda na hranici náboženského vytržení. A nádherný odkaz na Michelangelovu Pietu. (krauset)

Osobní tipy:

Spooner - The Romance of Certain Old Clothes (The Hauting of Bly Manor s01e08) - Vybrat z poslední dvou epizod výtečné duchařiny Bly Manor tu lepší je téměř nadlidský úkol. Nakonec to ale o fous vyhrává předposlední zářez vyprávějící o původu zla v titulním sídle a příběh ženy z jezera. Smutný a zdrcující příběh s parádní gradací totiž nabízí nejen zcela odlišný černobílý vizuál, ale celkově jiný styl vyprávění, který přitom dokonalé zapadá do scenáristického celku. Krásně ponurá podívaná s výtečnou Kate Siegel v popředí.

Sam.Vimes - Episode 9 (The New Pope) - Devátá epizoda nejen, že staví oba papeže před velice zajímavý vnější problém, ona jej pak nadmíru elegantně vyřeší a nakonec uváže dokonale symetrickou a s citem nabarvenou mašličku na příběhovou linku jedné každé postavy.

krauset - The Betrayal (My Brilliant Friend s02e05) - První sérii Geniální přítelkyně, ač kvalitní, podlamovala přílišná knižnost, častý to problém literárních adaptací. Bylo tam příliš mnoho voice-overu, příliš vysvětlujícího hlasu hlavní hrdinky. Ve druhé nastalo po všech stránkách zlepšení, a to jí zajistilo místo v mé top 5 nejlepších sérii roku 2020. Dramatickým vrcholem je tu překvapivě uvolnění v podobě prostředního prázdninového dvojdílu na Ischii (epizody 4 a 5, jež fungují i docela dobře samostatně). Komplikovanost přátelství Lenu a Lily sice je v malém pravděpodobně nejlépe zobrazeno na večírku v epizodě třetí, ale Ischie nabízí skutečné emocionální crescendo o zlomeném srdci. Drtivá podívaná. 

Diego.Dorlan - End Game (Queen's Gambit s01e07) - Loňský seriálový fenomén byl sice krátkým, ale velmi kvalitním zážitkem. Ze sedmi epizod jsem zvažoval několik jako možné kandidáty do tohoto listu, ale nakonec to vyhrálo právě finále. Zde totiž vše, k čemu se seriál budoval, konečně zapadá do sebe. Jsme svědky několika skvělých šachových her a odhodlání s jakým Beth jde za svým cílem, který jí unikal většinu seriálu. Jsou zde skvělé emocionální momenty jak s oponenty u šachovnic, tak s přáteli Beth, kteří jí ukážou, co vše je potřeba k tomu, aby byla doopravdy tou nejlepší hráčkou, jakou může být..

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace