Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 5: Největší zklamání roku 2015


ikona
Sam.Vimes
2015epizodyserialytop
Odvrácená strana bilancování aneb jaké seriály nás letos nejvíce zklamaly?  

Už jsme vyhlásili nejlepší seriály roku, nejlepší epizody… jenže když se řekne A, musí se říct i B, a to v našem případě znamená podívat se i na seriálové kousky, ze kterých jsme byli nadšení podstatně méně. Rozhodně nejde o seznam toho nejhoršího, co se v televizi urodilo, a v mnohých příkladech ani o vyloženě špatná díla, ale prostě o seriály (resp. řady seriálů), které nás zklamaly. Ať už proto, že nenaplnily naše očekávání, plýtvaly svým potenciálem nebo podlézaly laťku vysoko nastavenou předchozími sériemi.

5. Hannibal - 3. řada
Televizní štace kuchtíka Hannibala Lectera to nikdy neměla u diváků příliš jednoduché. Bryan Fuller se nikdy nebál jít v brutální hře kočky s myší za hranu a pořádně experimentovat. Jenže zatímco ve druhé řadě se mu podařilo jeho dílo vzít za ten správný konec a naservírovat nám správně temnou a nekompromisní podívanou, v té třetí už zašel možná až příliš daleko a ve svém specifickém stylu se doslova utopil. Výsledkem byla artová, ale bohužel i naprosto chladná série, která solidně promrhala svůj velký potenciál. Ano, herci jsou stále bezchybní, na Hannibalovy pochoutky a zpomalené záběry se pořád hezky kouká a s příchodem Červeného draka se situace přeci jen malinko zlepší. Po většinu sezóny jsme však dostávali spíše natahovaný a pod vybroušeným povrchem vlastně docela prázdný kousek, v němž už psychologie charakterů zdaleka nebyla tak propracovaná, jako kdysi, a mnoho linek a postav naprosto vyšumí do ztracena. A úplnému závěru se uchechtávají snad i ti největší fanoušci. Třetí Hannibal si sice své publikum pořád najde, po minulé řadě však byla očekávání mnohem jinde. Zrušení tak v tomto případě vlastně přišlo zcela po právu. (Spooner)

3.-4. Aquarius
Fox Mulder, Hank Moody. Dvě legendární seriálové postavy a důkazy, že kdykoliv se David Duchovny podívá do televize, stojí to za to. Od jeho retro kriminálky Aquarius, v níž jsme se podívali do začátků řádění Charlese Mansona, proto mnozí očekávali další kvalitní zářez. Jenže místo řádně temné detektivky jsme dostali naprosto nudný a nezajímavý kousek, na který si půl roku po premiéře takřka nikdo nevzpomene. Dobový soundtrack byl sice fajn, atmosféra této naprosto rutinní a laciné kriminálky ovšem jinak stála za starou belu a samotný děj připomínal spíše čtyřicetiminutovou ukolébavku. Samotný Duchovny se pak celým projektem evidentně pronudil a zřejmě si sem přišel jen pro slušnou výplatu. Doufejme, že jeho reparát v podobě návratu Foxe Muldera nabídne o něco veselejší podívanou. (Spooner)

3.-4. House of Cards - 3. řada
Ano, i na Franka Underwooda v této kategorii bohužel došlo. Politický thriller House of Cards platil ve svých prvních dvou sezónách za scenáristicky vybroušený klenot s mrazivými dialogy a jeden ze seriálových vrcholů roku. Od třetí řady, v níž se oblíbený politický badass konečně přesunul na mezinárodní politický píseček, proto byli všichni pořádně natěšení. Jenže co si budeme povídat, letos už to tak vypiplané a strhující zdaleka nebylo. Mezinárodní patálie a duel s ruským prezidentem stál sice za to, jinak se ovšem pořád nemohu ubránit dojmu, že tentokrát se scenáristé malinko flákali. Některé konflikty a zápletky tvůrci vyřešili tím nejjednodušším způsobem nebo je zcela zametli pod koberec a hlavní linie byly podstatně slabší a příliš negradovaly. A i ten Frankův revoluční politický plán měl tolik děr, že by ho snad nezbaštil ani ten nejnaivnější republikán. I když vlastně, kdo ví. Politická one-man show Kevina Spaceyho sice pořád patří k televiznímu nadprůměru, za svými předchůdci ale kvůli scenáristické lenosti poměrně zaostává a i přes své kvality za sebou zanechal malinko hořkou pachuť. Snad se Netflixu podaří fanoušky ve čtvrté řadě zase pořádně udobřit. (Spooner)

2. True Detective - 2. řada
Rok 2015 se kromě jiného nesl ve znamení obřích očekávání a to snad u všeho, o čem se vědělo nějaký ten pátek dopředu. To se samozřejmě týkalo i televizní série True Detective, kterou měl i podruhé na starosti Nic Pizzolatto, spisovatel a scenárista, který nám během první řady několikrát dokázal vytřít zrak svojí zatraceně temnou představivostí. Ta šla samozřejmě ruku v ruce s dokonale se hodící režií Caryho Fukunagy, který si tou dobou chtěl vyzkoušet něco nového a Temný případ pro něj byl perfektní příležitostí. A aby toho nebylo málo, kruh uzavřely vynikajícími výkony herecké hvězdy Woody Harrelson a především podruhé narozený Matthew McConaughey – to všechno přispělo k tomu, že jsme od druhé série jednoduše nikdo nečekal nic menšího, než naprostou televizní pecku, perfektní v každém ohledu. A pak přišlo vystřízlivění.

První epizoda leckoho ještě dokázala nažhavit. Na nové herce se zvykalo snadno a rychle, obzvlášť Colin Farrel a Vince Vaughn ve svých rolích zvládli mile překvapit, na režii i atmosféře byl sice cítit jistý posun, ale to se dalo čekat, to nejhorší však přišlo v podobě zápletky. Tedy něčeho, o čem jsme tak nějak nepochybovali, že Pizzolatto nebude mít problém vymyslet. Už po třech dílech však bylo jasné, že tohle prostě nefungovalo. Alespoň ne do té míry, aby byli diváci opět tak nadšení, jako předešlý rok. Zdaleka ne. A jelikož na tom další díly nic nezměnily, dopadlo to přesně takhle. Druhé místo pro druhou řadu TD v našem nejsmutnějším žebříčku. (do_Od)

1. The Bastard Executioner
Od nového počinu Kurta Suttera jsme čekali hodně, vždyť předtím měl na svědomí motorkářské Sons of Anarchy, špičkové drama plné zajímavých postav, nekompromisních zvratů a nezapomenutelných hudebních koláží. Zdálo se, že středověká řezničina pro něj bude ideálním novým prostorem k vyřádění. Bohužel ale i přes zajímavý námět Bastard Executioner nabídnul když ne přímo nudnou, tak nepříliš zábavnou podívanou. Sons of Anarchy se sice taky pořádně rozjeli až o něco později, ale už v první řadě to byl velice solidní nadprůměr, o Bastardovi se to naneštěstí říct nedá. O moc lepší to nebylo ani v obsazení, jen málokdo pobral tak málo charismatu jako Lee Jones v hlavní roli, Katey Sagal tady strašila přehrávaným přízvukem, z průměru nevybočovala ani většina dalších herců… trochu to zachraňovali snad jen Stephen Moyer a spolehlivý Timothy V. Murphy (Galen ze SoA). Nepřesvědčivým kvalitám seriálu odpovídala i sledovanost a tak se Bastard Executioner dočkal zrušení hned po první řadě (naštěstí se děj stihnul uzavřít). Sám Kurt Sutter svůj neúspěch okomentoval: „Publikum promluvilo, ale bohužel řeklo meh.“ Sutter každopádně má navíc, tak doufejme, že co nejdříve přijde jeho další projekt a bude mít blíž spíš jeho starším dílům. (Sam.Vimes)

Které seriály v roce 2015 zklamaly vás?

Hlasování se účastnili podle abecedy redaktoři: Davies182, do_Od, KarelR, Krasa, Sam.Vimes a Spooner. 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (9)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace