Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Doporučená četba Daredevila a Punishera


ikona
Sam.Vimes
comicszonedaredevilpunisher
Chtěli byste si po druhé řadě Daredevila taky něco přečíst? Poradíme po kterých titulech sáhnout! 

Viděli jste první a druhou řadu Daredevila, byli z něj nadšení a teď byste si rádi i něco přečetli a na vlastní oči zjistili, co že to všichni na těch obrázkových knihách mají? Pak je tohle článek právě pro vás.


Seriálový Daredevil má tu výhodu, že je svému zdrojovému materiálu poměrně dost věrný. Tím nemyslím konkrétní zápletky, ale spíš celkovou atmosféru, charakterizaci postav, stylizaci nebo třeba i barevné ladění. Na příklad s Iron Manem není v komiksech taková zábava jako na plátně s Robertem Downeym, X-Meni místo černé kůže ze Singerových filmů nosí barevné kostýmy a ve srovnání s Nolanovou trilogií zase bývá papírový Batman jaksi, ehm, komiksovější, víc cheesy. Při čtení mnohých knih by se tak mohlo dostavit jisté rozčarování, které vás ovšem téměř jistě nečeká u titulů, o nichž teď bude řeč.

Daredevil i Punisher mají za sebou desítky let komiksové historie a stovky sešitů a knih, my se však teď zaměříme, na ty jež vyšly v překladu v Česku a jsou tak poměrně snadno dostupné. Na u nás dosud nevydané knížky se pak můžeme podívat třeba někdy příště.


Jako první si dáme komiks Daredevil: Rok jedna se scénářem Franka Millera a kresbou Johna Romity Jr. Jde o reimaginaci Daredevilových počátků včetně nehody, jež mu vzala zrak a dala superschopnosti, nešťastného osudu jeho otce boxera, superhrdinských počátků nebo setkání s Elektrou. Odtud mimochodem pochází i černý kostým, který jsme mohli vidět po většinu seriálové první řady. Musím se přiznat, že i přes hvězdná jména obou tvůrců mě tato kniha nijak neuchvátila, místy mi vadila i Romitova kresba (viz třeba děti s podivně velkými hlavami vzhledem k tělu). Na druhou stranu ale ani neurazí a jako úvod do Daredevila může sloužit dobře.


Podstatně více chvály pak věnuji Daredevilovským omnibusům od BB Artu, Daredevil: Muž beze strachu 1, 2, 3 a 4. Scénáře napsal Brian Michel Bendis, jedno z největších jmen současného Marvelu, autor který postupně přičichl snad ke všem marvelovským řadám (Avengers, X-Men, Spider-Man, Iron Man…) a stvořil postavy jako Maria Hill nebo Jessica Jones, což je obzvláště cenné v době, kdy se hlavně recyklují desítky let staří hrdinové. O kresbu se postaral převážně kreslíř Alex Maleev plus několik hostů, třeba David Mack, který má na svědomí i obálky jednotlivých komiksů.

Bendisův Daredevil je správně potemnělý, přesně jak se na „marvelovského Batmana“ sluší, navíc se drží relativně při zemi, i když se slovem „realističnost“ se zase příliš ohánět nechci. Matt Murdock je taky i přes své schopnosti daleko víc skutečným člověkem než třeba génius, miliardář, playboy, filantrop Tony Stark nebo nedejbože Thor či Captain Ameica. Daredevil bojuje proti jménům známým z filmů i seriálů, samozřejmě nemůže chybět Kingpin, objeví se i Bullseye nebo Owl. Naopak z druhé strany barikády se za Mattem podívá třeba Ben Urich, Luke Cage, Spider-Man či jeho ex Black Widow. A Bendis nezapomíná ani na Mattovu právní kancelář a soudní spory. Maleevova kresba pak výborně navozuje lehce pochmurnou atmosféru a ve tmavých nočních výjevech často razí jen rudá barva kostýmu ďábla z Hell’s Kitchen. David Mack zase v několika svých číslech mistrně využívá kresbu a koláže a práci s vodovými barvami. Spolupráce Bendise a Maleeva patří k tomu nejlepšímu, co může Daredevil nabídnout. Jen pozor na trochu pomalý rozjezd u první knihy.


Několik knih s Daredevilem vyšlo i v Ultimátním komiksovém kompletu (to jsou ty knihy, které se s frekvencí dva týdny prodávají v trafikách), o těch se ale zmíním jen stručně. Ve Zmrtvýchvstání se Kingpin dozví Daredevilovu tajnou identitu a tvrdě proti Mattovi zaútočí, v knize Na černé listině se Daredevil dostane na blacklist zločineckých gangů a jdou po něm úplně všichni, v čele se smrtícím Bullseyem. Obě knihy napsal Frank Miller a patří ke starším komiksům, dejte si tedy pozor, pokud vám vadí starý styl kresby a práce s barvami. V Říši stínů se Daredevil snaží rozložit klan Hand zevnitř, když přijme nabídku stát se jejich novým vůdcem, což ho ale přivede do hodně temných míst. A v Ďáblu strážném si Daredevila vzal do parády Kevin Smith, dočkáte se ukecaného komiksu s pár překvapivými zvraty.


S Punisherem u nás vyšly čtyři knihy nazvané jednoduše Punisher I, II, III, IV od Gartha Ennise a Steva Dillona (tvůrčí tandem z Preachera). Punisher je tady ten správně drsný, zamračený a nekompromisní mstitel, který se neuchyluje k žádným polovičatým řešením. Autoři kombinují spoustu explicitního násilí s Ennisovým typickým lehce zvráceným a brutálním humorem a bizarními nápady (postava Rusáka), což nemusí sednout každému. Některé prvky z těchto knih se dostaly i do filmu s Thomasem Janem a své kořeny tu má i Punisherův střet s Daredevilem a jeho názorný příklad z filosofie potírání zločinu.


V sérii Punisher MAX pak u nás vyšlo hned devět knih. Řada MAX byla v Marvelu určená pro drsné, dospělé komiksy, není tedy divu, že se do ní kromě Wolverina či Deadpoola přesunul i právě Punisher. Scénáře má na svědomí pořád Garth Ennis, chybí už ale Steve Dillon. Umělci se střídají, vždy se ale snaží o poměrně realistickou kresbu a tmavé barvy. Začít byste měli od dílu Punisher MAX 01: Na začátku, „nultý“ díl Od kolébky do hrobu je spíš jen bonusovou sbírkou čtyřech povídek z různých období života Franka Castla (od války ve Vietnamu ještě před Punisherem až po úplný konec).

Vybrali jste si z překládaných titulů? Anebo jste je už všechny četli? Dejte vědět v diskuzi!

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (6)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace