Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Výročí: 10 let od začátku Firefly


ikona
Dr.Z
fireflyvýročí
Připomeňte si s námi smutný a krátký život kultovního seriálu Firefly. 

Jestli jste fanoušky TVZone na Facebooku, tak už určitě víte, že přesně před měsícem, tedy 20. září, tomu bylo deset let, co se na televizních obrazovkách poprvé objevilo Firefly. Vzhledem k tomu, že tahle důležitá data bedlivě sledujeme, tak ani tentokrát nepřijdete o výroční článek, ve kterém se pokusíme zmapovat celý život tohoto kultovního sci-fi seriálu.

Firefly

Psal se rok 2002 a s nástupem nové seriálové sezóny se objevil i seriál Firefly – mimochodem, v tomhle roce se začala vysílat například i Kriminálka Miami (jinak se moc zajímavých věcí neurodilo), a taky proto působilo Firefly trochu jako zjevení, které určitě potěšilo nejedno srdce fanouška sci-fi. Ten úspěch byl téměř okamžitý, diváci si seriál zamilovali, kritici si pochvalovali jeho originalitu a vše vypadalo, že je na dobré cestě. Jenže... „Jenže“ si necháme na později, teď si pojďme krátce připomenout, o čem že to Firefly vlastně je.

Lidstvo už nějaký ten pátek neobývá Zemi, natolik jsme se přemnožili, až nám už tahle malá modrá planeta nestačila. Lidská rasa se tak vydala na dlouhou cestu v generačních lodích do nového solárního systému, a vzhledem k tomu, že v seriálu není zmínka o nadsvětelném cestování, musel to být pekelně dlouhý výlet. Nakonec však osadníci dorazili do soustavy se spoustou planet a měsíců, které postupem času terraformovali a usadili se na nich. Centralizovanou vládu na těchto nově osídlených planetách zajišťovala Aliance. Ta si mnohdy násilně podmaňovala kolonie na okrajích soustavy, což později vedlo k takzvané Jednotící válce. Zde se proti sobě postavila již zmíněná Aliance a Nezávislí, tedy světy vzdorující jednotné vládě – z jejich názvu celkem jasně vyplývá, o co jim šlo. Bojovalo se pět let a Aliance po rozhodující bitvě o údolí Serenity nakonec zvítězila.

To vše je historie, samotný seriál začíná šest let od těchto událostí, tedy v roce 2517. Veteráni z války Malcolm „Mal“ Reynolds (Nathan Fillion), a Zoe Alleyne Washburne (Gina Torres) se svým mužem Hobanem „Washem“ Washburnem (Alan Tudyk), Jaynem Cobbem (Adam Baldwin) a Kaywinnete Lee „Kaylee“ Frye (Jewel Staite) tvoří posádku lodi Serenity. Tahle banda psanců a vyvrhelů se živí čím se dá, převážně ale vykrádáním nalezených lodí a pašováním čehokoliv. Nejdůležitější je vyhnout se jakémukoliv kontaktu s Aliancí a rozhodně se nepřibližovat k okraji známého vesmíru. Obývají ho totiž Plenitelé a ti se nechovají zrovna přívětivě, když vás načapají, že si hrajete na jejich písečku. Není to zrovna ideální svět, ve kterém hrdinové Firefly žijí, vše se navíc zkomplikuje, když na jedné planetě naberou Dr. Simona Tama (Sean Maher), jeho sestru River (Summer Glau) a pastora Derriala Booka (Ron Glass).

Joss Whedon

Tak, to bychom měli zhruba nástin samotného seriálu. Teď by bylo záhodno se podívat, kdo za tím vlastně stojí, kdo je onen muž v pozadí, jenž má tohle všechno na svědomí. Jméno Joss Whedon bude mnohým určitě povědomé a je v podstatě jedno s čím máte jeho osobu spojenou. Ať už je to Buffy - Přemožitelka upíru, letošní hit Avengers nebo právě Firefly. Všechno jsou to kvalitní a divácky velmi úspěšné projekty, které si získaly řadu opravdu věrných fanoušků.

Ti z vás, kteří dávali při hodinách dějepisu pozor a nekreslili si jen vtipné obrázky do učebnice, si jistě všimli, že Firefly vykazuje určité společné rysy s jednou historickou událostí. Pokud jste hádali Americkou občanskou válku, tak jste hádali správně a získáváte zlatého bludišťáka. Myšlenku vytvořit seriál na základě podobných událostí, jaké se odehrály v Americe během 19. století, dala Whedonovi kniha The Killer Angels od držitele Pulitzerovy ceny Michaela Shaary, která právě o této epoše pojednává. Whedona hlavně zajímalo spíš dění po válce než konflikt samotný. Jak se lidé válčící na poražené straně s celou situací vyrovnávají a jak se zařadí zpátky do společnosti. Celé to pak namixovat divokým západem, byl už jen logický krok, který navíc Firefly posunul mezi netradiční a originální seriály.

Zlo má jméno Fox

Zdálo se, že Firefly má nakročeno k úspěchu. Teď právě přichází na řadu to zmíněné „jenže“. Jenže stanice Fox dělala problémy a dělala je už od samého začátku. Nejprve se jim nezdála postava kapitána Malcolma Reynoldse, podle nich byl příliš temný a vážný, což se údajně k člověku, který si prošel válkou, ztratil spoustu přátel a naději, že někdy povede normální život, prostě nehodí. Podle Foxů má být takový člověk veselejší. Další problém nastal u pilotní epizody. Kromě už zmíněných rozporů s postavou kapitána, se Foxům nelíbil celý úvodní díl, ten byl zase málo akční. Whedonovi tak v pátek odpoledne oznámili, že do pondělního rána musí přijít s novým pilotem. Jako první tak byla odvysílaná epizoda The Train Job.

To není všechno. Pánové od Foxů neměli zájem seriál vysílat v širokoúhlém formátu, v tom ale zase chtěl natáčet Whedon pro případ, že Firefly vyjde na DVD. Když už se tedy nakonec seriál v televizi objevil, ve Foxu si usmysleli, že změní pořadí, v jakém se budou jednotlivé díly vysílat. Takže veškeré plány Josse Whedona nějak logicky a smysluplně představit a přiblížit Firefly divákům vzaly za své. Nepomohly tomu ani škatulata, která si se seriálem zahráli v programovém oddělení, protože když už si někdo Firefly oblíbil, měl co dělat, aby ho našel příští týden ve stejném čase.

Takovou situaci by neustál i sebelepší seriál a bylo jasné, že konec se blíží. Firefly bylo zrušeno 20. prosince 2002 po jedenácti odvysílaných epizodách z celkového počtu čtrnácti natočených. I přes tento, dalo by se říci, jepičí život si Joss Whedon a parta z lodi Serenity stihli získat srdce velkého množství fanoušků, kteří, jak už se v minulosti – třeba u Star Treku – ukázalo, mají moc podobná rozhodnutí zvrátit a pomoci tak svým oblíbeným pořadům. V případě Firefly se však happy-end nekonal. Alespoň ne úplně.

Serenity

Naštvaní fanoušci ihned zorganizovali sbírku na reklamu v časopisu Variety a dopisovou kampaň. Cílem obou akcí bylo najít televizní stanici, jenž by byla ochotná v natáčení seriálu pokračovat. To se bohužel nepodařilo, a tak museli vzít za vděk dílčím úspěchem v podobě vydání Firefly na DVD v prosinci 2003. V následujících akcích pak byli schopni vybrat na příspěvcích několik tisíc dolarů, za ty nakoupili DVD a rozeslali je na 250 lodí amerického námořnictva.

Tyto vytrvalé snahy nakonec přesvědčily studio Universal, které od Foxů odkoupilo práva na filmové pokračování seriálu, aby natočilo Serenity. I přes velké úsilí fandů nalákat do kin co nejvíce lidí, nezaznamenal film s původním hereckým obsazením takové tržby, jaké se od něho očekávaly. Daleko výraznější zisky si jak film tak seriál připsaly až v prodejích DVD nosičů.

You can't take the sky from me

Firefly dokázalo zaujmout svým světem, ve kterém se skloubí západní a čínská civilizace, na první pohled neslučitelnými žánry sci-fi a westernu, postavami, příběhem, skvělou vyvážeností dramatu a komedie, hudbou a v neposlední řadě i důrazem na takové maličkosti jako je fakt, že ve vesmíru se nešíří zvuk, takže ani ve světě Firefly v něm nic neuslyšíte. To mimochodem výrazně umocňovalo atmosféru některých scén. Firefly prostě dokázalo to, co snad žádný jiný seriál před tím ani potom. Za pouhé tři měsíce vysílacího času, čtrnáct dílů a jeden film, si dokázalo vydobýt tak výrazný kultovní status, který se oddaností a vášní fandů blíží snad jedině Star Treku, Hvězdné bráně nebo Doctorovi Who. Je hrozná škoda, že se pokračování už nikdy nedočkáme, na druhou stranu to, co máme, už nám, fanouškům, nikdo nevezme. Ani Foxové.

Malé překvapení na závěr. Video níže je z letošního Comic-conu, na kterém se po deseti letech sešla téměř kompletní posádka Serenity. Kapesníky do pohotovostní polohy.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace