Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Kraus, Šíp, muzika a mluvčí


ikona
Dr.Z
krausšíp
O čem se rozpovídaly legendy českého bigbeatu? Jak zní Modrá od Žlutého psa v čínštině? A přestal Jan Kraus kouřit?  

Karel Šíp si do páteční Všechnopárty pozval průkopníky bigbítu, ke kterým má sám hodně blízko, neboť i on se v hudební branži nějaký čas pohyboval a jako spoluzakladatel skupiny Faraon a autor zhruba dvou set písňových textů tak přispěl svým dílem v tomto oboru.

Pavol Hammel, zpěvák slovenské kapely Prúdy, se hned na začátek svěřil, jak mu alkohol zachránil život, když po propité noci usnul na Ruzyňském letišti a zmeškal letadlo, které se pak zřítilo. Kromě tohoto ještě zavzpomínal na svůj zřejmě největší hit Medulienka. Ten byl podle všeho hodně úspěšný v Polsku, protože si za tantiémy od našich severních sousedů mohl koupit krom jiného i auto. Stihl se pak ještě rozpovídat o historii kapely, o rivalitě mezi českými a slovenskými bigbíťáky a o studiích na právech.

O své hudební kariéře se rozpovídal i další host. Vladimír Kulhánek začínal jako baskytarista ve skupině Donald, Karla Šípa ale hlavně zajímalo, jak přišel ke své přezdívce "Guma". Stejně jako Pavol Hammel studoval úplně něco jiného, než čemu se pak celý život věnoval, na rozdíl od něj školu dokončil a může se chlubit titulem inženýr. Neméně zajímavé byly i historky, jak se ze zahraničí dovážely hudební nástroje.

Posledním hostem Všechnopárty byl Lešek Semelka, který se podělil o své fotbalové zážitky, hlavně o zájezd s Amforou do Německa, kde se Karel Šíp zranil a on ho pak celou dobu nosil na zádech. Spíš než na svou hudební dráhu se zaměřil na všechno to, co dělal předtím, než začal hrát. Na to, jak ho otec nutil do studií nebo jak prodával zmrzlinu na plaveckém stadionu v Podolí. Závěr patřil kutilům, když popsal, jak si vyrobit vlastní ústřední topení za pomoci hrnce s vodou.

Na chvíli to vypadalo, že se Prima s ČT 1 dohodly, protože jako první si přišel s Janem Krausem popovídat Ondřej Hejma. Muzikant, překladatel, novinář a v současné době hlavně spisovatel představil svou novou knihu s názvem Fejsbůk. K hudbě se během celého rozhovoru dostal nejblíže asi jen vystoupením v závěru, kdy svou nejznámější píseň Modrá je dobrá odzpíval v čínštině. Jinak se s Krausem bavili hlavně o vlasech, ať už o těch Hejmových, který má účes na kokršpaněla, anebo o Krausových, který zase kdysi vypadal jako mánička.

Po kadeřnickém okénku se řeč stočila k politice, v poslední době tak oblíbeném tématu v primácké talk show. Sestry Alžběta a Viktorie Plívovy - obě pracují jako mluvčí, první jmenovaná jako mluvčí TOP09, druhá na Ministerstvu práce a sociálních věcí - prozradily, jaká je vlastně náplň jejich práce a jak to chodí, když potřebují jemně zkomunikovat například zdražování nebo zvyšování daní. Alžběta nebyla ušetřena narážek na svého přítele, kterým je poměrně známý zpěvák se zálibou ve vážkách.

Na závěr se nechal Jan Kraus potrápit od Lenky Romanové, praktičky tradiční čínské medicíny. Ta se mu za pomoci několika jehliček vyřádila na uchu a pokusila se ho tím odnaučit kouřit a zlepšit mu náladu. K jeho škodě mu ale napíchla právě ucho, na kterém spí. Na otázku, jak dlouho to tam bude mít, dostal nepříliš povzbudivou odpověď: dokud nepřestane kouřit.

I když bylo téma Všechnopárty zajímavé a pro někoho, kdo pozvané hudebníky ve své době poslouchal nebo snad ještě poslouchá, to byla jistě dobrá zábava, tento páteční souboj vyhrává Jan Kraus. Ten opět dokázal spojit poměrně zajímavé a vtipné hosty se svými pohotovými reakcemi a tím si po delší době zasloužil vyhrát.

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace