Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Seriálová nálož: Lovci duchů, Dexter a Homeland


ikona
Spooner
seriálová nálož
Ano, seriálová sezóna je v plném proudu! 

S krátkým hodnocením čerstvých dramatických hitů na poli seriálů se od teď budete setkávat v rubrice Seriálová nálož. Tentokrát tu najdete Castlea, Revenge, Revolution, Lovce duchů, Mentalistu, Fringe, Dextera, Homeland, Once Upon a Time, 666 Park Avenue, Hawaii Five-0, Panství Downton a Vegas. Časem se pochopitelně bude obsah rubriky měnit, některé seriály přibudou, některé zmizí, prostě podle atraktivity samotných seriálů nebo televizního programu.

 

Castle S05E03

Jaký případ musel hláškující spisovatel s půvabnou detektivkou vyřešit tentokrát? Ve třetí epizodě to byla zavražděná dvojčata, ukradený diamant a nějaký ten krvavý nápis na podlaze. Alexis se navíc stěhuje na vysokou a do toho se ještě dozvídá o tajném vztahu jejího milujícího otce. Hlavně ale opět dostaneme velkou dávku humoru a téměř bezchybné interakce mezi postavami, jak to máme rádi.  Na své si protentokrát přijdou fanoušci snad všech postav, protože každá zde dostane svou humornou minutku slávy. Dokonce i dosud nevýrazná kapitánka Gatesová dostane dostatek prostoru a ukradne si pro sebe nejvtipnější momenty celé epizody a to by zrovna od ní čekal málokdo. Seriál tak znovu potvrzuje, že výborně napsané postavy patří mezi největší klady Castlea na zabití. Samotný případ se pak také řadí mezi ty povedenější, takže zde vládne zase spokojenost.

 

Hawaii Five-0 S03E03

Danny s McGarrettem si vyjedou na širé moře na lov tuňáků plný přátelského pošťuchování - myslíte ale, že mají tyhle mlátičky z odnože hawaiiské policie někdy dovolenou? Správně, ne. Dva naši oblíbení hrdinové tak musí záhy vyřešit, jak se v nafukovacím člunu dostat zpátky na pevninu... pomůže jim zbytek týmu? Co, jak, a proč dále prozrazovat nechci, děj je naštěstí natolik kvalitní, že se můžete bez újmy na zdraví přesvědčit na vlastní oči. V nejnovější epizodě tvůrci seriálového remakeu z šedesátých let znovu předvádějí, jak výtečně zvládají akci a napětí, když se jim chce. Absentují tentokrát i bezduché dialogové a prázdné scény a opět úřaduje Danny a jeho věčné (věcné) vtipné komentáře: ke všemu, kdekoliv, kdykoliv. Jo, tohle je sranda. Další díl, prosím! (Davies182)

 

Once Upon a Time S02E02

Magic is back! Robert Carlyle se sakra snaží, aby si jej porota všemožných televizních ocenění i nadále všímala. Ukazuje se, že jeho herecky vytříbený Rampelník stojí za mnohem více nepříjemnostmi, než by si mohli obyvatelé Storybrooku myslet. Zlá královna ale nezahálí, a i když by se mohlo zdát, že je její postava pomalu odsouvána na druhou kolej, opak je pravdou. Ve druhé části nové sezóny pohádkového seriálu je divák svědkem zdařilého flashbacku z královniny rodiny, ve kterém se možná příliš kecá, ale to vůbec nevadí. Vysvětlování je to totiž velice zajímavé a mrazivé aneb i záporné postavy se mnohdy dočkají soucitu a pochopení..! Ani v moderním světě pochopitelně vyprávění nevázne a princ Krasoň si musí "hrát" na ještě obětavějšího vládce než kdy předtím. Menší herecké volno si tak nakonec vybrala jen Jennifer Morrison, což se ale jistě změní s následující epizodou. Tak ať už je tady! (Davies182)

 

666 Park Avenue S01E02

Je milé vědět, že se Terry O´Quinn aka Gavin Doran od své minulé mysteriózní role Lockeho ze seriálu Ztraceni příliš herecky nedistancoval. Po zralé úvaze zde totiž vážně není co vytknout: pokud umí lišácký plešoun hrát postavy s temným tajemstvím, a dokud mu to diváci baští i s navijákem, tak budiž. Hlavně, ať to dává smysl - ne jako minule s historkami z ostrova! Druhá epizoda lehce hororového seriálu 666 Park Avenue se nese v duchu dalších záhad, hádanek a špinavostí, jimž chce zvědavý divák spolu s vyděšenými charaktery přijít stůj co stůj na kloub. Scénáristé si sympaticky pohrávají s dlouholetou historií - nebo chcete-li mytologií - staré budovy, mlží, zručně odkrývají krvavá fakta... A funguje to. Odkaz na Hitchcockovy Ptáky spolu s mazáckým cliffhangerem natěší na následující díl a pokud vše půjde jako doposud, máme tu příjemný atmosférický napínák na pokračování. Teď už jen udělat něco s tou sledovaností... (Davies182)

 

Panství Downton S03E05

Slušelo by se říci, že pátá epizoda třetí série přináší konečně nějaký významný dějový posun. Matthew coby nový spolumajitel panství začíná nahlížet na vedení komplexu z odlišné strany a vidí mezery v jeho manažování. Vcelku závažného posunu se dočkává také linie křehkého manželství Toma a Sybil, jelikož buřič Tom je v podstatě vyhoštěn z Irska a přijíždí i se svojí chotí zpátky na Downton. Ačkoliv se toho ovšem děje relativně mnoho, stále nedokážeme rozpoznat vrchní cíl třetí sezóny seriálu. V pilotním dílu jsme se domnívali, že hlavním tématem řady budou finanční problémy Crowleyů. Ty jsou ovšem zřejmě šťastně vyřešeny a my tak pozbýváme nosného tématu. Sledujeme více či méně podařené kusé epizody (Bates ve vězení, dítě bývalé služebné), ovšem nic, proč bychom netrpělivě očekávali další díl. V tomto ohledu je tedy třetí série prozatím nejslabší, ovšem na konkrétní soudy je stále ještě brzy. (Krasa)

 

Dexter S07E02

První díl sedmé řady přinesl jedno z nejvíce zásadních sdělení celého seriálu. Dvojka tak logicky navazuje na emotivně vypjatou scénu, v níž Dexter probírá s Debrou zásadní otázku svého životů. Hlavní hrdina se v této epizodě ukazuje v kapku jiném světle, než jsme za uplynulých šest let zvyklí. Pod nánosem rodičovství a vlastně i obyčejného zvyku jsme svorně pozapomněli, že je Dexter vlastně pekelně nebezpečný sériový vrah a že si vskutku nejsme jisti, jak se v dané situaci zachová. Autoři přichystali pár vypečených vtípků a dílčích point. Fór s rudými špagetami a doslov vyprávění léta zabásnutého vraha jsou přesně ty drobné nuance, které odlišují výborného Dextera od ostatních kriminálek. Tohle je zkrátka ta správná cesta a nemůžeme se dočkat, co nás bude čekat v neděli. Doufejme, že s grandiózními happy-endy to nebude nakonec tak horké. (Krasa)

 

Vegas S01E03

K perfektnímu obsazení westernové gangsterky Vegas nemáme výhrady a herec nové postavy seriálu, mafiána Johnnyho Rizza, nám ještě více zlepšil náladu. Jedná se totiž o Jonathana Bankse, charismatického plešouna z populárního Breaking Bad a není tedy sporu, že z nových seriálů má Vegas jasně nejlepší herecký ansábl. Tvůrci zatím dovedou dobře kloubit hlavní příběhovou linii s malými kriminálními zápletkami. Tentokráte se jedná o vyšetřování vraždy jednoho z úspěšných olympijských boxerů a Ralph si opět vykládá spravedlnost po svém. Třetí epizoda „All that Glitters“ drží stále nadprůměrný trend a nás rozhodně zajímá, jak tvůrci budou rozvíjet ty mraky vedlejších a svým způsobem zajímavých postav. Především Carrie Anne-Moss prozatím nedostala výraznějšího prostoru pro svůj charakter a to je rozhodně škoda. Přeci jen takto vysoce postavená žena v šedesátých letech – to si vysloveně říká o větší rozepsání. (Krasa)

 

Fringe S05E02

Ve druhém díle finální série se naplno ukázalo, jak opatrně musejí autoři nakládat se ztenčeným rozpočtem (věřme, že šetří proto, aby nám v klíčových epizodách vytřeli zrak) – několik místnosti, de facto jedna vedlejší postava. A přesto to skvěle fungovalo, protože stále platí, že Fringe je především o zápletkách, scénáři a hercích. Tým se tentokrát potřeboval dostat do staré laboratoře na Harvardu, kde si Walter nahrál nějaké poznámky, které hrdinům mohou pomoci v dalším odboji. Cestu jim však zkříží jeden z lidských zrádců, kteří začali pracovat pro Pozorovatele, a když ho Etta začala vyslýchat, otevřela celou řadu zajímavých témat. Tak především je položena poměrně zásadní otázka: Má vůbec odboj smysl? Nejsou rebelové vlastně teroristi? Nezemře při jejich úderech příliš mnoho nevinných lidí? Není tedy lepší zůstat v bezpečí nadvlády Pozorovatelů? Druhým výrazným tématem byl názorový střed Etty s Olivií. Ta byla dost zděšená při zjištění, jak bezcitně je její dcera schopna mučit zajatého člověka. Etta kontruje s poměrně jednoduchým: „Tohle není tvůj svět mami, neznáš ho, nežila jsi tu. Změkčilost není na místě“. Přesto je to právě Oliviin soucit, která nakonec zajatci zachrání život, udělá z něj nového člověka a všem přítomným dodá naději. Dokud mezi námi budou lidé jako Olivia, lidstvo (od slova lidskost) má stále šanci. (Anarvin)

 

Homeland S02E02

Takhle vypadá prvotřídní televizní zábava. Žádná překombinovanost, laciné scenáristické kličky nebo zbytečně natahovaná zápletka – Homeland přináší vše, co si od seriálu, kterému dobrovolně věnujete hodinu týdně, můžete přát. Jednak je tu zajímavý děj (navíc s geopolitickým přesahem) navazující na předchozí sérii a rozvádějící motivy z minulého dílu. Carrie se v Bejrútu setká s informátorkou, která ji jako náhodou prozradí, že ví, kde se má její manžel setkat s Abu Nazirem. Ostatní její informaci neberou jako potvrzenou, protože si díky jejímu psychickému stavu myslí, že si setkání jen představovala. Na opačné straně zeměkoule se zase Brody dostává čím dál hlouběji do kongresu a také do závazků vůči Abu Nazirovi. Až tak daleko, že ho neváhá při tajné operaci varovat smskou v místnosti s viceprezidentem. Samozřejmě je toho ještě více (viz nosná zápletka s dcerou), ale to by se nevlezlo do tohoto malého odstavečku. Dále tady máme neustálé napětí, jak z hlediska nepravděpodobně se vyvíjejícího se děje, tak z hlediska různých scén. Honička Carrie po bejrútských uličkách ne nadarmo připomínající Bournea rozhodně zvýší tep. Pak tady jsou opravdové postavy – charaktery z masa a kostí, u nichž se rozvíjí samostatné zápletky, které jistě budou mít pozdější vyústění. No a potom tady máme nervydrásající cliffhanger(y), jenž nám přislíbí, že tvůrci nehodlají vařit z vody, ale půjde se rovnou na věc. Ano, poslední scéna ihned nutí si na YouTube vyhledat preview na další díl... (mcb)

 

Last Resort S01E02 + S01E03

Po nářezovém pilotu jsem byl trochu v očekávání, kam se dalšími díly seriál vydá. A musím říct, že mé obavy byly zbytečné. Last Resort si stále drží svou vysokou kvalitu – zápletka nabírá na intenzitě, charaktery se více profilují a kdyby tam vlastně nebyla ta vládní konspirační zápletka, mohli bychom říci, že sledujeme nové Ztracené. Opuštěný ostrov (bez polárních medvědů a kouřového mostra samozřejmě), bezvýchodná situace, mnoho otázek... Dílčí momenty se nám sice odhalují, ale i tak stále nevíme, do jakého bodu může až zajímavá konspirace (třetí světová válka?) sahat. V druhém díle navíc hrdiny, kteří sami o své misi pochybují, přepadnou i Rusové, jenž se snaží zcizit jejich nukleární ponorku. Dočkáme se tedy i povedené akce, která hodně připomíná Campbella režírujícího pilotní díl. Přidejte si k tomu dvě prolínající se linie na ostrově a na „pevnině“, velmi slibný cliffhanger na konci odhalující motivace kapitána Marcuse a máte se na co těšit na příští týden.

 

Začíná se nám to komplikovat. Bezvýchodná situace, v níž se posádka ponorky Colorado ocitla, jak se zdá, má jen své proti. Jednak jsou to problémy uvnitř posádky, v níž všichni nemají jednotný názor - mnozí by se totiž chtěli vrátit domů z téhle šlamastiky, do které je uvedl jejich kapitán. Jak jsme se dozvěděli na konci minulého dílu, mohlo, ale nemuselo jít o pomstu kapitána Marcuse „Americe“ za to, že mu v bojové operaci zemřel vlastní syn. A pokud se navíc rozhodne vzdát, dostane se jeho synovi důstojného pohřbu. Zamotávat se nám začíná také situace na ostrově, kde se o slovo začíná hlásit místní drogový kartel vedený Julianem, jenž se kvůli nepřílišné pozornosti neštítí unést tři členy posádky a jednoho z nich dokonce popravit. Nikomu z přítomných se to sice nelíbí, ale místo toho, aby rozpoutali předem prohranou válku s místními, se mariňáci stáhnou. Last Resort je stále výborným napínákem, který plně využívá své neokoukané prostředí a také postavy, jenž se začínají čím dál více prohlubovat...a na jejich minipříbězích nás prostě zajímá, jak dopadnou. Z letošních novinek zatím stále sázka na jistotu. (mcb)

 

Mentalista S05E02

Bylo nebylo, Patrick Jane našel králíčka a sledoval ho až do říše divů. No, skoro. Ve skutečnosti měl halušky a za pomoci své imaginární dcery řešil případ vraždy klenotníka a krádež diamantů. Tak by se v podstatě dala shrnout zatím poslední epizoda Mentalisty. Co se samotného vyšetřování týče, tady se žádná revoluce nekonala. Podobných záplatek jsme tady už viděli tolik, že nás tahle nemohla ničím překvapit. Zajímavá byla ovšem Janeova halucinace v podobě jeho dcery Charlotte, která byla příjemným zpestřením, se svým zdrogovaným taťkou si totiž docela rozuměla. Mentalista už nějaký ten pátek potřebuje osvěžit a trochu vyvést z té rutiny, kdy zápletce s Red Johnem se scénáristé věnují pouze na začátku, uprostřed a na konci sezóny a zbytek proloží v podstatě nedůležitou vatou. Mentalista se tak bohužel zařadil mezi konzumní kriminálky, na které ihned po skončení zapomenete. (Dr. Z)

 

Revenge S02E02

Ta Graysonovic rodinka je snad ještě pošahanější, než jsme mysleli. Taťka Conrad drží svou dceru Charlotte na odvykačce proti její vůli a ještě jí ukradne dědictví. Mamka Victoria, která mimochodem předstírá, že je mrtvá, ze sebe udělá oběť únosu, nechá se zmlátit a opět se tak vrací zpátky na výsluní. Princátko Daniel chvíli nenávidí taťku, pak zase mamku, nebo rovnou oba. Chlapec by se měl už konečně rozhodnout, kde vlastně stojí a komu může věřit (hehe). Emily v tomhle díly její intriky moc nevyšly a bude se tak muset trochu víc snažit, aby všichni v Hampton's skákali, jak ona píská. Revenge nikdy nebyl jeden z těch seriálů, který by měl nějaké kvalitativní výkyvy. Má standardní díly a ty lepší. Druhá epizoda nové série patří mezi ten standard. (Dr. Z)

 

Revolution S01E04

Ratingy jednotlivých epizod se v zahraničí drží stále hodně vysoko, což zapříčinilo tomu, že NBC dala souhlas a objednala celou sezónu. Takže pokud patříte k pravidelným divákům, můžete si mnout ruce štěstím. Pokud ne, nezbývá vám než se nadále chytat za hlavu a nadávat se mnou. Každá epizoda se striktně drží jednoho a toho samého ohraného schématu pořád dokola - Miles, Charlie, Aaron, Maggie a Nora čelí nepřátelskému útoku a Danny se neúspěšně pokouší o úprk. Mění se pouze okolnosti a prostředí. A zákonitosti fikčního světa jsou nám odhalovány natolik hlemýždím tempem, že ztrácejí na zajímavosti. Z Charlie se pomalu, ale jistě stává otravná postava a dichotomie mezi hodným a zlým Milesem taky není tak výrazná, jak by být měla. Bohužel výsledný dojem nenapraví ani významný tvůrčí krok popravit jednu z hlavních postav. Její zázemí je nám představeno překotně, během několika nevýrazných flashbacků a pár vznešených vět, čímž její odchod postrádá jakékoli emoce. Přitom od Kripkeho s Abramsem by jeden čekal MNOHEM víc. (JAn_G)

 

Lovci duchů S08E01 a S08E02

Dean se po roce stráveném v Očistci vrací zpět. Po opětovném shledání se Samem ovšem zjišťuje, že se mnohé změnilo. Jeho bratr pověsil povinnosti lovce na hřebík a místo hledání Deana se usadil. Vzhledem k jeho nedbalosti mu uniklo volání o pomoc Kevina Trana, proroka, který dokáže číst slovo Boží, jemuž se podařilo uprchnout z Crowleyho spárů i s novým poselstvím. Poselstvím, ve kterém stojí, jak nadobro uzavřít brány pekelné a poslat všechny démony tam, kam patří. A tuhle šanci si Winchesterovi, i přes veškeré neshody, rozhodně ujít nenechají.

U posledních řad bývalo zvykem, že pilotní epizoda o kvalitách nastávající sezóny nic nevypovídá. Proto jsem i tentokrát veškerá zklamání přešel bez výrazných obav, přestože nedostatků bylo tentokrát více než obvykle. Deanův návrat vytvářel pocit silného déjà vu, a to z jediného prostého důvodu – tvůrci až příliš okatě recyklují návraty obou bratrů z předchozích řad a dokonce to komentují téměř identickými vtipy. Nehledě na to, že Wichesterovic neohroženost a neustálé zmrtvýchvstání už začíná být lehce iritující. Velké zklamání číší i z poměrně laciného ztvárnění Očistce a Deanovy flashbacky jsou natolik uspěchané, že nedokážou plně vyjádřit je vnitřní rozpor, čímž veškerá proměna jeho postavy ztrácí na plastičnosti.

 

Ovšem už následující epizoda potvrzuje, že u Lovců duchů se skutečně na první dojem nehraje. Veškeré mouchy jsou jednoduše potlačeny osobitým, kousavým humorem, který je opět dokonale vyvážen dramatickou rovinou. Celý segment s aukcí pak patří k tomu vůbec nejvtipnějšímu, s čím seriál za poslední léta přišel. Navíc dostáváme další nápovědu k tomu, co se sakra stalo s Castielem, jak se věci mají s Crowleyem a mnohem kompaktnější je i nový vývoj Deanovy postavy. What´s Up, Tiger Mommy je prostě nadprůměrná epizoda! (JAn_G)

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace