Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Seriálová nálož: Chicago Fire, American Horror Story, Nikita


ikona
KarelR
seriálová nálož
Opět 13 kousků. 

S krátkým hodnocením čerstvých dramatických hitů na poli seriálů se od teď budete setkávat v rubrice Seriálová nálož. Tentokrát tu najdete American Horror Story, Lovce duchů, Last Resort, Nikitu, The Beauty and the Beast, Dextera, 666 Park Avenue, Homeland, Panství Downton, Nashville, Vegas, Person of Interest a Chicago Fire. Časem se pochopitelně bude obsah rubriky měnit, některé seriály přibudou, některé zmizí, prostě podle atraktivity samotných seriálů nebo televizního programu.

 

Nashville S01E03

Deacon se stále ocitá mezi dvěma ambiciózními zpěvačkami a rozhodnout už se musí sakra brzo. Mladá Julliete mezitím již začíná řešit starosti se svou drogově závislou matkou a Rayna se pro změnu dostane do další potyčky se svým otcem. To všechno naštěstí dostaneme v čím dál více stoupající kvalitě seriálu, který se opravdu snad začíná přetvářet v nadprůměrné seriálové drama. Zápletky se slušně rozbíhají, písničky jsou fajn, Hayden Panettiere je víc a víc sexy a scénáristé dokazují, že jejich postavy rozhodně nebudou černobílé. Dokonce i postava Powerse Boothe zde ukáže svou lidskou stránku. Jen ten milostný trojúhelník začínajících muzikantů stále nudí a mohlo by se mu ubrat na prostoru, například na úkor tentokrát upozaděné politiky. Stoupající kvalitu to však naštěstí moc neovlivnilo. Tak snad se bude country zpěvákům dařit i nadále.

 

Chicago Fire S01E03

S KarlemR se shodneme na tom, že je Chicago Fire zatím díl od dílu lepší. Třetí dramatická část nadobro vyvrací obavy z epizodní roztříštěnosti a divák by měl konečně pochopit, že se na zdejší hasičské stanici rozjiždí větší konzistentní příběh. Sice to v lepším případě nejspíš dopadne tak, že se budou řešit vždy jedno dvě zásadní témata na celou sezónu (modleme se za její odklepnutí), to ale vůbec nevadí. Tenhle záchranářský seriál totiž pomrkává na Dr. House stále častěji - kolikrát jsem se už přistihl, že přesně podobným, svižným způsobem mě Gregory bavil! Plus navíc tu shodně máme hodně ze zdravotnictví, zajímavé osobní trable postav, no a samozřejmě sympaťáka Spencera. Tihle hoši z NBC si své místo na vaší plazmě prostě zaslouží, a není to jen proto, že budete hltat každou záchranářskou akci či mírnit adrenalinové chvění z rozeřvané staniční sirény. Pánové a slečny z CFD se totiž začínají náramně vybarvovat, přičemž nezapomínají také solidně hrát. Až budete sledovat předtitulkový zásah nebo mrazivou scénu z baru ke konci, pochopíte proč. (Davies182)

 

666 Park Avenue S01E04

Hrozně se to vleče. Dalo by se čekat, že závěr třetího dílu úvodní série popostrčí unylý děj mysteriózního seriálu někam dál. Ale ono ne. Ano, na úplném konci se možná přeci jen někam dostaneme, a navíc se dočkáme jednoho milého hereckého překvapení, jinak dře ale 666 Park Avenue bídu. V dnešní epizodě dostala poprvé více prostoru sympatická mladičká kleptomanka z úvodní epizody a tvůrci divákům nenápadně slibují, že ve hře bude pravděpodobně mnohem více druhů magie, než by se mohlo na první pohled zdát. Manželé Doranovi jsou stále stejně tajnůstkářští a novému sympatickému mladému páru konečně dochází, že asi nebude všechno zlato, co se třpytí. A co tajuplná, strašidelná truhlice z minula? Dostáváme se někam alespoň s ní? Žalostně útrpným tempem... Vážně - pokud se má zprvu slibný projekt dožít sezóny, doporučuji do následující čtvrthodiny protlačit pořádný kus mytologie hotelu. A už jsem se zmínil o tentokrát nehorázných scénáristických lapsech a imbecilním chování několika postav? Chce to zabrat! (Davies182)

 

Panství Downton S03E06

Pátá epizoda zanechala Downton v notně decimované podobě a ani šestý díl nedokázal obyvatele panství oprostit od smutku. Manželský svár mezi Robertem a Corou, zapříčiněný špatným rozhodnutím přespolního lékaře, se snaží vyřešit babička Violet a zahnat chmury se pokouší i sestřenice Isobel. Ta pozve Crowleyovic ženy na neformální oběd, při kterém se svým kuchařským uměním blýskne Ethel. Šestá epizoda se vůbec vyznačuje výrazným odklonem od tradičních anglických hodnot. Ať je to křest malé Sybil, neskrývaná homosexualita Thomase anebo celé to tabu kolem Etheliny minulosti. Po slabším začátku série si Panství Downton zřejmě našlo tvář. Maggie Smith perfektně hlásí (viz její moučníkový stěr), emoce mezi Mary a Matthewem znovu fungují a my se už nemůžeme dočkat návratu pana Batese. (Krasa)

 

Dexter S07E04

Samotný fakt, že jsme čtvrtou epizodu Dextera zhlédli v den její premiéry a tři dny poté již při psaní tohoto příspěvku nevěděli, o čem konkrétně byla, nevypovídá nic moc dobrého. Nejvýraznější scénou tak bylo Viktorovo donucení k sebevraždě, které poněkud podrýval fakt, že se mezi sebou tři Rusové v soukromí bavili raději anglicky, než svojí mateřštinou. Dexter osobně je ale neskutečně nevýrazný. Pobíhá po bludišti s bláznem v býčí masce a provádí sto plus jedna důvodů, proč se nechat zabít i odhalit. Závěrečné pálení těla v krematoriu sice zavání tím lepším z populárního seriálu a Debřiny reakce se dají považovat za pochopitelné, ale i tak stále čekáme na vzývané napětí. Překvapuje nás rovněž, jak tumpachově zatím v seriálu působí Yvonne Strahovski, která zkrátka až příliš připomíná Lumen a doopravdy potřebuje nějaký tíživý dějový zvrat. Co se tedy týče nedělního večera na Showtime, Dexter zatím zůstává ve stínu Homeland a ne a ne navázat na výtečnou úvodní epizodu. (Krasa)

 

The Beauty and the Beast S01E02

Po pilotní epizodě jsme to naznačovali v článku, nyní už to můžeme říci na plná ústa: moderní zpracování Krásky a zvířete je zatraceně neškodné. Jak jsme zmiňovali, seriál se překvapivě drží v klasických vodách řadových kriminálních příběhů s Kristin Kreuk coby hlavní vyšetřovatelkou. Oběma vrchním hrdinkám bychom spíše svěřili servis v nějaké dobré restauraci, nežli bychom jim věřili členství v elitních sférách NYPD. Do toho se navíc zjevuje Vincent, modifikovaná zrůda, bývalý doktor a osoba, která má sličnou Katherine v merku a rád jí poradí. Detektivní případ, podivuhodná smrt baletky, je naprostou nepřekvapující rutinou a nastoluje otázku, proč se dívat na další seriál tohoto typu. Pro ty jemné fantasy prvky a zvláštní romanci mezi brunetou a lékařem s jizvou? Své mladé divačky si to možná najde, ostatní zůstanou u Castle nebo u Upířích deníků. (Krasa)

 

Vegas S01E04

Obě velké dramatické novinky televize CBS, Vegas a Elementary, jsou divácky nadprůměrně oblíbené a minimálně první série se jim podaří dotáhnout do konce. Dennis Quiad a jeho zatvrzelý výraz v první zmiňované show by si sice mohl časem vysloužit podobné frky jako Chuck Norris, ovšem seriálu se i ve čtvrté epizodě daří slušně. Spíše než vraždou jsme se tentokrát opájeli Savinem a jeho tužbami rozšířit své sítě v Las Vegas. Chiklisova pleš v klobouku je tak napumpovaná potenciálem, že skoro zapomínáme na jeho legendární roli v The Shield. Líbí se nám také chemie mezi Jackem a Miou. Ralph má zřejmě pravdu, když nad možností tohoto vztahu pochybuje, ovšem spojení těch dvou je natolik lákavé a zajímavé, že nás zkrátka jeho budoucnost zajímá. Čili tento týden velmi pěkné a těšíme se na příští. Odklepnutí kompletní série jistě znamená příchod dalších působivých charakterů. (Krasa)

 

Person of Interest S02E05

Person of Interest tentokrát ubralo z plynu a nabídlo celkem průměrnou epizodu s nijak zajímavým příběhem nebo akcí. Pořád se na to ale skvěle kouká a John Reese je asi jedna z nejdrsnějších televizních postav, kterou můžeme na našich monitorech v současnosti vidět. Zápletka se točí kolem místního mafiánského minibosse, ten řeší problémy ve vlastních řadách a Finch s Reesem mají chvíli problém s tím, koho vůbec chránit a po kom jít. Dokonce se podíváme i za jedním starým známým do vězení. je jasné, že Person of Interest nemůže se svým epizodním přístupem zaujmout pokaždé a. Někdy to hold funguje víc, někdy míň. Hlavní je však to, že v dílech, které se počítají, to šlape moc dobře. (Dr. Z)

 

Nikita S03E02

V dnešním díle Hanny... ehm... Nikity. No, jestli jste viděli film Hanna od Joe Wrighta, máte už asi docela jasno, o čem druhý díl bude. Divize jde po jednom ze svých bývalých agentů, který byl za své přílišné pracovní nasazení propuštěn. Pořád ho však štve, že se mu nepodařilo splnit jeden z úkolů a pokusí se to napravit. A to pomocí dívky, kterou před pár lety unesl a vycvičil ve stylu Divizních agentů. Seriál příliš nemění svůj koncept z druhé série. Pořád máme v akci Nikitu, Michaela a Alex, hezky v teple za počítačem Birkhoffa, už se ovšem nebojuje proti Divizi, ale mají její prostředky plně k dispozici. Druhý díl je bohužel mírným zklamáním pro ty, kteří čekali, že by se mohla řešit „třicítka špinavců“ nebo Amanda, případně jiný závažný problém. Takhle se sice udržuje ten pocit spolupráce všech postav z druhé řady, ale vrací se jednoduché zápletky z té první. A to by prostě nešlo. (Dr. Z)

 

Last Resort S01E04

Stále vyhrocenější. Jestli budeme podobným tempem pokračovat, dost možná nám o vánočním finále prasknou nervy. Atmosféra na ostrově houstne – uvnitř posádky je totiž poněkud dusno. Jedni by se z nezáviděníhodné situace rádi vrátili domů za svými manželkami a nepodíleli se na této vzniklé šlamastice, druzí jsou zase rozhodnuti si stát za svým až do konce, kdy se vše snad vyřeší. Proto se ve čtvrtém díle dočkáme pár vyhrocených momentů, které tuto situaci komentují – například vojín, který se rozhodne odpálit granát uvnitř ponorky nebo přestřelka uvnitř vlastních řad, při níž chycený jedinec dokonce odhalí, že komunikuje s někým „nadřízenějším“ než je sám kapitán Marcus. Do toho všeho se nám začínají míchat i milostné zápletky, kterých je hned několik – Sam, i když posílá vzkaz své ženě, začíná pokukovat po Sophii, rozvádí se i vztah Jamese a Tani, na pevnině zase opuštěnou Samovu manželku Christine navštíví pohledný osobní bodyguard. Podzápletek je zkrátka stále mnoho, uvidíme, jak s nimi v dalších dílech tvůrci naloží. Podle preview bude totiž pěkně horko. (mcb)

 

Homeland S02E04

Holy cow! Homeland potvrzuje, že v televizi teď nemá konkurenci. Žádný ohraný Dexter řešící problémy se svou identitou, Nicolas Brody a Carrie Mathison každý týden servírují tak napínavou podívanou, která se klidně v dávkování cliffhangerů může rovnat tomu nejlepšímu z Breaking Bad. Beze srandy. Zatímco první série byla teprve pozvolným rozjezdem, v té druhé se už dějí věci, při kterých tuhne krev v žilách. To není výjimkou ani čtvrtého dílu, kde se Carrie opět dostává k oprávněnému honu na Brodyho, který mezitím doma řeší manželskou krizi. Pokud byste čekali, že se tahle sledovačka natáhne na hru kočky s myší na celou sezónu, jste na omylu. Konec dílu opět ukazuje, že tvůrci mají jednoznačně „koule“ a nechtějí seriál přeplňovat zbytečnou vatou. (mcb)

 

American Horror Story S02E02

Stále si nemůžu utříbit, kam bude druhá sezóna směřovat. Máme tady Asylum, asi pět separátních linií s různými postavami, rozkošnou brutalitu a zvrácenost, ale zatím nic z toho. Odhalování masového vraha mezi zdmi blázince tentokrát ustupuje několika minipříběhům – jednak tady máme epizodní zápletku s vymítání ďábla, který posedl mladého chlapce, na druhou stranu se buduje linie s „nespravedlivě“ (opravdu?) uvězněným Kitem, novinářkou Lanou, fanatickou sestrou Jude a úchylným doktorem Arthurem, jenž zatím spíše slouží k budování jednotlivých osobností než k dějovému posunu. Komu ale stačí ke štěstí Zachary Quinto a seriálová variace na Vymítače ďábla líznutá Přeletem nad kukaččím hnízdem s vizuálem Silent Hillu (uff), tyto drobné přešlapy AHS odpustí. Ale jenom zatím. (mcb)

 

Lovci duchů S08E04

Kvazi-dokumentární forma není u Lovců duchů nic nového. Epizoda Gohstfacers ze třetí řady navázala na tehdejší hororový trend a dokázala, že tvůrci se umí poprat s jakýmkoli formátem a ještě k tomu ho dokážou ozvláštnit. Úspěch epizody se mimo jiné zasloužil i o povedený, stejnojmenný spin-off. Tentokrát se ale hraje podle jiných pravidel. Epizoda Bitten nabízí found-footage, v níž Sam a Dean hrají pouze epizodní postavy. Veškerá interakce se odehrává mezi teenageským trojúhelníkem, který je nešťastnou náhodou zapleten do kolotoče násilí, když je jeden z nich kousnut vlkodlakem. Veškerý humor je redukován na minimum, čímž dokonale vyniká tragičnost milostného trianglu, jehož výsledný dopad ještě umocňuje rámovaní epizody skladbou Milo Greena What´s the Matter a odsunutí titulků až na samotný závěr. To, co jsem minule psal o fungování dílčích narativů mimo hlavní linii, tady platí dvojnásob. Bitten ve vás navíc s odstupem času ještě dozrává. Zatímco na zahraničních webech se objevují více než rozporuplné názory, u mě Lovci duchů vyhráli na plné čáře. (JAn_G)

 

Z čeho jste byli tenhle týden nejvíc nadšení Vy?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace