Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Výročí: 30 let od začátku Cheers


ikona
Dr.Z
cheersvýročízdraví
Pojďte s námi do baru, kde každý zná vaše jméno. 

Dnes je tomu přesně třicet let, co se na americké televizní stanici NBC začal vysílat jeden z nejúspěšnějších a nejdéle vysílaných sitcomů a seriálů vůbec. Dlouhých jedenáct sezón okupovalo Cheers přední příčky sledovanosti a každý týden bavilo své diváky. Pojďme si v následujících řádcích připomenout, jak tento seriál vznikl a v co se nakonec vyvinul.

 

Otevíráme

První verze konceptu Cheers pracovala s myšlenkou party lidí, kteří se po práci scházejí na nějakém místě a v podstatě jsou všichni jedna velká rodina. Tvůrčímu triu James Burrows, Glen a Les Charles byly inspirací seriály jako The Mary Tyler Moore Show nebo britský Hotýlek. Poté, co se shodli, že se bude vše odehrávat v baru, bylo na čase najít tu správnou lokaci, která by posloužila pro seriálové potřeby. Takový bar se našel v Bostonu. Tom Kershaw poskytl svůj podnik The Bull & Finch Pub za pouhý jeden dolar. Později však vydělal miliony na prodeji suvenýrů spojených s Cheers.

Tvůrci už měli jasno, že se bude jednat o sportovní bar a barman má být bývalý profesionální sportovec. Zpočátku se však počítalo s americkým fotbalem a s hlavním protagonistou měl být Fred Dryer (Hunter). Jak už ale víme, postavu Sama Malonea nakonec ztvárnil Ted Danson a z fotbalisty se stal baseballista. Další osazenstvo hospůdky Cheers bylo víceméně jasné. Občas až příliš chytrou Diane Chambers si zahrála Shelley Long, jako protivnou servírku Carlu Tortelli jsme mohli vidět Rheu Perlamn, za barem také pracoval Nicholas Colasanto coby Ernie „Coach“ Pantusso a Norma Petersona zvárnil George Wendt.

Hned po první epizodě však přišla studená sprcha. Cheers se umístilo až na 74 místě z celkových 77 seriálů, které v roce 1982 na televizních obrazovkách běžely. Nad Cheers tak už v průběhu první série a po jejím konci visela hrozba zrušení. Ovšem díky brzkým úspěchům při udělování cen Emmy a podpoře tehdejšího prezidenta NBC, dostal seriál šanci v podobě další sezóny. NBC Cheers vysílala ve čtvrtek, kam později zařadila další podobné seriály jako Family Ties a Cosby Show, což Cheers hodně pomohlo. Další výrazné zvýšení sledovanosti má na svědomí Woody Harrelson, který se v seriálu začal hrát od čtvrté série. Cheers se poté na dlouhých osm let drželo mezi desítkou nejsledovanějších seriálů.

Sam a Diane

Přes počáteční problémy se z Cheers stal jeden z nejúspěšnějších seriálů vůbec. Dokazuje to nejen jedenáct sérií, ale také 28 cen Emmy z celkového počtu 117 nominací (tehdejší rekord). K tomu je třeba připočíst šest Zlatých glóbů a několik dalších ocenění.

Na první pohled se to sice nemusí zdá, ale Cheers bylo u vzniku nového trendu na poli seriálů. Právě Cheers patřilo mezi první televizní seriály, které obsahovaly zápletku táhnoucí se přes několik epizod a dokonce i několik sezón. Vztah Sama a Diane, respektive snahy Sama sbalit Diane, se objevily již v prvních dílech a tohle téma se dále objevovalo v podstatě do té doby, než herečka Shelley Long seriál opustila.

Součástí a neméně podstatným tématem vztahu Sam a Diane byly sociální rozdíly. Ty se projevovaly nejen mezi ústřední dvojicí hrdinů, ale i u ostatních postav. Ze začátku sváděla vzdělaná a z bohatého prostředí pocházející Diane osamělý souboj. V podstatě všechny ostatní postavy, které bar navštěvovaly nebo v něm pracovaly, byly z nižších sociálních vrstev. Když počítáme Samovy snahy zapůsobit na Diane, získala tahle milovnice poezie a tak trochu feministka rovnocenného partnera až v podobě psychiatra Frasiera Cranea, který se začal sporadicky objevovat už ve třetí řadě.

Střídáme

Stejně jako v mnoha jiných seriálech se i v Cheers vystřídalo několik herců a postav. První taková výrazná změna přišla s úmrtím herce Nicholase Colasanta, který hrál Coache. Tato smutná zpráva paradoxně seriálu prospěla. Ve své první výrazné roli se zde totiž objevil Woody Harrelson a jeho Woody Boyd se ihned stal miláčkem diváků. Sledovanost šla nahoru. V této době má své první epizody za sebou i Bebe Neuwirth coby Lilith Sternin, Frasierova budoucí manželka se pak častěji objevovala až v pozdějších sezónách.

Dalším a možná ještě zásadnějším zásahem do složení osazenstva v bostonském baru byl odchod Shelley Long. Její rozhodnutí opustit Cheers a věnovat se filmu a rodině byl pro mnohé jako blesk z čistého nebe. Spekulovalo se, že to bude znamenat konec pro celý seriál, protože právě vztah Sama a Diane bylo to, co diváky nutilo usedat každý čtvrtek k obrazovkám. Postava Diane tedy po páté řadě odešla z Cheers i z Bostonu a vydala se do Kalifornie věnovat se své spisovatelské vášni.

Otázka teď byla, koho místo Diane. Náhrada byla více než adekvátní. Novou šéfkou baru Rebeccu Howe ztvárnila Kirstie Alley. Stejně jako Woody Harrleson i Alley na sebe poprvé výrazně upozornila právě v Cheers. Její Rebecca měla vyplnit mezeru, která tu po odchodu Diane zůstala. Tahle zlatokopka však neměla o Sama nejmenší zájem. I když se později na nějaký čas dali dohromady, neklepalo to a ze všech těch neúspěchů, kterými si Rebecca ve vztazích prošla, byla v pozdějších sériích čím dál tím víc neurotičtější.

Jakmile nějaký seriál (sitcom obzvlášť) získává na popularitě a oblíbenosti, začnou se v něm objevovat nejen herecké celebrity. Vzhledem ke sportovnímu pozadí v Cheers bylo jen logické, že se tam nějaký ten slavný baseballista objeví. Nám to sice moc neřekne, ale v seriálu se objevila taková jména jako Luis Tiant nebo Wade Boggs. Z televizních a filmových hvězd jsme měli možnost vidět Arsenio Halla, Petera Falka nebo Freda Dryera. Překvapivě se zde sešlo i několik politiků jako například senátor John Kerry a guvernér Michael Dukakis. Cheers je celebritami prostě nabité a i když nám nemusí některá jména nebo tváří být povědomá, nesnižuje to nic na úspěšnosti seriálu.

Frasier

Úspěšnosti jakéhokoliv seriálu dokazuje hned několik věcí. Vysoká sledovanost a tedy divácká oblíbenost, ocenění kritikou (28 cen Emmy a 6 Zlatých glóbů je úctyhodná porce) a spin-off. Ne vždy se dokáže mladší příbuzný svému předchůdci vyrovnat. V tomto případě byl Frasier více než důstojným „pokračováním“.

Postava Frasiera Cranea ztvárněná Kelsey Grammerem (Boss) se po ukončení Cheers v roce 1993 dočkala vlastního seriálu. Frasier se po rozvodu s Lilith vrací do rodného Seattlu za otcem a bratrem a v místním rádiu má vlastní psychoterapeutický pořad.

Nebyl to jen Kelsey Grammer, který oba seriály spojoval. Ve Frasierovi se objevila řada postav z Cheers (kromě zesnulého Coache a Rebeccy všichni), opakovaně však pouze Frasierova bývalá manželka Lilith. Sam, Diane i Woody se objevili v jednotlivých epizodách seriálu, když přijeli navštívit svého starého známého do Seattlu. Naopak ostatní štamgasti z Cheers se s Frasierem setkali v Bostonu (už však ne v baru). V epizodě Cheerful Goodbyes se Frasier naposledy uvidí s Normem, Carlou na Cliffově důchodovém večírku

Není časté, aby se spin-off vyrovnal původnímu seriálu. Frasier to však dokázal a během dalších jedenácti sezón posbíral několik desítek cen.

Na zdraví

Neoddělitelnou součástí seriálu Cheers byl samotný bar, ve kterém se sitcom odehrával. Vždyť v prvním roce se diváci ani nikam jinam nepodívali, vše probíhalo pouze v baru, jemuž byl předlohou reálný podnik Bull & Finch Pub (později Cheers Beacon Hill). Až v pozdějších sériích jsme měli možnosti navštívit i jiné lokace. Byt Diane se objevil jako první, poté tvůrci přidaly byty dalších postav a jiná místa byla v pozdějších řadách již samozřejmostí.

I když byly z bostonského baru použity pouze venkovní záběry, stala se z Cheers Beacon Hillu vyhledávaná turistická atrakce, kterou každoročně navštíví téměř milion lidí. V hospodě této popularity samozřejmě plně využívají a kromě triček, pivních půllitrů nebo fotek ze seriálu si můžete ve slavném podniku dát obrovský Norm Burger. Co za to když ho spořádáte, ptáte se? Obdržíte certifikát, že jste ho byli schopni do sebe nasoukat a vaše jméno se bude vyjímat v síni slávy na internetových stránkách baru.

Jeden z klasických amerických sitcomů se po nepovedeném začátku a hrozícím zrušení zařadil mezi ty nejdéle běžící komediální seriály, jaké jsme mohli na televizních obrazovkách vidět. Nevyčnívá však pouze svou vytrvalostí, ale také počtem cen a nominací, které byly ve své době rekordní. Je tomu už hodně let, co se Cheers objevilo i na našich obrazovkách. Rozhodně by nebylo od věci si po takové době dát reprízu. Tak na zdraví.

 

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace