Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Výročí: 35 let od začátku Profesionálů


ikona
Dr.Z
profesionálovévýročí
Připomeňte si s námi strastiplný život Bodieho, Doyla a Cowleyho. 

Jak jste si už všimli, dnes necháme televizní esa odpočívat a jen vám prozradím, že na příště máme připraveno opět jedno z těch velkých jmen, takže se rozhodně máte na co těšit. Důvodem, proč si dnes nepočtete o jedné ze slavných televizních a filmových osobností, je jiný seriál, který jsme na podzim na TVZone rozjeli a tím jsou výroční články. Jedno takové výročí připadá na dnešní datum. Je to totiž už 35 let, co byl na britské stanici ITV odvysílán první díl kultovních Profesionálů. A vzhledem k tomu, že si o seriálu můžete přečíst i v naší rubrice Kult, nemohli jsme toto výročí nechat jen tak bez povšimnutí. Pojďme se tedy podívat na vznik, průběh a konec jedné z legend televizní zábavy, která nejednou běžela i na našich obrazovkách.

Psal se rok 1977, kdy zkušený britský scénárista Brian Clemens (The Avengers) vytvořil nový kriminální seriál The A-Squad o fiktivní agentuře CI5, která má za úkol potírat širokou škálu zločinu od nájemných vrahů, přes špióny, až po teroristy. Jak už jistě tušíte, původní název se příliš neujal a došlo k přejmenování na všem známé Profesionály. Zajímavý a na svou dobu odvážný námět zaujal a začalo tak hledání hlavních představitelů. Tady ovšem nastaly první potíže. Tvůrci, konkrétně Brian Clemens a Albert Fennell, měli sice vyhlídnuto několik jmen, jenže se to neobešlo bez komplikací. Jako Doyla si Clemens nejprve vybral již dříve odzkoušeného Jona Finche. Ten na nabídku kývl, ale později si to rozmyslel a roli odmítl s tím, že by poldu hrát nemohl. Druhá volba v podobě Martina Shawa už byla trefou do černého. Shaw sice zpočátku váhal, ale vzhledem k tomu, že nic lepší v té době neměl, tak souhlasil. Ani hledání druhého agenta a Doylova parťáka Bodieho nebylo bez problémů. Nejprve byl do této role zvažován Gareth Hunt, ale ten měl v tu dobu plné ruce práce při natáčení New Avengers. V záloze byl kamarád Martina Shawa Anthony Andrews, jenže právě jejich přátelství se moc nezdálo Clemensovi, který potřeboval, aby to mezi oběma agenty jiskřilo, a tak i Andrews musel z kola ven. Hledal se tak někdo, s kým Shaw moc dobře nevychází. A v tu chvíli si Clemens vzpomněl na jistého Lewise Collinse, se kterým si Shaw zahrál menší roli v New Avengers. Tak se tedy zrodilo nezapomenutelné duo agentů CI5. Ještě nám však někdo schází. Samozřejmě nesmíme zapomenout na samotného šéfa CI5. Ani obsazení postavy George Cowleyho nevyšlo hned na poprvé a po odmítnutí ze strany Cliva Revilla z důvodu zajímavější práce v USA, se nabídka dostala ke Gordonu Jacksonovi. Ten ji ihned přijal, hlavně kvůli tomu, že se chtěl vymanit z role komorníka v seriálu Upstairs, Downstairs.

Ústřední trojice hrdinů tak byla na světě a mohlo se začít natáčet. První klapka padla 13. června 1977 a ta poslední zakončila natáčení 22. května 1981. Během této doby bylo natočeno pět sérií. Každá měla mít třináct epizod, ale jak už to tak bývá, ne vždy se tahle norma podaří naplnit. A i když první a čtvrtá řada jich opravdu třináct má, druhá se musela kvůli Collinsově zlomené noze po seskoku padákem obejít s deseti epizodami. Ve třetí sezóně se to pokoušeli vynahradit a na diváky čekalo celých patnáct dílů. Nejkratší však byla poslední série, v tu dobu totiž hercům končily smlouvy a Shaw s Jacksonem už měli Profesionálů plné zuby, a natočeno tak bylo pouze pět dílů.

Nebyly to však jen potíže při obsazování hlavních rolí, kdy měli Profesionálové problémy. Samotný seriál vyvolával během svého vysílání i řadu kontroverzí. Jednalo se především o věčné střety hochů z CI5 s agenty z východního bloku, což bylo samozřejmě během studené války trošku ošemetné. Největší humbuk však vyvolal díl s názvem Člen klanu, která se zabývala rasismem ve Velké Británii. Vůbec myšlenka, že se něco takového na ostrovech děje, byla nepřípustná a epizoda byla dokonce stažena z vysílání. Ani samotný Lewis Collins nebyl nadšený z toho, že jeho Bodie je znázorněn jako rasista. A nadšeni z toho nebyli ani v USA, tam se totiž tahle epizoda nikdy neodvysílala. Když už jsme u té cenzury, je třeba zmínit i pronikání Profesionálů na východ od Británie.

Hodně populární se totiž stali v Německu. I když se tam začal seriál vysílat až v roce 1981, ihned po uvedení se stal kultem. Celé se to ovšem neobešlo bez pozorného cenzorského dohledu. Čtrnáct dílu bylo shledáno jako nevhodných a na televizní obrazovky se nedostaly. Až později byly vydány na VHS. Podobný vývoj postihl Profesionály i u nás a v tehdejším Československu si zařádil trochu víc a do vysílání se tak dostalo pouze 21 z 57 epizod. Stejně jako v Německu i u nás seriál okamžitě zkultovněl. Dočkal se hned několika dabingových verzí a bezpočtu repríz.

Je zajímavé, jak takový seriál jako Profesionálové, který se sice velmi rychle stal kultem, milovaným fanoušky po celém světě a popravdě i dnes, po 35 letech, hodně dobrým a koukatelným, přežil tak dlouho. Proč? Vždycky když končí nějaký oblíbený seriál, herci a scénáristé se vždycky nechají slyšet, jaká je to škoda a že měli ten nejlepší štáb na světě a vůbec vynášejí celé natáčení do nebes. U Profesionálů to až tak růžové nebylo. Nejenže všechny role obsadili až na podruhé, respektive napotřetí, o tom jsme si už psali, ale třeba Martin Shaw chtěl už pár týdnů po začátku natáčení skončit, protože mu prostě postava Raye Doyla neseděla. I Gordon Jackson už chtěl po několika řadách odejít, opět mu totiž připadalo, že je až příliš spojován s jednou rolí, což byl hlavní důvod proč opustil Upstairs, Downstairs a přijal nabídku na roli Cowleyho. Jediný, kdo měl zájem i po pěti letech pokračovat v natáčení, byl Lewis Collins. Scenáristický tým si také zrovna nelámal hlavu s tím, aby se celý seriál v průběhu těch několika let někam posunul, aby postavy prošly nějakým kontinuálním a hlavně daným a platným vývojem. Na tohle se prostě u Profesionálů nehrálo, což má ale ve výsledku jednu podstatnou výhodu – můžete si pustit jakýkoliv díl a nemusíte si lámat hlavu s tím, co se stalo v předchozích epizodách.

35 let je pro seriál už celkem úctyhodný věk, o to víc, když se na něj i po tolika letech dá stále dívat, protože to, co dělalo Profesionály zajímavými, tam pořád je. Bodie, Doyle i Cowley mají stále něco do sebe, akce je na vysoké úrovni a o napětí není snad ani třeba se rozepisovat. Někomu může vadit to sedmdesátkový retro nebo ploché charaktery. U jiných seriálů bych bez výhrady souhlasil a takový seriál bych nechal odpočívat v pokoji, ale u Profesionálů to prostě nejde. Profesionálové jsou pro mě kult a jeden z nejlepších seriálů, na který se rád podívám i při sto padesáté repríze. A ta znělka je pořád super. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace