Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Populární TV stanice, 2. díl: AMC


ikona
Davies182
amcstanice
Kde vás naučí jak nejefektivněji sejmout nemrtvé, zpacifikovat drogový kartel nebo vést reklamní společnost? A bude i zabíječka! 

Minule jsme se ohlédli za společností Showtime a zavítali na návštěvu k Dexterovi a Hankovi Moodymu. V dnešním druhém díle největších TV stanic (nejen) v Americe si posvítíme na neméně šťavnatý materiál. Představujeme AMC: kabelovku, na které se odehrávají poměrně dost zajímavé věci. Posuďte sami: apokalypsa, stylové retro z šedesátek nebo sci-fi thriller s Gandalfem. A promenáduje se tu nejsympatičtější prsatice široko daleko!

Televize, bez níž bychom byli ochuzeni o spousty kvalitních hereckých výkonů, se uvedla 1. října 1984. American Movie Classics – během chladných deštivých odpolední a večerů mohly desetitisíce američanů sledovat černobílé snímky z éry před padesátým rokem minulého století, mezi prvními se dokonce vysílal i stařičký Fantom Opery z roku 1925. Tomu říkáme odvaha! A vyplatila se, koncem devadesátých let se k AMC hlásilo krásných 39 milionů předplatitelů. Zářivá budoucnost se blížila...

Již začátkem prosince roku 1990 se vedení AMC rozhodlo pro non-stop 24/7 vysílání. Lidé mohli hltat staré (už ale i novější) pecky klidně i ve tři ráno – do práce se hned vstávalo lépe. A nebo se pro jistotu nešlo spát vůbec. Stanici chválil i Martin Scorsese za její přístup k péči o nejstarší klenoty kinematografie a jejich představování širokému publiku. Smekáme! Nechybělo mnoho a o pár let později se o slovo přihlásil historicky první originální seriál kabelovky: Remember WENN (1996).

Retro počin z třicátých let o rozmachu radiostanic v US se dočkal celkem čtyř sezón, poslední klapka padla dva roky po té první. Sledovanost rozhodně nevázla, management AMC si nicméně ani tak po prvním zářezu na poli seriálů na pokračování nemohl být jistý budoucím vývojem v žánru. A tak se na další tvorbu šlo pomaleji. A opatrněji, opět se rozjely spíše filmy. Všichni známe pořekadlo, že o peníze jde až v první řadě, ne? Oddychnout si kravaťáci mohli v podstatě až roku 2007. To přicházejí Mad Men... a Breaking Bad.

Jedním skokem se teď přeneseme přes novější westernovou minisérii Broken Trail (2006) s Thomasem Hadenem Churchem a Robertem Duvallem, téměř dvousetdílnou talkshow Shootout (2003) a pořad Filmy, které otřásly světem (2005). Stejně tak jen letmo zmíníme drahé soudní tahanice s Turner Entertainment o porušování vysílacích práv nebo raritní týdenní maraton hororových filmů v devadesátém sedmém, a posuneme se rovnou k tomu nejzajímavějšímu: díky kterým seriálovým peckám nás dnes AMC má pevně v hrsti?

Nedávno jste si i na TVZone mohli přečíst recenzi na výjimečné Mad Men. Seriál má schválenou šestou a sedmou řadu, momentálně se nachází dost vysoko v žebříčcích nejpropracovanějších scénářů či nejzářivějších hereckých kvalit. Strasti party z reklamní agentury Sterling Cooper se vyznačují poutavou dramatickou atmosférou vlastní snad jen peckám z produkce HBO. A k tomu dvě slova: Christina Hendriks, žena odvážných výstřihů! Kapitolou samou o sobě je také Perníkový táta alias Breaking Bad (2008). V něm si sarkastický učitel chemie umírající na rakovinu snaží přivydělat prodejem pervitinu, aby zajistil svou rodinu. To se pochopitelně nelíbí drogovým kartelům, policii a dalším – roztáčí se šílený kolotoč plný nervydrásajících vypjatých situací. Působivé a šokující drama o postupné a zdrcující ztrátě lidskosti.

Krimi minisérie The Prisoner (2009) představila Jamese Caviezela a Iana McKellena v roli dvou tajemných mužů, kteří se nahánějí v podivné groteskní vesnici uprostřed pouště. Spousta otazníků, napětí, a akce. Škoda, že diváci spíše ubývali... Nefalšovaného hitu se AMC dočkalo až v řijnu roku 2010, kdy se na svět prodralo The Walking Dead. Divácky neuvěřitelně vděčný comicsový seriál o skupince přeživších ve světě stiženém virem, který z dělá z nebožtíků krvelačné zombie, se brzy dočká třetí série. I když kvalita jednotlivých epizod trochu pokulhává, fanoušků má tahle povedená atmosférická pecka stále dost.

Na kabelovce je dále k vidění například chválené The Killing (2011), jehož druhá sezóna nedávno skončila. Mrazivý příběh na pokračování provází hledáním vraha (nebo vrahů) mladé Rosie, při mnoha klíčových scénách zde permanentně tuhne krev v žilách. Perfektní westernové drama Hell on Wheels (2011) dále popisuje stavbu první železnice v Americe, Comic Book Men (2012) Kevina Smithe je pak úžasným guilty pleasure pro všechny zapálené geeky, kteří mají doma stovky comicsů nebo figurek ze Star Wars na jeden metr čtvereční.

AMC se očividně snaží, a v posledních letech ještě více než kdy předtím. Boduje i soutěžním pořadem The Pitch, chystá se třeba zajímavě vypadající zapadákovská Small Town Security. My bychom v budoucnu rádi viděli, že stanice nesází jen na zombíkovské úspěchy. Doufejme, že tamní šéfové neusnou na vavřínech – v roce 2013 se snad dočkáme minimálně dostačující náhrady za finišující Breaking Bad. Ale nebojíme se, určitě ne: dobré nápady tu očividně jsou a pevná základna dávno vybudovaná... Za týden zdar!

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace