Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Populární TV stanice, 6. díl: ABC


ikona
Davies182
abcstanice
Kde začínal Bruce Willis? A se kterou cestovkou si na pustém ostrově užijete nefalšovanou mysteriózní legraci?  

Náš televizní seriál se pomalu, ale jistě blíží ke konci a začíná přituhovat. V merku ještě stále máme poměrně zajímavá jména zábavních gigantů, na které se prozatím nedostalo – tentokrát přichází na řadu velikán American Broadcasting Company. Vznikl zde nejúspěšnější trosečnický seriál na světě, machroval nejšikovnější chytrolín Ameriky, a dodnes se tu týdně provádí prvotřídní zdravotní operace.

Jak jsme již předeslali v jednom z minulých dílů, ABC původně vzniklo roku 1943 jako NBC Blue network. Stanici vlastní The Walt Disney Company, firemní vedení společnosti je na Manhattanu v New Yorku. Pro televizi se poprvé vysílalo roku 1948, pravý úspěch se však dostavil až v letech 1965-1969, kdy začalo být značně populární uvádění zejména fotbalových a jiných sportovních zápasů přes národní satelitní programy. ABC dokonce jako první pracovalo s hned několika kameramany, snímajícími ta nejprestižnější fotbalová klání!

V lednu 1966 přichází jeden z historicky prvních statických Temných rytířů: hraný seriálový Batman je dnes legendou, na kterou se kvůli statisícům zapřísáhlých fanoušků nevyplatí sahat. Začátkem roku 1970 se kravaťáci z ABC rozhodli, že se podívají i do stáje celovečerních snímků – vzniklo ABC Motion Pictures, pro které své pecky točili třeba Woody Allen nebo Sydney Pollack, asi největší jméno si tu pak udělalo povedené drama Silkwoodová (1983) s Meryl Streep v hlavní roli. Horská dráha rozhodně nezpomalovala ani v osmdesátkách, naopak. Do obýváků nám poprvé nakoukl neohrožený hrdina MacGyver (1985) a zářivou kariéru zde odstartoval Bruce Willis v kultovním Moonlighting (1985). 

Před pěti lety postihla nejen ABC bolestivá stávka Writers Guild of America – scénáristé se necítili dostatečně odměňováni za svou práci, kvůli čemuž tvrdě narazily desítky těch nejzajímavějších TV počinů. Má-li váš novodobý oblíbený seriál jednu slabší řadu, tak teď už víte, o co běží. Televizní pecky, které se obyčejně pyšní dvacetidílnými řadami, jich v roce 2007 měly sotva polovinu. I MovieZone měla svého času z celé aféry nemalé bobky! Žádnými dalšími většími průšvihy dnešní komerční bedna neoplývá, na pořádné kontroverze si snad posvítíme příště.

Největší starší, či ukončené televizní skvosty? Je toho snad ještě více než kdy dřív. Na ABC skotačila parta kolem nejznámějšího králíka v The Bugs Bunny Show (1960) a řádili třeba animovaní Flinstoneovi z téhož roku, spoutěživý Vladimír Čech k nám později přitáhl Chcete být milionářem (1999). Jen několik vyvolených ví o roztomilé zhovadilosti jménem Star Wars: Droids a podobných Ewoks (1985), našinec pak jistě dobře zná loutkové Dinosaury (1991) nebo podařený sitcomový Krok za krokem (taktéž 1991) – Cody je master, pamatujete? David Lynch tady v devadesátém vystavěl neobyčejné městečko Twin Peaks, dále zde byla poprvé uvedena stařičká minisérie Battlestar Galactica (1978). Dávno před jejich filmovými bratranci jsme na ABC mohli sledovat příběhy Zorra, Mavericka, či Starskyho a Hutche, Kevin Smith tu naopak až po filmu riskoval s animovanými Clerks (2002)...

Zavítáme do přitažlivějších letopočtů. Čerstvě to v telce zabalila hororová The River (2012), od začátku plánovaná jako minisérie. Paranormal Activity na lodi! Dvou sérií se dočkala zamilovaná mysteriózní pecka s originálním duchařským příběhem Řekni, kdo tě zabil (2007), seriál možná mohl vydržet o něco déle. Nemálo fanoušků si stále drží ukončený detektivní Monk (2002) a ty největší naivky stále doufají v návrat Flashforward (2009), pěkně vypadajícího sci-fi s jedním z nejdražších pilotů současnosti – na Ztracené a jejich pád letadla ale ještě pořád nedosáhne. Než se zaprodala konkurenční televizi, promenádovala se tu i Courteney Cox ve Městě žen (2009), s ABC si dokonce tykala i naše Tereza Voříšková v katastrofálním uťatém Missing (2012). A koukali jste na Muže na stromech (2006), jedno z nejkvalitnějších spisovatelských dramedy na pokračování?

Zdaleka nejúspěšnějším rokem se pro ABC stává ten s magickou číslovkou 2004. Na obrazovku v té době ztroskotali už zmínění mysteriózní Ztraceni, trable s žehlením začly poprvé řešit výborné Zoufalé manželky. Dvojice seriálů se dodnes řadí mezi nejsledovanější artikly nejen nového kontinentu, a zaslouženě. Jasně, nás taky naštval konec LOSTů, kdo ale svého času nesjel první dvě sezóny za jediný týden, jako by nebyl – lhát se nemá! Fandům právě Ztracených pak rádi doporučíme předčasně ukončenou sci-fi pecku Day Break (2006), což je výtečný moderní klon filmu Na Hromnice o den více na pokračování.

Momentálně se tu v jedné z nejsledovanějších late night shows předvádí Jimmy Kimmel Live! (2003), ze sitcomů na ABC válí čím dál nejistější (naneštěstí) Taková moderní rodinka (2009). První sezóna přitom byla tak svěží! Tim Allen se v Kutilovi Timovi přes kopírák s názvem Last Man Standing (2011) docela snaží, mnohem zajímavější jsou však dramata. Již sedm let na sále zkušeně pitvají populární Chirurgové – existuje studie, dle které miluje Patricka Dempseyho stále více třicátnic! Zajímavé případy po večerech řeší největší spisovatel-sympaťák Nathan Fillion v kriminálce Castle na zabití (2009), pátá série se do televizí podívá koncem září. Komu se stýská po doktorce Cameronové z Dr. House, nechť vyzkouší pohádkové Once Upon a Time (2011) a přesvědčí se na vlastní oči, že kombinace moderního světa a pohádky o Sněhurce opravdu funguje...

Na konec jsme vybrali pětici nejzajímavější chystaných projektů. Jako první se 27. září (ten měsíc se prostě nedá stíhat) uvede ponorkové Last Resort: ve vojenském dramatu se Scott Speedman s Robertem „T-1000“ Patrickem připojí k rebelující osádce plující podmořské ocelové rakve. V 666 Park Avenue (30.9) se pro změnu do nového bytu nastěhuje mladý pár, na návštěvu možná přijde i nějaký ten démon! Hostuje Locke z LOSTů. Sitcomové Neighbors má být o mimozemských sousedech z amerického předměstí, ve Family Tools (2013) pak bude blbnout J. K. Simmons. Nadějně vypadá i Red Widow s Radhou Mitchell (2013) o rodině, jejíž zesnulá hlava byla namočená v organizovaném zločinu – manželka teď po taťkovi musí převzít gaunerské otěže.

O krach jedné z nejmovitějších stanic za mořem se rozhodně bát nemusíme. Jedenáct z deseti redaktorů již netpělivě vyhlíží první reakce na podzimní piloty. 

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace