Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Seriálová nálož: Dexter, Chicago Fire a Fringe


ikona
Spooner
seriálová nálož
Opět se ohlížíme za víc než desítkou současných dramat. 

S krátkým hodnocením čerstvých dramatických hitů na poli seriálů se od teď budete setkávat v rubrice Seriálová nálož. Tentokrát tu najdete Castlea, Revenge, Revolution, Lovce duchů, Fringe, Dextera, Once Upon a Time, 666 Park Avenue, Hawaii Five-0, Homeland, Panství Downton, Nashville, Person of Interest a Chicago Fire. Časem se pochopitelně bude obsah rubriky měnit, některé seriály přibudou, některé zmizí, prostě podle atraktivity samotných seriálů nebo televizního programu.

 

Fringe S05E03

Pátá série bohužel pořád pokračuje v zaběhlém duchu. Tým vydoluje z jantaru další kazetu a zjišťuje, že na nikterak výrazném místě uprostřed lesů najde další nápovědu. Ne, že by samotná epizoda byla špatná, scenáristé si hezky vyhráli s tématem hrdinství, opět osvětlili několik drobností z doby mezi čtvrtou a pátou sezonou a ještě přinesli malý vtípek s komiksem, který o našich hrdinech v budoucnosti vzniká. Dohromady je to ale málo, jedná se pouze o solidní řemeslo, což v situaci, kdy do konce seriálu zbývá několik málo dílů, prostě nestačí. Chápu, že rozpočet nedovolí mnoho, ale i tak by se autoři měli rozmáchnout poněkud víc, než nakolik to předvádějí v takovýchto uzavřených epizodách, kde řeší poměrně samostatné problémy, jenž dohromady úplně nesouvisí s ničím větším. V následujícím díle by se měli vrátit staří známí, tak se snad konečně rozpoutá to, co všichni od finální sezony Fringe čekáme. (Anarvin)

 

Revolution S01E05

Kapitán Neville i nadále pokračuje v tom, co mu jde nejlépe - fyzicky i psychicky týrat svého vězně. Mezitím se Charlie s Milesem dostali do městečka, kde milice Dannyho drží. Jak se ale ukázalo, Monroe má v rukou natolik mocný nástroj, jako je vlak. Musejí proto najít Dannyho dřív, než bude naložen do jednoho z vagónů, směřujících Monroovi přímo pod nos, do Philadelphie. Hra o čas, která tentokrát rámovala celou epizodu, se osvědčila jako funkční tah, protože ještě zvýraznila poměrně dynamickou akci provázející celý seriál. O to víc pak zamrzí fakt, že celý zbytek epizody je neuvěřitelně odfláknutý. První shledání Nevilla s Charlie působí až překvapivě chladně a nevýrazné je i cameo Jeffa Faheye. Nejsmutnější ovšem je, že i působivé flashbacky z Nevillovi minulosti jsou degradovány svým účelem a stávají se pouze prachsprostým nástrojem k odhalení totožnosti jeho syna. (JAn_G)

 

Lovci duchů S08E03

Sam s Deanem se vracejí zpět do zajetých kolejí své lovecké kariéry a s nimi i staré známé seriálové schéma, díky kterému máme Lovce duchů tak rádi. Honba za proroctvím, které dokáže vymýtit všechny démony z pozemského světa, se sice jeví jako poslabší premisa, která jen horko těžko utáhne celou řadu, to, co se však děje okolo, je více než opájející. Osm roků a pořád to zatraceně dobře funguje. Dichotomie vývoje obou bratrů je výborná a přirozeně splývá s evolucí nové sezóny, jejíž humor je stále atraktivní a jednotliví záporáci víc než bizarní. V prozatím poslední epizodě se navíc na režisérskou židli vrátil Jensen Ackles a celý díl se nese ve svěžím, půvabně odlehčeném duchu, jež si všichni herci dosyta užívají, stejně jako v jeho předešlém Weekend at Bobby´s. K'uhul ajaw, Cacao, shi-jiiy! (JAn_G)

 

Homeland S02E03

Vysoká kvalita se stále drží. Tam kde Dexter začíná znovu upadat do mírného kómatu a schematismu, tam Homeland buduje překvapivě kompaktní příběh s dvěma uzavřenými liniemi, které se co nevidět protnou. Ani náznak epizodičnosti nebo recyklování již dávno známého, třetí díl se vydává naprosto neprobádaným směrem a věci, které klidně mohli scenáristé natáhnout až do konce druhé série, rozehrávají už nyní, což slibuje hodně napínavou podívanou do budoucna. Stačí jen dva momenty z pondělního dílu – Brody držící ústa polomrtvému informátorovi zatímco telefonuje s manželkou a Carrie bojující sama se sebou v bytě –, které vám ukáží režijní mistrovství, jenž ukovává do sedačky. Po úplném závěru, kdy dojde na dlouho očekávanou katarzi hlavní postavy, se opět můžeme s velkým očekáváním těšit na další díl. (mcb)

 

Hawaii Five-0 S03E04

 

A máme tu jeden ze skrz naskrz průměrných dílů. V úvodu dokonce přijde jedno čiré zděšení v podobě navrátivší se McGarrettovy matky - je jedno, že je týmem Five-O hledána po celém ostrově, klidně se objeví u syna doma! Dámy a pánové, následuje sled tak dokonale hloupých scének, že nechybělo mnoho k přepnutí na libovolnou konkurenční stanici. Vydržet se ale nakonec vyplatí aneb i takto nešťastná scénáristická klička se dá poměrně rozumně vysvětlit. Však uvidíte sami. Policisté musí vyřešit nedobrovolnou dekapitaci hráče koňského pola, jehož osud byl navíc předpovězen strašidelnou vykladačkou karet. Zápletka se šmodrchá, jak to jen jde a konec je možná překvapivý, ale k uzoufání nudný. Tak snad po těžce oddychové epizodě přijde po plánované pauze další o něco zajímavější. (Davies182)

 

Once Upon a Time S02E03

Chtě nechtě musíme znovu začít Rampelníkem. V nejnovější epizodě se totiž Carlyleho postava vůbec nevyskytuje, a byl to docela průser. Tedy ne, že by kvality seriálu určovalo něco tak triviálního jako účinkování jednotlivých charakterů, na druhou stranu na tom ale něco určitě bude. Menší dovolenou si totiž vybrala i Zlá královna a divákovi tak v uvozovkách nezbylo, než sledovat putování Sněhurky a její dcerky v podání naštěstí stále stejně půvabné Morrison. Tenhle fantasy trip v duchu třeba Pána Prstenů je sice moc fajn a pár povedených flashbacků s jednou dojemnou svatbou také neuškodí, chtělo by to ale jistější ruku při přivádění scénáře k životu. Je očividné, že papírová předloha dokáže zaujmout, s režií a celkovou vizí projektu to ale tentokrát trochu skřípalo. Potěšila akce s digitálními zlobry a povšechně nové líbivé pohádkové kulisy, příště ale budeme o dost náročnější! (Davies182)

 

666 Park Avenue S01E03

Historie Drakeovy budovy v ulici 999 Park Avenue (nejde o překlep) se vybarvuje s každým novým dílem. Vzhledem ke cliffhangeru z minulého týdne tentokrát začínáme o něco děsivěji než bylo zvykem, ke kvalitám oceňovanému American Horror Story má však seriál stále ještě poměrně daleko. Trvalo pak tři epizody, aby se vztah hlavních hrdinů k manželům Doranovým více prohloubil, a ďábelský majitel nemovitosti tak mohl konečně začít chladně kalkulovat i s nimi. Henrymu je nabídnuta nová práce, Gavin v něm ale nakonec vycítí mnohem více potenciálu a jeho tužby ještě přiživuje, Jane nadále zkoumá tajemné dveře v prádelně... a znovu se divákovi představuje jedna miniepizodka ze života náhodného správcova dlužníka, tentokát v kůži nadějné spisovatelky. Inu, lidé jsou tvorové od přírody ambiciózní - jejich smůla, pokud bydlí zrovna na této adrese! Stavba dílu funguje na výbornou, ve čtyřiceti minutách jako by nebyl jediný závěr navíc. Opět jsem zvědav, co přinese následující neděle. (Davies182)

 

Chicago Fire S01E02

Yep, žádný kvalitativní pokles se nekoná. Třikrát hurá a vypadá to, že tu máme jednoho z nejzářivějších benjamínků sezóny. Doufám, že tenhle hasičský seriál jen tak nevyhoří - NBC si už teď může pogratulovat k novému bezva záchranářskému dramatickému počinu. Tvůrci Chicaga Fire se překvapivě nebojí ukázat i temnou stránku nejobdivovanějšího povolání na světě, ve druhém díle tak prezentují několik ne zrovna růžových osudů účastníků fatálních nehod. Zejména napínavé finále se posléze vytasilo s několika obrázky, které by ne každý divák od podobného TV projektu čekal. Akci to pořád šlape, daří se i mnoha vtipným vsuvkám, jež jsou skrze obrazovku dávkovány na těch správných místech, a pozadu nezůstávají ani mimopracovní záležitosti sympatických charakterů. Samotný konec líbivé drámy pak dává tušit, že scénáristům nebudou cizí ani zdařilé cviky s emocemi. Výborně. (Davies182)

 

Nashville S01E02

Tak že by se přece jenom ze seriálu plného country začalo klubat něco zajímavějšího? Po dosti nemastném neslaném pilotu se totiž tentokrát dočkáme mnohem interesantního příběhu. Uprostřed sporu mezi žijící legendou Raynou a ambiciózní Juliette se totiž ocitne kytarista a zpěvák Deacon. Rayinin ex a stálý člen její kapely totiž musí odolávat pokušení mladičké zpěvačky, která by ho měla ráda ve svém nejužším týmu. Rayna by se svým starým přítelem zase ráda jela na klubové turné a napravila s ním pošramocené vztahy. Politická linka se také začíná zajímavě rozjíždět a celkově se už zde najde pár důvodů, proč seriálu aspoň trochu věnovat pozornost. Hlavní dějově linky se totiž začínají rozehrávat skutečně slušně, i když několika klišé se stejně nevyhneme.  Ovšem hlavním tahákem country cajdáku jsou zatím postavy, které rozhodně nejsou černobílé, a divák se o řadu z nich začne po tomto díle opravdu zajímat. Stále je zde však také několik dějových odboček, které moc nefungují a díky nimž má seriál pomalejší tempo, než by si zasloužil a působí krapet roztříštěně. I tak ovšem nastala od minula překvapivá změna a Nashville má přece jenom hodně potenciálu na to, aby se z něj stalo výborné seriálové drama.

 

Castle S05E04

Castle s Kate tentokrát jedou na romantický víkend do Richardova oblíbeného letoviska Hamptons a bláhově si myslí, že tentokrát se jim nějaká ta vražda vyhne. Jak naivní. Spisovateli totiž přistane mrtvola rovnou v bazénu a oblíbené detektivní dvojici to přece jen nedá a do vyšetřování celého případu se zapojí. Ryan a Esposito mezi tím v New Yorku pátrají, s kým že to Kate vlastně chodí. No a já se už budu počtvrté za sebou asi trapně opakovat, ale Castle tento díl opět zvládnul na jedničku. Samotný případ byl tentokrát opravdu zajímavý, dialogy mezi Castlem, Kate a místním policejním kapitánem byly vtipné a linka v New Yorku to celé skvěle doplňovala. Ryan si navíc připsal na své konto asi nejzábavnější výslech v historii seriálu. Castle si prostě od začátku páté řady drží svou nadstandardní a zábavnou úroveň a nevypadá to, že by chtěli tvůrci laťku v nejbližší době snížit.

 

Revenge S02E03

Prostor tentokrát dostává Emilyn kolega z výcviku v Japonsku, zatím však těžko soudit, jaká bude jeho role a co má vlastně za lubem. Graysonovic rodinka na sebe navzájem zase jednou vyklopila kýbl špíny a já pořád nechápu, jak můžou tyhle individua vydržet pohromadě v jedné místnosti, aniž by se nepozabíjeli. Postranní úmysly má i nová šéfka financí v Nolanově firmě, ruku na srdce, kdyby neměla, tak nemá v tomhle seriálu co dělat. Revenge si prostě jede to svoje a ani na chvilku nevybočuje ze standardu. Bylo nám předhozeno pár záhad a nástin budoucích událostí, přičemž teď už nám jen zbývá sedět a sledovat, kam se to zase vyvine. A právě s vývojem Revenge mám trochu problém, zatím to totiž vypadá, že jakmile odkryjeme jednu část konspirace, objeví se další, ještě větší, složitější a více přitažená za vlasy. (Dr. Z)

 

Person of Interest S02E03

Jak už to u podobných seriálů bývá, po prvních dvou dílech se vracíme zpátky k samostatným epizodám, které mají s hlavní příběhovou linií společného jen málo. Person of Interest se však drží hlavní linky aspoň z části, takže nezažíváme to úplné a nesmyslné odstřihnutí od zápletky, jež můžeme sledovat v jiných seriálech. Detektivové Carter a Fusco se stále hrabou v případu Alicie Corwin a začíná se nám tady už celkem slušně rozjíždět čistokrevná konspirace. John Reese má trochu jiné starosti a potom, co mu počítač vyhodí další číslo, musí dělat chůvu rozmazlené dceři brazilského velvyslance. A aby toho nebylo málo, Finch se potýká s posttraumatickým stresem, naštěstí mu ho pomáhá zvládat jeho nový čtyřnohý přítel. Trochu jsem se bál, že tohle bude klasická vata, která bude jen vycpávat tu mezeru mezi začátkem a prostředkem sezóny. Naštěstí se ukázalo, že tomu tak není a že tady máme hodně dobrý díl s několika skvělými momenty. Person of Interest je v opravdu skvělé formě. (Dr. Z)

 

Panství Downton S03E05

Wow! Pátá epizoda a její údernost nás zastihla v nedbalkách a o to větší emoce se jí podařilo rozdat. Předchozí čtyři epizody jako kdyby byly jen předzvěstí toho, co se v Downtonu stalo během té páté. Lady Sybil je pár dní před porodem a celá rodina včetně Toma Bransona je při ní. I kvůli několika špatným rozhodnutím, které dr. Clarkson vyvedl během let minulých, si lord Grantham pro těhotenství přivolá přespolního experta. Drama, které se odehraje mezi dvěma lékaři a jednou těhotnou patří rozhodně k dosavadním vrcholům seriálu a rapidně pozměňuje směr, kterým se třetí řada vydala. Upřímně nás taktéž začaly zajímat plány, které spřádá v hlavě Matthew. Těžko říct, co konkrétně plánuje udělat s panstvím, ovšem už teď jsme pořádně nejistí, zda jeho postava nadále zůstává bezvýjimečně kladnou anebo se mu s věkem začínají měnit ideály. I za závěrečný příchod Violet a její pozdravení s Carsonem jednoznačně palec nahoru. (Krasa)

 

Dexter S07E03

Už se objevila. Autoři slibovali novou zásadní postavu pro seriál, které se zhostí herečka Yvonne Strahovski a počkat jsme si na ni museli až do třetí epizody. Jiskření mezi ní a Dexterem bylo znatelné, do jaké míry bude v dalších dílech gradovat je zatím ve hvězdách. Vztah mezi Debrou a Dexterem začíná přeci jen lehce zvolňovat. Už není přítomno ono „fyzično“ úvodní epizody a spíše se vytvořily nové standardy. Tak trochu v pozadí Dexterova odhalení ale spočívá kriminální příběh okolo mafiána Viktora. Ten je zatím překvapivě nevýrazný a možná je škoda, že si roli místo Raye Stevensona nestřihnul nějaký dobrý Rus (anebo Karel Roden, třeba). Každopádně možná se jedná o můj subjektivní pocit, ale sedmá sezóna zatím disponuje nádechem videoherní série Grand Theft Auto. Doufejme však, že dějem a dialogy nebude podobně rozbředlá. (Krasa)

Sledujete některou z novinek? Jak na vás zatím působí?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace