Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Temný rytíř v bedně


ikona
Davies182
batmanrytíř
8 x se seriálovým Batmanem! Připomeňte si s návratem netopýřího muže do kin jeho televizní jízdu Gothamem. 

Když se dnes řekne slovo Batman... tak vás pravděpodobně nikdo neuslyší, protože budou všichni s otevřenou pusou vysedávat důlek v kinosálu. Christopher Nolan momentálně na stříbrných plátnech plní statisíce fanouškovských snů v závěrečnému dílu své trilogie, a zase je to pecka. Jak ale Temný rytíř začínal? Co bylo před filmy? Ohlédněte se s TVZone za nejzajímavějšími seriály s comicsovým hrdinou stáje DC.

Batman (1966-1968)

Úplně prvního, hraného netopýřího muže mohli pamětníci naladit na stanici ABC ve druhé polovině šedesátých let. Seriál, jehož vtipné až trapné vybrané scénky lámají na Youtube rekordy ve shlédnutí, to dotáhl ke třem sériím a sto dvacti epizodám. Prvního záporáka si střihl Hádankář a přišli i Joker s Catwoman – Bane se zatím před kamery nepodíval, vznikl totiž až o tři desetiletí později. My osobně vzpomínáme zejména na kulervoucí akční scénu se žralokem, jenž se Batmanovi visícímu z  helikoptéry zakousne do stehna, a poté exploduje... samozřejmě už bez Batmana. Škoda slov, počin má oprávněnou nálepku akční komedie a i dnes jej zkousnou jen ti největší hazardéři.

The New Adventures of Batman (1977)

Hraný Temný rytíř to již raději v televizi nezkoušel, přednost dostali jeho mladší animovaní bráškové. Roku 1969 se sice poprvé objevili The Adventures of Batman, což byly krátké segmenty z pořadu The Batman/Superman Hour, my se ale přesuneme dále, až k únoru 1977. Právě tehdy odstartovaly nové kreslené batmanovské příběhy s půlhodinovou stopáží. Představen byl mimo jiné Bat-Mite: malý imp dětinského vzezření, který byl charakterizován jako Batmanův fanoušek se sklony k magii a fatální nešikovnosti. I DC hrdinové mají svého Jar-Jara! Dílů bylo nakonec jen šestnáct, seriál se poté ale pravidelně vracel ve střípcích s hodinovým crossoverem s animovaným Tarzanem, pánem opic.

Batman: The Animated Series (1992-1994)

Prvním Batmanem, kterého by konečně mohli znát i čtenáři TVZone, se stává netopýří zářez z dvaadevadesátého. Seriál, jenž to dotáhl na téměř devadesát epizod, produkovalo Warner Bros. Animation studio. Už to samo o sobě svědčí o kvalitách, jimiž se dílo pyšnilo: tvůrci si domů odnesli celkem čtyři ceny Emmy! Znělka seriálu šikovně vykrádala hudbu ze soundtracku Dannyho Elfmana ze snímků Tima Burtona, ďábelského Jokera zde historicky poprvé namluvil Mark „Luke Skywalker“ Hamill. Hostoval dokonce i Jonah Hex – pamatujete na filmový propadák s Joshem Brolinem, Michaelem Fassbenderem a Megan Fox? A ještě mnoho dalších batmanovských záporáků se tu prohánělo po kanálu Fox Kids, posledním z nich pak byla v listopadu 1994 Catwoman.

The New Batman Adventures (1997-1999)

Záštítění předchozího televizního projektu studiem Warner Bros. se později ukázalo být ještě větší výhrou, než se původně zdálo. Další seriál se totiž tak trochu navazuje a odehrává ve stejném světě pouhé dva roky po Batman: The Animated Series. Na tehdejší měřítka minulého století docela rarita – nemuselo se okecávat pozadí událostí a šlo se rovnou do epičtější, drsnější a temnější akce. Jasně, do Nolanovy trilogie to ještě stále byly dlouhé míle atmosféry, ale nechcete po nás porovnávat epizodní animák a hraný celovečerák, že ne? Náznaky nadcházejících těžkých časů tu nicméně byly. A navíc postavy Supergirl, Etrigan a Creeper, kteří se později objevili v kreslených Justice League!  

Batman Beyond (1999-2001)

Tohoto Bruce Waynea budou čeští fandové znát pod jménem Batman Budoucnosti. Seriál s nezanedbadelnými padesáti dvěma epizodami se vysílal i u nás – sice kolem sedmé ráno a o víkendu, správný geek si ale rád přivstane. Dílo si našlo řadu odpůrců  kvůli specifické animaci plné ostrých hran a vychrtlých postav, jiní si naopak právě pro tuto kresbu seriál zamilovali. Větší šok přišel s příběhem: Batman v něm měl high-tech Batsuit, hned v pilotním dílu utpěl infarkt a přišel o všechny spojence. Děj se posléze posunuje o dvacet let kupředu (2039), aby divákovi představil Terryho McGinnise, jenž se má stát znovuzrozenou ikonou netopýří muže. Terry výráží v Batsuitu do ulic Gothamu potírat zločin, zatímco starý Bruce doma čučí na telku... tomu říkáme změna!

The Batman (2004-2008)

Zpátky na zem. Ještě o něco úspěšnější byl v televizi The Batman, jehož poslední klapka padla před čtyřmi lety. Seriál se pyšnil svěžím novátorským přístupem – přišel totiž s úplně novou batmanovskou story. Žádné scénáře z comisců, filmů nebo starších seriálových bratříčku přes kopírák, ne. Série poté také díky stylovému, neotřelému vykreslení charakterů získala celkem šest cen Daytime Emmy Awards. A o co vlastně šlo? Batmanovi je šestadvacet, již tři roky čistí ulice od zla a opět má více protivníků než přátel. Tvůrci si šikovně pohrávali s přeměnami známých DC postav v nové, většinou záporné charaktery: Joker, Hádankář nebo Bane dostali nový rozměr a pro diváka tak byli v podstatě neokoukaní. Celkem v pěti sezónách jsme se dočkali i herojů z týmovky Justice League nebo Barbary Gordon jako Batgirl.

Batman: The Brave and the Bold (2008-2011)

Seriál, s nímž se za mořem rozloučili v srpnu minulého roku, přišel s  dalším odvážným nápadem. Každý jeden díl operoval s myšlenkou přiřadit k Batmanovi jednu i více známých kladných postav z DCčkovského universa, a vyslat je do boje společně. Epizody na sebe tedy až na vzácné výjimky nenavazovaly, šlo zde především o epické barevné bitky. Záporáci se přesto pravidelně vraceli a obvykle se střídali po sezónách, když jim vždy na konci jednoho „roku“ Batman rozbil ciferník nadobro. Prvotní rozčarovanost nad lehce infantilní kresbou seriálu později snadno střídá ujištění, že akce této přehnané myriádě barev očividně sluší. Postupem času se z díla překvapivě stává čím dál temnější podívaná (hodně se mluví o smrti Waynových rodičů apod.), produkce však seriál po třech letech nečekaně uzavírá s příslibem nové vážnější řady. Bude se jmenovat...

Beware the Batman (2013-?)

A my si na tohohle Batmana bacha rozhodně dáme. Věnovat pozornost chystanému zbohatlíkovi v masce se špičatýma ušiskama hodláme i proto, že se bude jednat o komplet CGI seriál. Což znamená, že se bude tvořit výhradně na počítačích. To má ve většině podobných případů za následek buď nádherné animace a rychlé akce, nebo naprostý propadák kvůli otřesným pixelovým patvarům a hnusnému 3D efektu. Necháme se překvapit, jak to celé dopadne – TVZone nebude u restartu seriálového Temného rytíře na jaře chybět: nový Bruce Wayne slibuje být více rozpolcený mezi sebou samým a jeho hrdinským alter-egem, čeká nás komorník Alfred jako tajný pistolnický agent nebo mistryně v boji s meči Katana aka nový Robin. Sem s tím!

Našli jste ve zdejším výčtu svou oblíbenou televizní verzi Batmana? Nebo jsme na nějakou vaši lásku z dětství zapoměli?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (4)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace