Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 5: Nejlepší epizody roku 2015


ikona
Spooner
2015epizodyserialytop
Jaké epizody našich oblíbených seriálů nám letos nejvíce vyrazily dech? 

Snad každý z našich oblíbených seriálů nám minimálně jednou do roka nabídne strhující a skvělou epizodu, která nás totálně posadí na zadek a ukáže nám všechny důvody, proč máme onen seriálový kousek rádi. Prostě kulervoucí epizodní nářez, jenž bychom si klidně pustili i několikrát za sebou. I tento rok byl potom na podobné zážitky hodně štědrý a vybrat pětici těch nejnašlapanějších kousků nebylo nijak jednoduché. Já osobně bych sice tuto situaci vyřešil tím, že bych celou Top 5 v poklidu naplnil takřka libovolnou epizodou druhé řady Ricka a Mortyho, kde se každá dvacetiminutovka pohybovala na hranici geniality. Za prvé by to ale byla nekalá soutěž, a za druhé každý z redaktorů hlasoval pro zcela jinou epizodu. Aspoň uctivou zmínku si však tento kousek zaslouží. I bez pološíleného Ricka však bylo z čeho vybírat a vybraná pětka rozhodně patří mezi to nejlepší, co jste letos mohli v bedně vidět.

 

4. – 5. Agents of SHIELD S03E10 – Maveth
Agents of SHIELD na začátku první řady vyrazili ze startovacích bloků pomaleji než bychom chtěli. Pak už ale od závěru první řady přes druhou až po aktuální třetí jen zrychlovali, tj. přidávali na zajímavých postavách, poutavých zápletkách a výborné práci s mytologií a zkrátka nabrali až neskutečný drajv. A všechny tyto vzestupné tendence kulminují právě v zatím posledním díle, v předvánočním finále Maveth. Část týmu se více (Coulson) či méně (Fitz) dobrovolně vydává na modrošedou planetu, kde víc než půl roku přežívala Jemma Simmons, ostatní bojují s Hydrou o kontrolu domovské strany portálu. A zatímco Fitz se snaží získat nad Wardem navrch, aby se úspěšně dostal domů, Coulson je po drsných událostech předchozí epizody na regulérní válečné stezce. Je to aktuální vrchol oddychových televizních comicsovek (tj. nepočítaje Daredevila a Jessicu) a čtyřicetiminutová odpověď na otázku, proč se vyplatilo Agenty pořád sledovat. (Sam.Vimes)

4. - 5. Ash vs Evil Dead S01E01 - El Jefe
Když se to tak vezme, tak se jednalo o dost možná nejočekávanější epizodu tohoto roku. Na pokračování kultovní série Evil Dead se totiž třásli fanoušci více než dvacet let a jejich očekávání se nedalo snad ani slovy vyjádřit. A namlsaný diváku div se, i tak velkou metu se podařilo původnímu tvůrčímu týmu v čele se Samem Raimim bez problémů zdolat a ještě ji o slušnou rezervu překonat. Pilot Ashova návratu se totiž nedá popsat jinak, než splněným snem a totálním fanouškovským orgasmem. Tvůrci totiž jakoby se vrátili v čase a převedli do bedny všechno, co jsme na této sérii vždycky milovali. Jen nám to nabídli v ještě nabušenější a nahláškovanější podobě. Atmosféra byla opět správně braková, boží Bruce Campbell hláškoval jak o život, brutální scény neznaly mezí a Sam Raimi na režijní židličce se po hodně dlouhé době zase utrhl pořádně ze řetězu a návrat ke své prvotině si náležitě užil. Stejně jako diváci, kteří nemohli uvěřit, že tato pocitově pětiminutová zběsilá jízda trvala ve skutečnosti čtyřicet minut. Prostě a jednoduše, Ashův comeback rozmetal i ta největší očekávání. I když ani zbytek série není k zahození, pilot už zřejmě navždy zůstane nepřekonán. (Spooner)

 

3. The Leftovers S02E05 – No Room at the Inn
Jen na málo seriálů jsme letos týden co týden pěli tolik chvály jako na Pozůstalé, není tedy divu, že se i do tohoto článku dostaly hned dvě epizody. Díl s názvem No Room at the Inn (biblický odkaz na Marii a Josefa, pro které v hostinci nebylo místo) je opět jeden z těch, které se soustřeďují jen na jednu postavu, tentokrát na kazatele Matta s manželkou a jeho cestu ven z Jardenu a následnou zatraceně obtížnou a spletitou snahu o návrat. Snad žádnou další postavu nepotkává tolik smůly a životních strastí jako Matta a díky sugestivnímu a emotivnímu podání vás bude každá další rána osudu bolet stejně jako jeho. Právě kvůli takovým epizodám Leftovers milujeme. (Sam.Vimes)

1. - 2. Game of Thrones S03E08 – Hardhome
Ano, je mi úplně jasné, co si teďka říkáte. Vážně musí být osmý díl letošní Hry o trůny oceněn jako jedna z epizod roku pouze kvůli epické sekvenci v Tvrdodomově? Máte pravdu, jedna boží scéna by na toto ocenění opravdu nedosáhla. Jenže nesmíme zapomenout, že ona osmá epizoda nabídla ještě mnohem více zásadnějších a divácky vděčných linek. Byl to právě osmý zářez, který nám přinesl první napjatě očekávané a dialogově do puntíku vypilované setkání oblíbenců Daenerys a Tyriona. Byla to pak právě tato epizoda, která splnila fanouškům jejich letité přání a nabídla nám pohled na zuboženou Cersei. A nesmíme také zapomenout na eskalující situaci v Zimohradu, kde začalo jít mezi Sansou a Theonem do tuhého. Událo se toho zde zkrátka více než dost a díky neselhávající režii Miguela Sapochnika jsme díky tomu dostali jeden z nejsvižnějších a nejnabušenějších dílů (nejen) této série. Závěrečná nářezová řež, o níž si ještě tento týden něco přečtete, tak vlastně byla jen takovou krvavou třešničkou na bezchybném dortu. Kvůli podobným dílům máme Hru o trůny tolik rádi. (Spooner)

1. - 2. The Leftovers S02E08 - International Assassin
“None of this is real.“ Aniž bych chtěl něco záměrně spoilerovat, pokud jste ještě druhou sérii Pozůstalých neviděli, měli byste přestat číst zhruba zde. Vám ostatním netřeba nic dlouze vysvětlovat – v sedmé epizodě Kevin dobrovolně umřel, aby se mohl zbavit Patti, svého ukecaného démona. Málokdo však čekal, že Kevin FAKTICKY umřel a poté vstoupil do SKUTEČNÉHO hotelu Očistec (?) ve kterém nahý (!) doslova vyklouznul (?!) z vany plné vody, aby zjistil, že tohle není tak úplně Peklo, jak si ho nejspíš představoval. V tu chvíli už jste se nejspíš dávno chytali za hlavu, co to všechno má sakra znamenat. Inu, Damon Lindelof a režisér Craig Zobel si v téhle epizodě s divákem zahráli takovou hru. Říká se jí vystřílet mu mozek na kousky, provrtat srdce vrtačkou a nechat ho se hodinu zoufale snažit chytit čehokoliv, co by jen vzdáleně dávalo na takovém místě smysl. Nakonec beznadějně, protože něco podobného jednoduše nikdo nečekal a nikdo předtím neviděl. A to je nejspíš důvod, proč je dnes tato epizoda na prvním místě a proč jsme z letošní řady ještě stále tak unešení. A neříkejte, že vy ne. Jiného vítěze v diskuzi akceptujeme pouze v případě, že jste se někteří k Leftovers doteď neprokousali, přičemž se musím ptát: co tady sakra ještě děláte?  (do_Od)

A které epizody letos nejvíce dostaly vás?

Hlasování se účastnili podle abecedy redaktoři: Davies182, do_Od, KarelR, Krasa, Sam.Vimes a Spooner. 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (8)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace