Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Bohové reklamy: David Lynch


ikona
Mr. Hlad
bohové reklamydavid lynch
Osobitý režisér, osobité reklamy. Koupili byste si Playstation od režiséra Sloního muže, Duny, Lost Highway a Modrého sametu?  

David Lynch. Filmař, jehož jméno zná snad každý. Počet jeho fanoušků je skoro stejně velký jak počet lidí, kteří nemohou jeho filmy vystát. Ať už se řadíte k jakékoliv skupině, nejspíš uznáte, že Lynch nenechává nikoho chladným a že i když je občas (vlastně dost často) poměrně složité proniknout do jeho filmů, minimálně vizuálně jde vždycky o prvotřídní zážitek.

Už jeho debut Mazací hlava dokázal hodně lidí zaujmout, případně odradit, ale teprve jeho další film z něj udělal filmaře, o kterém se začalo pořádně mluvit. Příběh znetvořeného Johna Merricka Sloní muž byl nominován na osm Oscarů a zajistil Lynchovi zájem médií. Jeho následná adaptace kultovní knihy Duna ovšem nedopadla úplně podle představ fanoušků a režisér se zase začal věnovat osobnějším projektům. Osobitá detektiva Modrý samet, ještě osobitější romance Zběsilost v srdci a hlavně kultovní seriál Městečko Twin Peaks zajistily Lynchovi spousty oddaných fandů.

I tak ale byl jeho thriller Lost Highway na některé možná trošku moc a hned po téhle magořině natočil Lynch pro sichr nejpomalejší road movie na světě a vlastně i celkem příjemný a normální film Příběh Alvina Straighta, jehož hlavní herecká hvězda Richard Farnsworth získal za roli staříka, co cestuje na zahradním traktůrku, oscarovou nominaci. O dva roky později vzniklo Mulholland Drive a režisér se tak vrátil k osobitějším dílům, která mohou neznalému divákovi uvařit mozek. A slavil úspěch. Následné Indland Empire ale bylo přeci jenom už trochu moc.

Krom toho má ale na kontě i spoustu krátkých filmů, které se obyčejně nedostanou k nikomu jinému než k hardcore fanouškům. Každopádně Lynch umí překvapovat, umí být hnusný, umí navodit hodně nepříjemnou atmsoféru a vždycky si hlídá vizuál. A je originální. Stejně jako jeho reklamy. Těch natočil docela dost, my si však dnes dáme jen ty, které mají něco společného s konzolí Playstation 2. Upřímně - asi bych si jí po tomhle nekoupil.

Úsměvná

Mrazivá

Fakt divná

Tak která vás zaujala nejvíc?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace