Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Jatka týdne: Jet Li je nejlepší táta


ikona
imf
jatka týdnejet li
Když trio gangsterů ubíjí tě, kašli na meč, použij dítě! Jet Li nemá problém seřezat člověka vlastním synem.  

Vítejte u další nové rubriky, která je pouze chabě maskovaným důvodem, proč vám představovat ty nejmasitější, nejakčnější a všelijak nejzajímavější a neprávem opomíjené bitky, fatality a další extrémně klíčové okamžiky, které se vám vypálí do hlavy a vzpomenete si na ně, až vám někdo položí nevinnou otázku, co pro vás znamená film. Pokud vás v tu chvíli snímá kamera, začnete koktat něco o Spielbergovi, Scorsesem nebo dokonce o Tarkovském nebo Buňuelovi. Ve skutečnosti vám ale budou hlavou svištět světelné meče, extrémně zpomalený Keanu Reeves nebo hláškující Will Smith. Nebudeme se hádat o tom, co je pro kinematografii důležitější, budeme se hádat o tom, co je důležitější pro nás. Ano, jsme sobci, ale myslíme si, že takových je mezi vámi hodně a proto budeme drze prosazovat svůj vlastní názor. Kdo chce oponovat, může v komentářích nahazovat svoje vlastní tipy. Pokud by ovšem chtěl, abychom je nějak rozebrali v téhle rubrice, ať nám je spíš hodí do Vzkazníku. Překvapení je sladidlem, o které vás nechceme připravit.

A když už mluvíme o překvapení, máme tu naší první volbu. Označení jatka se k ní moc nehodí, ale budiž to pro vás varováním. Do téhle rubriky se zkrátka vejde hodně různých věcí. A protože vám chceme především rozšiřovat obzory, zvolil jsem finální bitku z jednoho z méně známých filmů Jeta Li. V originále se jmenuje My Father is Hero, Američani si ho pak pro distribuci překřtili na Jet Li's Enforcer. Dějově klasické hongkongské béčko, které nelze brát vážně ani když tam někdo kope děcko do hlavy, protože Corey Yuen je prostě smíšek a většinu vážných okamžiků rychle shodí. Za pozornost ale určitě stojí akční finále, které má obsazení skoro jako Zlatá mříž na Nově. Jet Li se tu střetne s Yu Rongguangem, Kenem Lo a Ngai Singem.

Hmm, vidím ty zmatené obličeje. Tak si to rozeberme… Ken Lo je ten chlápek s gumovýma nohama, co zavařil Jackiemu Chanovi v Drunken Master 2. Yu Rongguang je hlavní hrdina Iron Monkey a Ngai Sing nakopával zadek Donniemu ve Flashpointu a byl víc než zdatným záskokem za Jeta v Matrix Reloaded. Kdokoliv z nich by byl sólově zdatným protivníkem (minimálně Ngai Sing to opakovaně dokazoval), ale tři borci vs. Jet? To je jako kdyby se proti Van Dammeovi postavili Snipes, Norris a Seagal v nejlepší formě. Yu Rongguang navíc v téhle scéně dokazuje, že skill = styl. Jeho finty s oblekem by mohly naznačit nový směr módních přehlídek. Tohle by rozhodně Fashion TV zvedlo ratingy.

Z hlediska choreografie je tahle bitka spíš kreativní, než nějak drsná. Chlapci čechrají nohama vzduch, porušují zákony fyziky, ale pak přichází na scénu Xie Miao, malý prcek aka Jetův syn. Celá zápletka je o tom, že táta je policajt v utajení a před synem musí hrát troubu. Nakonec se vše provalí a oba stanou bok po boku tváří v tvář záporákům. A protože je to hongkongský film, nikdo si tu nebere servítky a junior je kopán do hlavy, prohazován sklem a drcen koleny. Alespoň do chvíle, než ho Jet přiváže na lano a začne ho používat jako dělovou kouli. Záporáci padají jako kuželky a pětiminutová scéna získává zcela novou dynamiku. Při práci s lanem a dítětem spoléhá Corey hodně na klasické wushu a možná až příliš rychlý střih, ale hvězdné obsazení povyšuje tuhle scénu na hodnou pozornosti.

A to jsem se ani nezmínil o tom, že jí předchází velké luxování pěšáků, proti kterému jsou ty nejlepší scény z Kiss of the Dragon jen nevinnou rozcvičkou. Kéž by tuhle pecku někdo dovezl a vrhnul do trafik.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace