Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Hrozí další stávka scenáristů?


ikona
Sam.Vimes
scenaristestavka
Čeká nás po letech zase stávka scenáristů? A co by to znamenalo pro vaše oblíbené seriály? 

Scenáristé to v Hollywoodu nemají úplně lehké, na to jak zásadně utvářejí výsledné dílo se jim nedostává patřičného uznání a už vůbec ne peněz (i když jsou na tom pořád lépe než trikaři). Asi si pamatujete jejich poslední stávku, kdy se na přelomu roku 2007 a 2008 zastavily psací stroje na víc než tři měsíce a vedlo to nejviditelněji ke zkráceným sezónám Hrdinů, Ztracených, Breaking Bad a mnohým dalším komplikacím. Teď hrozí něco podobného.

Odbory amerických scenáristů WGA (Writers Guild of America) právě vyjednávají s AMPTP (Alliance of Motion Picture and Televison Producers), která reprezentuje produkční společnosti, o nových smluvních podmínkách. Průměrné mzdy scenáristů poslední roky klesají a zvětšují se rozdíly mezi finančně výhodnějším psaním pro klasické stanice (networks) oproti kabelovkám a VOD službám (Netflix). Problém je, že čím dál tím více seriálů má méně dílů než standardních 20+, zároveň ale scenáristi u každé epizody stráví více času než dříve (je to od nich vyžadováno) a ještě jsou často vázaní smluvní exkluzivitou, takže nemohou mezitím psát pro další seriál. Scenáristi požadují zvýšení minimálních honorářů, zvýšení příspěvků zaměstnavatelů na zdravotní pojištění a chtěli by také pozměnit systém odměňování od honoráře za epizodu spíše k platu na hodinu.

V čerstvém hlasování odsouhlasila drtivá většina hlasující členů WGA pro své zástupce pravomoc vyhlásit stávku. Stávající tříletá smlouva vyprší 1. května o půlnoci, pokud do té doby nedojde ke shodě, od 2. května se může stávkovat. Pokud by vyjednávání vypadalo nadějně, začátek případné stávky se ale může i odložit.

Co by stávka znamenala pro nás jako diváky? Různé Daily Shows a Late Shows, které se píšou průběžně a aktuálně, by se zastavily okamžitě. Seriálů, jež se aktuálně pomalu blíží k finále svých sezón, by se to nedotklo, stejně tak letních premiér jako je nová řada Hry o trůny. Do potíží by se ovšem dostaly podzimní novinky a pokračování, které by potřebovaly aby se během června a července už natáčelo. Tedy aby první várky scénářů tou dobou už byly hotové. Zpoždění produkce by pak znamenalo odsouvání premiér a omezování počtu epizod na řadu. Obrovským problémem pro stanice by bylo to, že by svým klientům kupujícím reklamní čas nebyli schopni říct, kdy se co bude vysílat.


Reálně ovšem stávku nikdo nechce. Ani produkční společnosti, ani těch více než 6 tisíc scenáristů, kteří pro stávku hlasovali. Jen je to holt jediná opravdu účinná páka, kterou mají. Stávka by znamenala velké ztráty pro scenáristy a násobně větší ztráty pro studia, pro něž nakonec bude výrazně levnější jejich požadavkům ustoupit než se potýkat se zpožděním v produkci stovek seriálů a filmů. Tak snad dojde k nějaké rozumné shodě.

---

Vytáhni v hospodě: Během minulé stávky scenáristů Joss Whedon napsal a natočil výborný Dr. Horrible’s Sing-Along Blog.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace