Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Diskuze k článku Stoupenci zla: První dojmy

příspěvky 1 - 7 Napsat příspěvek

PetrM

Druhá věc je, že podle mě ´sou ty klišé, které ti tolik vadily, v rámci pilotu, jak jsi to sám označil, prostředek a ne cíl. Přece jenom dopadení původního antagonisty není zákládní premisou seriálu, ale jednoduše expozice celé zápletky. Což nemusí nutně znamenat, že se budou i nadále objevovat. ´Sem na tom stejně jako Davies. Pokud narace ani její gradace nijak neskřípe, klišé mi nevadí. A vzhledem k tomu, že The Following se otevřel s tak dynamickým tempem, povětšinou ´sem je ani nezaregistroval, či si jich vůbec nevšímal. A už to je pro tvůrce velkou výhrou. Formálně je pilot skvěle vystavěný a herecké obsazení snad nomohlo dopadnout lépe. Navíc Williamson si ani tentokrát neodpustil ty svoje meta-narážky, takže v závěru mě čekala nemalá katarze. U mě čistých 10/10.

A svýběrem toho Poea bych to neviděl tak černě. Williamson je velkým obdivovatelem práce Rogera Cormana, který se výrazně inspiroval Poem, takže tady cítím výběr někde jinde. Nehledě na to, že pokud se má nějaký sériový vrah inspirovat nějakým výrazným literátem, koho lepšího si vybrat? Blake tu už byl a třeba u takové Dickensové či Lovecrafta by to jednoduše nefungovalo. Současnou beletrii/poezii nevyjímaje.
9675
Druhá věc je, že podle mě ´sou ty klišé, které ti tolik vadily, v rámci pilotu, jak jsi to sám označil, prostředek a ne cíl. Přece jenom dopadení původního antagonisty není zákládní premisou seriálu, ale jednoduše expozice celé zápletky. Což nemusí nutně znamenat, že se budou i nadále objevovat. ´Sem na tom stejně jako Davies. Pokud narace ani její gradace nijak neskřípe, klišé mi nevadí. A vzhledem k tomu, že The Following se otevřel s tak dynamickým tempem, povětšinou ´sem je ani nezaregistroval, či si jich vůbec nevšímal. A už to je pro tvůrce velkou výhrou. Formálně je pilot skvěle vystavěný a herecké obsazení snad nomohlo dopadnout lépe. Navíc Williamson si ani tentokrát neodpustil ty svoje meta-narážky, takže v závěru mě čekala nemalá katarze. U mě čistých 10/10. A svýběrem toho Poea bych to neviděl tak černě. Williamson je velkým obdivovatelem práce Rogera Cormana, který se výrazně inspiroval Poem, takže tady cítím výběr někde jinde. Nehledě na to, že pokud se má nějaký sériový vrah inspirovat nějakým výrazným literátem, koho lepšího si vybrat? Blake tu už byl a třeba u takové Dickensové či Lovecrafta by to jednoduše nefungovalo. Současnou beletrii/poezii nevyjímaje.
PetrM
0 0
reagovat
Za mě palec nahoru zejména za houstnoucí atmosféru a perfektního Purefoye. Jen se bojím, aby to nebylo zbytečně natahovaný a kniha nebyla ve výsledku delší než Vojna a mír.
9674
Za mě palec nahoru zejména za houstnoucí atmosféru a perfektního Purefoye. Jen se bojím, aby to nebylo zbytečně natahovaný a [spoiler]kniha nebyla ve výsledku delší než Vojna a mír.[/spoiler]
0 0
reagovat

PetrM

IMHO jestli Ti spíš nedělá největší problém právě ten tvůrce Vřískotu: podívej se, jak v těch "hororech" pracuje právě s archetypy, které jsem již popisoval. Buď z nich dělá fungující (skoro)komedii, nebo je staví na hlavu; dokáže ale i solidně napnout a vyděsit. A přesně tohle teď udělal s jiným žánrem, thrillerem (KarelR se o tom zmiňuje i v recenzi).
A já mu to žeru :). Za mě pilot asi klidně i 10/10.
Bates Motel bude asi bomba, to jo, no a pilot Banshee u mně zatím jasně vede jako novinka sezóny (počítám to ale už od září). Spooner se potom nechal slyšet, že druhá epka už trochu zadrhává, tak sem zvědavej...
P.S. Tvrzení "reálnost v seriálech" bysme pak klidně mohli rozšířit na VŠECHNY věci, co tu recenzujeme, kdyby se to mělo hrotit ;). Kdykoliv se někdo z branže podívá na "story", která operuje s jím známým životem (zkušenostmi), tak se tomu ten člověk nejčastěji prostě musí jen smát. Takových TV věcí, které by byly byť i jen z 80% reálné, prostě bude minimum - a teď pochopitelně nepočítám vymyšlenou zápletku, ale pouze "podklady".
9672
IMHO jestli Ti spíš nedělá největší problém právě ten tvůrce Vřískotu: podívej se, jak v těch "hororech" pracuje právě s archetypy, které jsem již popisoval. Buď z nich dělá fungující (skoro)komedii, nebo je staví na hlavu; dokáže ale i solidně napnout a vyděsit. A přesně tohle teď udělal s jiným žánrem, thrillerem (KarelR se o tom zmiňuje i v recenzi). A já mu to žeru *:)*. Za mě pilot asi klidně i 10/10. Bates Motel bude asi bomba, to jo, no a pilot Banshee u mně zatím jasně vede jako novinka sezóny (počítám to ale už od září). Spooner se potom nechal slyšet, že druhá epka už trochu zadrhává, tak sem zvědavej... P.S. Tvrzení "reálnost v seriálech" bysme pak klidně mohli rozšířit na VŠECHNY věci, co tu recenzujeme, kdyby se to mělo hrotit *;)*. Kdykoliv se někdo z branže podívá na "story", která operuje s jím známým životem (zkušenostmi), tak se tomu ten člověk nejčastěji prostě musí jen smát. Takových TV věcí, které by byly byť i jen z 80% reálné, prostě bude minimum - a teď pochopitelně nepočítám vymyšlenou zápletku, ale pouze "podklady".
PetrM
0 0
reagovat

To Davies182

Díky za reakci. Myslím, že jsi dokonce uhodil hlavičkou o hřebíček :) když jsi napsal: "jestli se chceš nadále hlavně bavit, nebo se v tom i do podrobna nimrat". V tom byl asi u mě problém.

Jsou dramatické seriály jako Spartacus (návrat již tento týden!) kde se člověk opravdu může jenom "bavit" - je tam krev, souboje, nahota, ale opravdu nikdo od toho nečeká realistickou sondu do historie Říma, složitou zápletku nebo dvojsmysly v dialozích. Není na tom nic špatného, tvůrci to vědí, znají svoje publikum a servírují čistou "zábavu".

Ty nejlepší dnešní seriály (Breaking Bad, Sons of Anarchy, nedoceněný The Boss) zvládnou obojí - Naprostá většina dílů je samostatně výborná, ale celková skládačka je ještě o úroveň lepší. Někdy se to mění, u mě se například přesunul Homeland v průběhu druhé sezóny z kategorie "přemýšlím o tom" do kategorie "bavím se", protože těch blbostí už bylo nadkritické množství.

Jsem ochoten přijmout i celkem debilní premisu, pokud je zbytek nadprůměrný - viz například zajímavé Banshee. Všichni chápeme, že sebrat někomu šerifskou hvězdu a praxe útěku před zákonem z vás ještě neudělá poldu, stejně jako z vás návštěva pohotovosti neudělá chirurga. Hlavní hrdina neumí ani zatknout podezřelého, nezná administrativu a byl by odhalen po dvou hodinách. OK, ale zbytek toho seriálu nějak funguje. Totéž platí třeba pro Dextera, Suits, Castla atd. Nereálná premisa a fungující seriál.

Právě proto jsem schválně nekritizoval ten motiv kultu, protože přesně to je ta nereálná výchozí situace, kolem které jde postavit funkční seriál.

U The Following mi přišlo, že tvůrci by právě moc chtěli abychom o té "mytologii" nějak přemýšleli, ale jenom vrší jedno klišé na druhé a zrovna ten Poe je tam tak prvoplánový, že je to (nechtěně) vtipné jak rozbor Nerudova "hrdobce" v Marečku, podejte mi pero.


Kolik lidí, tolik chutí. Já jsem velmi rád, že redakce tohle odkouká a nabídne nám týdení "svodky" jednotlivých dílů. My co nemáme tolik volného času, musíme vybírat a pokud je dneska v televizi tolik skvělých seriálů, ty jenom průměrné prostě zapadnou. Zrovna od nového roku začalo Banshee, vrátili se Suits, Chicago Fire, Justified a brzy tu budou The Americans, The Walking Dead nebo House of Cards. Je toho prostě moc a The Following se u mě do "základní sestavy" neprobojoval.

Pokud máte podobný názor a přesto vám bez Dextera chybí nějaké vražedné rozptýlení, zakroužkujte si v kalendáři 18 březen. Bates Motel vypadá podle trailerů skvěle :+
9671
Díky za reakci. Myslím, že jsi dokonce uhodil hlavičkou o hřebíček *:)* když jsi napsal: "jestli se chceš nadále hlavně bavit, nebo se v tom i do podrobna nimrat". V tom byl asi u mě problém. Jsou dramatické seriály jako Spartacus (návrat již tento týden!) kde se člověk opravdu může jenom "bavit" - je tam krev, souboje, nahota, ale opravdu nikdo od toho nečeká realistickou sondu do historie Říma, složitou zápletku nebo dvojsmysly v dialozích. Není na tom nic špatného, tvůrci to vědí, znají svoje publikum a servírují čistou "zábavu". Ty nejlepší dnešní seriály (Breaking Bad, Sons of Anarchy, nedoceněný The Boss) zvládnou obojí - Naprostá většina dílů je samostatně výborná, ale celková skládačka je ještě o úroveň lepší. Někdy se to mění, u mě se například přesunul Homeland v průběhu druhé sezóny z kategorie "přemýšlím o tom" do kategorie "bavím se", protože těch blbostí už bylo nadkritické množství. Jsem ochoten přijmout i celkem debilní premisu, pokud je zbytek nadprůměrný - viz například zajímavé Banshee. Všichni chápeme, že sebrat někomu šerifskou hvězdu a praxe útěku před zákonem z vás ještě neudělá poldu, stejně jako z vás návštěva pohotovosti neudělá chirurga. Hlavní hrdina neumí ani zatknout podezřelého, nezná administrativu a byl by odhalen po dvou hodinách. OK, ale zbytek toho seriálu nějak funguje. Totéž platí třeba pro Dextera, Suits, Castla atd. Nereálná premisa a fungující seriál. [spoiler] Právě proto jsem schválně nekritizoval ten motiv kultu, protože přesně to je ta nereálná výchozí situace, kolem které jde postavit funkční seriál. U The Following mi přišlo, že tvůrci by právě moc chtěli abychom o té "mytologii" nějak přemýšleli, ale jenom vrší jedno klišé na druhé a zrovna ten Poe je tam tak prvoplánový, že je to (nechtěně) vtipné jak rozbor Nerudova "hrdobce" v Marečku, podejte mi pero.[/spoiler] Kolik lidí, tolik chutí. Já jsem velmi rád, že redakce tohle odkouká a nabídne nám týdení "svodky" jednotlivých dílů. My co nemáme tolik volného času, musíme vybírat a pokud je dneska v televizi tolik skvělých seriálů, ty jenom průměrné prostě zapadnou. Zrovna od nového roku začalo Banshee, vrátili se Suits, Chicago Fire, Justified a brzy tu budou The Americans, The Walking Dead nebo House of Cards. Je toho prostě moc a The Following se u mě do "základní sestavy" neprobojoval. Pokud máte podobný názor a přesto vám bez Dextera chybí nějaké vražedné rozptýlení, zakroužkujte si v kalendáři 18 březen. Bates Motel vypadá podle trailerů skvěle *:+*
To Davies182
0 0
reagovat
Pilot výbornej a naopak si myslim, že to bude mít vzestupnou tendenci. Je vidět, že Williamson se u prvního dílu musel hodně krotit, aby stihl nastínit zápletku, do toho metal sotva minutové flashbacky, aby všechno na konci prvního dílu odklidil ze stolu a hra mohla začít. Teď konečně může začít odpravovat některé zbytečné vedlejší charaktery a pořádně nahustit atmosféru. Slibný rozjezd za 8.5/10, ale očekávání od zbytku sezóny jsou obrovská.
9670
Pilot výbornej a naopak si myslim, že to bude mít vzestupnou tendenci. Je vidět, že Williamson se u prvního dílu musel hodně krotit, aby stihl nastínit zápletku, do toho metal sotva minutové flashbacky, aby všechno na konci prvního dílu odklidil ze stolu a hra mohla začít. Teď konečně může začít odpravovat některé zbytečné vedlejší charaktery a pořádně nahustit atmosféru. Slibný rozjezd za 8.5/10, ale očekávání od zbytku sezóny jsou obrovská.
0 0
reagovat
PetrM = náročný divák, to se mi líbí - nicméně! Teď jsem dokoukal a prostě musím ocenit výtečnou práci s thrillerovými archetypy a famózního Bacona, toho herce fakt můžu.
Tak moc jako Ty jsem se v tom pak nevrtal, vlastně ani "nebyl čas", jak mě to tlačilo dopředu, ta story. Je asi v případě tohohle seriálu na místě si po pilotu ujasnit, jestli se chceš nadále hlavně bavit, nebo se v tom i do podrobna nimrat a rozebírat to po extrémně (?) inteligenční stránce.
Mě osobně zápletka a policejní dedukce (vyšetřování) neskřípaly, a i když se obávám toho, že další epizody budou o dost slabší, stejně na to budu čučet. Bude zajímavý sledovat chystané epizodní rozbory výjimečně větší části redakce - tak, a je to venku :o.
9669
PetrM = náročný divák, to se mi líbí - nicméně! Teď jsem dokoukal a prostě musím ocenit výtečnou práci s thrillerovými archetypy a famózního Bacona, toho herce fakt můžu. Tak moc jako Ty jsem se v tom pak nevrtal, vlastně ani "nebyl čas", jak mě to tlačilo dopředu, ta story. Je asi v případě tohohle seriálu na místě si po pilotu ujasnit, jestli se chceš nadále hlavně bavit, nebo se v tom i do podrobna nimrat a rozebírat to po extrémně (?) inteligenční stránce. Mě osobně zápletka a policejní dedukce (vyšetřování) neskřípaly, a i když se obávám toho, že další epizody budou o dost slabší, stejně na to budu čučet. Bude zajímavý sledovat chystané epizodní rozbory výjimečně větší části redakce - tak, a je to venku *:o*.
0 0
reagovat

Podprůměr 4/10

Já bych vyzdvihl nad průměr pouze dvě věci: Jamese Purefoye (kterého všichni známe od role Marka Antonia v Římě) a pak kameru / režii, které ovšem bývají u pilotních dílů obvykle propracovanější než u řadových epizod.

Kritika se bohužel neobejde bez spojlerů

Až na motiv kultu, který vůbec umožní rozpracovat zápletku do mnohadílného seriálu je zbytek pilotu přehlídka jednoho klišé za druhým. Hrdina labilní alkoholik - ano, vrah těžce zraní zatýkajícího policistu - ano, poslední oběť přežije - ano, vrah po útěku jde po své poslední oběti aby práci dokončil - ano, vrah se mstí nevěrné manželce - ano, hrdina přijde na vrahovu lokaci jako deus ex machina (kniha + gay fotka + Poe + Google maps = lokace) - ano, vrah se nechá zatknout, protože stihl uvést do chodu ĎÁBELSKÝ PLÁN - ano, obyčejná policie krom FBI je naprosto neschopná - ano a ještě mnoho dalšího.
Já jsem si při pilotu vzpoměl na nedávno zde recenzovaný britský A touch of Cloth. Srovnejte si jenom ty scény s chlastajícím Baconem a totožný setup v A touch of Cloth a musíte uznat, že přesně z takovýchhle sraček podle šablony si ti britové dělali srandu (a nastavovali zrcadlo :))
I celý ten motiv EA Poea je přesně tak primitivní, aby to pochopil naprosto každý pologramota (protože je to v USA povinná četba). Schválně si představte, že by u detektivky z ČR našel policista na dveřích garáže krví napsané ¨POLEDNICE¨a všichni bychom jako přišli na to, že vrah byl fanda KJ Erbena posedlý motivem smrti v Kytici a cítili se strašně chytře. Lidi, vždyť je to blábol jak z telenovely!
Schválně jsem kritizoval pouze věci, které nesouvisejí s motivem kultu. I když víra ve vytvoření kultu psychopatů pomocí blogů a internetu vyžaduje vypnutí větší části mozkovny, tady chápu, že bez toho by to nebyl seriál. Zato ta klišé jsou naprosto zbytečná a neomluvitelná.
Na závěr má obvyklá poznámka k motivům násilí v americké TV. Pokud je možné na nekabelové stanici ukazovat kaluže krve, mrtvolu z vydloubnutýma očima za doprovodu audiozáznamu jejího mučení, ale jakákoliv nahota je samozřejmě nadále tabu, nezbývá mi než konstatovat, že svět se zbláznil.


Moje doporučení zní: Vykašlete se na tenhle postmoderní pastiš a raději se podívejte na Justified, The Walking Dead, Breaking Bad nebo Sons of Anarchy. Tam všude je taky spouta mrtvol, ale jsou tam jako prostředek a nikoli cíl.
9668
Já bych vyzdvihl nad průměr pouze dvě věci: Jamese Purefoye (kterého všichni známe od role Marka Antonia v Římě) a pak kameru / režii, které ovšem bývají u pilotních dílů obvykle propracovanější než u řadových epizod. Kritika se bohužel neobejde bez spojlerů [spoiler] Až na motiv kultu, který vůbec umožní rozpracovat zápletku do mnohadílného seriálu je zbytek pilotu přehlídka jednoho klišé za druhým. Hrdina labilní alkoholik - ano, vrah těžce zraní zatýkajícího policistu - ano, poslední oběť přežije - ano, vrah po útěku jde po své poslední oběti aby práci dokončil - ano, vrah se mstí nevěrné manželce - ano, hrdina přijde na vrahovu lokaci jako deus ex machina (kniha + gay fotka + Poe + Google maps = lokace) - ano, vrah se nechá zatknout, protože stihl uvést do chodu ĎÁBELSKÝ PLÁN - ano, obyčejná policie krom FBI je naprosto neschopná - ano a ještě mnoho dalšího. Já jsem si při pilotu vzpoměl na nedávno zde recenzovaný britský A touch of Cloth. Srovnejte si jenom ty scény s chlastajícím Baconem a totožný setup v A touch of Cloth a musíte uznat, že přesně z takovýchhle sraček podle šablony si ti britové dělali srandu (a nastavovali zrcadlo *:)*) I celý ten motiv EA Poea je přesně tak primitivní, aby to pochopil naprosto každý pologramota (protože je to v USA povinná četba). Schválně si představte, že by u detektivky z ČR našel policista na dveřích garáže krví napsané ¨POLEDNICE¨a všichni bychom jako přišli na to, že vrah byl fanda KJ Erbena posedlý motivem smrti v Kytici a cítili se strašně chytře. Lidi, vždyť je to blábol jak z telenovely! Schválně jsem kritizoval pouze věci, které nesouvisejí s motivem kultu. I když víra ve vytvoření kultu psychopatů pomocí blogů a internetu vyžaduje vypnutí větší části mozkovny, tady chápu, že bez toho by to nebyl seriál. Zato ta klišé jsou naprosto zbytečná a neomluvitelná. Na závěr má obvyklá poznámka k motivům násilí v americké TV. Pokud je možné na nekabelové stanici ukazovat kaluže krve, mrtvolu z vydloubnutýma očima za doprovodu audiozáznamu jejího mučení, ale jakákoliv nahota je samozřejmě nadále tabu, nezbývá mi než konstatovat, že svět se zbláznil. [/spoiler] Moje doporučení zní: Vykašlete se na tenhle postmoderní pastiš a raději se podívejte na Justified, The Walking Dead, Breaking Bad nebo Sons of Anarchy. Tam všude je taky spouta mrtvol, ale jsou tam jako prostředek a nikoli cíl.
Podprůměr 4/10
0 0
reagovat
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení

Zapomenuté heslo
Přihlašte se jedním kliknutím přes facebook:

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získate možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Vytvářet filmové blogy
  4. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  5. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry
registrovat se