Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Ze stříbrného plátna do televize


ikona
Davies182
tema
Malý výlet do televizních krajů po boku hollywoodských celebrit. Kdo si z kina odskakuje do seriálů?  

V poslední době se s nimi setkáváme stále častěji. Vykukují na nás zpoza seriálových rohů, sitcomových gaučů, či moderátorských stolků televizních pořadů. Řeč je o hollywoodských top star hercích – známé tváře jsou poslední dobou v televizních seriálech obvyklým jevem. Udělejte si s TVZone malou zastávku u rychlého shrnutí těch nejzajímavějších hereckých celebrit, propůjčujících svůj talent televiznímu vysílání. Stříbrná plátna jsou těmhle borcům nejspíše malá!

Asi si řeknete, že návštěvy zvučných jmen amerického filmu nejsou na poli televizní zábavy ničím novým. Máme tu přece Přátele. V těch se po boku ústřední šestice aktérů dávno ukázali ti nejslavnější ze slavných, např. Bruce Willis, George Clooney nebo Sean Penn. My se ale podíváme na jiné klenoty. Budou nás zajímat televizní projekty, které na účasti o třídu lépe placených herců přímo staví, a ti v nich ztvárňují většinou buď přímo hlavní role, nebo druhé housle. Doufáme, že spoustu seriálů již budete mít dávno v malíku a pokud ne, berte následující článek jako náš menší tip k dalšímu rozšíření kulturního rozhledu... Jdeme na to.

V poslední době jsou se seriálem nově spojována hned dvě zářivá jména, známá z pláten kin. I když, jedno z nich dost předčasně vyhaslo: Dustin Hoffman. Záletník z Absolventa a neslavnější autistický bratr Toma Cruise se upsal HBO a jejich dramatu Luck. Sázkařská story z dostihů měla o charisma postaráno, o pilot se na režisérské sesli zasadil Michael Mann. I když dílo nesklízelo zrovna bouřlivé ovace a snad žádná recenze se k devítce nevyšplhala, vše fungovalo. Produkce se však naneštěstí potýkala s nemilými problémy úmrtí zvířecích hrdinů, a HBO nakonec seriál zrušilo. Smutné. Druhým svěžím jménem roku 2012 je pro žrouty televizních programů Jason Isaacs. Lucius Malfoy a hrozivý záporák z Patriota si potykal s agenty stanice NBC a od března zářil v mysteriózní detektivce Awake. V povedeném seriálu se Isaacsův Michael Britten snaží vyrovnat s nevšedním životem ve dvou realitách – v jedné přišel při autonehodě o manželku, v té druhé o syna. Řešení tajemných případů v rozdílných světech je příjemně zmatečné a zábavné. Další řady se bohužel nedočkáme.

Menší kapitolou sama o sobě je novinka Magic City ze stáje Starz. Studiu, jež přivedlo k životu „třístovkového“ Spartaka, se k dramatickému seriálu povedlo přilákat hned několik známých jmen. Frajer Jeffrey Dean Morgan (Watchmen, Parchanti), ukrajinská kráska Olga Kurylenko (Max Payne, Quantum of Solace), a chladně kalkulující Danny Houston (Hněv Titánů, nový Robin Hood) se tu setkávají v hotelu Miramar na Miami Beach roku 1959. Rodinné problémy, finance, možná přijdou i mafiáni... Vznikla pečlivě ukuchtěná směska, která by mohla bez problémů bavit i několik sérií. Kritiky jsou zatím převážně pozitivní, Starz má práci s napětím očividně v malíku. Budoucnost zajímavého počinu vypadá dost růžově.

V lednu se nám k TV opět přimíchal J.J. Abrams. Jeden z nejznámějších scénáristů a kvalitní režisér (Ztraceni, Star Trek) zplodil začátkem roku záhadný Alcatraz. Snaží se nám v něm předvést, že se slavným sanfranciským vězením nebylo všechno tak úplně v pořádku, na hlavní vyšetřování tu dohlíží Sam Neil. Hvězda Jurského Parku nebo Času smyslnosti je zde za tajuplného detektivního bosse, atmosféra dává vzpomenout nejen na zmiňované Ztracené. Koncem března vysílaný závěrečný díl první série se bohužel vytasil s o polovinu nižší sledovaností (5 mil.), než pilot... další řada bohužel také nebude.

Ještě před tím, než skočíme do trochu vzdálenější munulosti, podíváme se na chystané pecky. O šokujících duu Johnny Lee Miller & Lucy Liu v chystaném Sherlocku Holmesovi už ví téměř celý svět: sexy asiatka aka Watson, tak na tohle jsme vážně zvědaví. A dost se bojíme. To akční hrdinka z vetřelčí antologie Sigourney Weaver se mihne v o něco lákavějším počinu. Dramatický thriller Political Animals ji představí jako bývalou první dámu USA, která neměla kromě jediné větší výsady v životě zrovna na růžích ustláno. Ripleyovou jako novou ministryni zahraničí čekají kruté politické boje, a my se docela těšíme. Další z nejčerstvějších informací pak přislibuje TV účast Lindsay Lohan. Ta si má zahrát Elizabeth Taylor, známou představitelku filmové Kleopatry. Netroufáme si tvrdit, zdali se jedna z nejkontroverznějších hollywoodských star vrátí na výsluní. Určitě ale bude zajímavé sledovat, jak se pětadvacetiletá slečna s rolí popere.

Když se řekne Kiefer Sutherland, většina lidí okamžitě vypálí jedno specifické číslo: 24. Nejen v Česku značně provařený seriál mapoval hodinové story agenta Jacka Bauera, jenž se během osmi dnů (jeden den = jedna série) snažil zachránit Ameriku. A nebo rovnou celý svět, jednou dokonce i v televizním celovečeráku. Začátkem tohoto roku Kiefer mírně přesedlal, a to k mysterióznu. Je holt pořád dost v kurzu – Sutherland i tajemno. V dramatickém díle Touch (pilot shlédlo úžasných 12. milionů) hraje starostlivého otce nadaného autisty, který přišel na to, jak skrze čísla zachraňovat lidi. Mohou být kdekoliv na světě, hlavně když jim funguje mobilní telefon... Seriál i nadále celkem sklízí úspěchy a tak snadno se ho nezbavíme, jen pozor na scénáristické kličky. Ty dokáží spolehlivě zabít cokoliv. No uvidíme.

V hodně živé paměti je i nedávný hit Homeland. Zámořská TV stanice Showtime měla opět šťastnou ruku při výběru, a to nejen tom hereckém. Damian Lewis (sympatický zrzoun z Pavučiny snů, velitel z Bratrstva neohrožených) se tu vrací ze zajetí v Iráku, sličná agentka Claire Danes (Hvězdný prach, Romeo a Julie) si pak vůbec není jistá jeho přetrvávající věrností rodné zemi. Jestli něco Homeland vystihuje, tak je to nervydrásající stavba jednotlivých epizod, kdy má i jednoduchý rozhovor mezi čtyřma očima víc šťávy než závěrečná bitka v Expendables. To vše opět díky nezaměnitelnému charismatu: postava Nicholase Brodyho se opírá o nezpochybnitelný hercův talent, stejně tak se divákům snadno dostala pod kůži blonďatá Carrie Anderson a její nemilá zdravotní historie. Drama, napětí, a infarktové cliffhangery, to je Homeland – závěr sezóny viděly 2 miliony lidí. Těšíme se na druhou řadu!

Že jsme zatím nezabrousili do Čech? V Hollywoodu se v tomto v případě téměř natrvalo zabydlela hvězda, jejíž jméno hned napadne asi každého: Karel Roden. Ten se nejnověji objevil v seriálu Pohřešovaný. Kvalitami až příliš do očí bijící televizní počin se snaží být zábavnou akční podívanou, daří se mu to ale jen napůl. Kájův záporák Azimoff trápí hlavní hrdinku v podání Ashley Judd, která se snaží najít ztraceného syna – také v Praze. Mihne se tu i Sean Bean (Boromir z Pána Prstenů, Eddard Stark ze Hry o trůny), jehož časté skony v nejen filmových počinech nedávno donutily několik fanoušků založit petici „Zachraňte Seana Beana“. Milé. Pro našince je Pohřešovaný možná atraktivní, ale kvůli klesající sledovanosti to Pohřešovaný bohužel zabalil.

Vrátíme se k HBO. Steve Buscemi je osobností, kterou podle jména možná nezná celá planeta, filmovým nadšencům a geekům se ale ihned vybaví nezaměnitelný úšklebek tohoto tmavovlasého pána. Spermon v Armageddonu, Pan Růžový v Gaunerech, nebo kámoš Jeffa Bridgese v Big Lebowskym, to je slušný repertoár – a zdaleka ne kompletní. Steve už dva roky inscenuje v jedné z vlajkových lodí nejznámější placené televize, v seriálu Boardwalk Empire. Impérium – Mafie v Atlantic City, jak zní český název tohoto skvostu (pilot režíroval Martin Scorsese), je drsnou sondou do prohibičního období v zemi, která je synonymem pro svobodu. Ale ne svobodu alkoholu – o tu se musí starat právě Nucky Thompson v Buscemiho podání. Nelehký příběh pokladníka Atlantic City prezentuje kvality HBO v té nejčistší formě, momentálně se čeká na třetí sérii.

Na slavném jménu si existenci založilo i oblíbené Dva a půl chlapa. Charlie Sheen byl sice nedávno nahrazen Ashtonem Kutcherem kvůli svým pestrým osobním problémům (sex, drogy a rock&roll?), seriál to ale zdaleka nepoložilo. Sledovanost se nadále drží (kolem 10–13 milionů), konec deváté série se pyšní nálepkou 201. epizody. Desáté řady se dočkáme také dočkat také. Zásluhu na tom má opět známá tvář nejmilovanějšího zajíčka v Hollywoodu – Ashton tvůrcům ostudu rozhodně nedělá. To Charlie Sheen by měl letos rozjet nový televizní počin pod názvem Anger Management. Ztvární v něm pohodářského terapeuta, řešit by zde pak mohl podobné neřesti, se kterými se jako herec potýká v reálném životě. Taky vás příjemně mrazí?

První seriál vydaný u nás na blu-ray má taktéž mnoho fanoušků. Řeč je o čtyřech sériích Tudorovců, kde své nejlepší herecké kvality předvádí sympaťák Jonathan Rhys Meyers, jehož král Jindřich VIII. Tudor je pěkné kvítko. Poutavá historie, mocenské pletichaření a sex. Hodně sexu. Mladý Jonathan v minulosti zazářil zejména v třetí Mission Impossible, Alexandrovi Velikém nebo Matchpointu – Hře osudu, a pokud změní agenta, mohla by jej čekat slušná budoucnost. Ambice na to rozhodně má, jen to štěstí na lepší filmy mu zatím chybí. Nicméně svět zná jeho tvář dobře, držíme palce.

Zrychlujeme před finišem. Na FX network chytá zločince oblíbený Timothy Olyphant jako Raylan Givens ve Strážci pořádku. Herce si určitě pamatujete z poslední Smrtonosné pasti nebo jako Hitmana, šerifa si zahrál i ve westernovém seriálu Deadwood. Buranský americký zapadákov v Justified (jak zní orig. název Strážce pořádku) potřebuje policii snad více, než konání Mezinárodního měnového fondu, takže dokud to bude Timothyho bavit, tak proč ne. Sledovanost se permanentně drží na třech melounech, zatím tři série jsou docela úspěch, recenze pochvalné... uvidíme!

Článek zakončíme třemi perličkami. Příliš mnoho smrtelníků neví, že děsivý kovový zabiják T-1000 alias Robert Patrick z Terminátora dvojky vystřídal v osmé sérii Akt X agenta Muldera. U seriálu pak zůstal dvě léta až do jeho konce, rozhodně bylo se na co dívat. A jsme u Davida Duchovnyho – napadá někoho lepší příklad toho, kdy se herec prosadil více v seriálech, než v Hollywoodských celovečerácích? Agent Mulder a Hank Moody v Californication, ty dva už snad žádná postava z hercova repertoáru nepřekoná. Je to dobře, nebo špatně? Ruku si David může podat s Neilem Patrickem Harrisem, u nás známého jako „toho týpka“ z Hvězdné pěchoty, a potom už v podstatě jen z Jak jsem poznal vaši matku. Sexy štěky v Zahulíme, uvidíme se nepočítají. Nebo ano?

Pracovat v televizi tedy není ani pro filmové hvězdy nebo držitele Oscarů v současné době žádná ostuda. Ne každý se chce sice upsat seriálu na několik sezón a točit dvaadvacet epizod každý rok, ale kabelovky, které sází na kratší řady, nemají problém nalákat zajímavé obličeje. V blízké budoucnosti se taky můžete těšit na článek, který vám prozradí, co tohle lákání televizní stanice stojí a o kolik peněz si ty největší hvězdy řeknou.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace