Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Jak správně sledovat Městečko Twin Peaks - část 3.


ikona
Redakce
Poslední část tématické série o návratu Městečka Twin Peaks. Tentokrát nabízíme návod, jak si celou sérii nejlépe vychutnáte. 

* * * Téma pro vás sepsal uživatel M.F.STUDIO * * *

Krásný nedělní večer všem čtenářům TVzone! Pořád ještě nemohu uvěřit, že to píšu: Během dnešní noci se konečně dočkáme prvních dvou částí třetí sezóny Městečka Twin Peaks a stále ještě nemáme sebemenší představu, co vlastně uvidíme.

1. část o historii a výjimečnosti Městečka Twin Peaks
2. část aneb co čekat od nového Městečka Twin Peaks

Předpokládejme, že na základě důvodů, co jsem rozepsal v minulých článcích bude třetí sezóna při nejmenším něco, o čem se bude během následujících let hodně mluvit a velká část doposud neznalých diváků najednou dostane potřebu seriál dohnat. Pokud se řadíte mezi fanoušky Twin Peaks, určitě jste se dostali do situace, kdy jste někomu seriál doporučili, ale namísto seriálu si ten člověk pustil snímek Twin Peaks: Fire Walk With Me s tím, že je to přece prequel. Vy jste se následně chytli za hlavu a začali podrobně vysvětlovat, jak se to všechno vlastně má.

Na internetu koluje řada článku, jak „správně“ sledovat Hvězdné války (které jsou ale jasně očíslované?!) ale v českém prostředí nenajdete snad jediný návod, jak správně sledovat (a číst) Twin Peaks. Pokud tedy chcete ten správný zážitek se vším všudy, v jakém pořadí postupovat?

První sezóna (1990)

U jiného seriálu bych nemusel zmiňovat, že se má začít sledováním originální verze pilotního filmu. V případě Městečka Twin Peaks už ale hned na začátku přichází první zásadní komplikace. Existují totiž dvě verze pilotu – originální a mezinárodní. Pro případ neúspěchu natočil David Lynch alternativní zakončení pilotního dílu, kde je vrah odhalen a příběh skončí. Tato verze se označuje jako mezinárodní. Když pak ABC odsouhlasila dalších sedm epizod, podstatná část alternativní závěrečné scény byla později využita ve snu agenta Coopera na konci třetí epizody.

Tajný deník Laury Palmerové (1990)
Po řadě šokujících ‚cliffhangerů‘ z poslední epizody první sezóny se jistě nebudete moci dočkat druhé. Původní fanoušci nicméně museli několik měsíců čekat a přesunuli svoji pozornost k první zásadní knize spojené se seriálem – Tajný deník Laury Palmerové, který napsala dcera Davida Lynche, Jennifer. Samotné čtení deníku přímo vraha neodhalí, ale poskytne důležitá vodítka a poodhalí, co byla Laura vlastně zač a jakým utrpením procházela. Deník zachycuje období jejího dospívání od 12 let až do několika posledních dnů před její smrtí. Identita vraha v knize prozrazena není, ale každý pozornějšímu čtenáři to může dojít. Na rozdíl od ostatních knih spojených s Twin Peaks, Tajný deník dokáže obstát sám o sobě jako šokující zpověď dospívající dívky ze zdánlivě spořádané rodiny. 

 

Druhá sezóna (1990-1991)
Druhá sezóna se skládá s celkem dvaadvaceti epizod, které se dají rozdělit na dva celky. Prvních devět epizod zachycuje vyřešení případu vraždy Laury Palmerové a následujících třináct odhaluje minulost agenta Coopera a jeho střet s bývalým mentorem a kolegou Windomem Earlem. 

Twin Peaks: Paměti agenta FBI (1991)
Další kniha spojená se seriálem vyšla nedlouho před koncem druhé sezóny a má ji na svědomí bratr spoluautora seriálu Marka Frosta, Scott Frost. V průběhu druhé sezóny mohli diváci sledovat postupné odhalování minulosti agenta Coopera, jeho vztah s bývalým mentorem Windomem Earlem a vše postupně směřovalo k děsivému sebepoznání na samém konci seriálu. V podobě přepisů zvukových nahrávek kniha poodhaluje dospívání a soukromý život agenta Coopera. Zároveň naznačuje, že se události z finále druhé sezóny dost možná nestaly náhodou. 

 
 

Twin Peaks: Fire Walk With Me (1992)
Snímek Fire Walk With Me je všeobecně považován za tzv. prequel, spin-off a sequel zároveň. Technicky obě tato označení k filmu ladí, ale zároveň ani jedno z nich není přesné. Rozhodně se nedá divákům doporučit, aby si snímek pustili před sledováním seriálu. Právě naopak. Nejenže film počítá s tím, že divák již zná identitu vraha (která zůstává v seriálu po dlouhou dobu skryta), ale hlavně tematicky je snímek spíše pokračováním Twin Peaks než úvodem. Film předpokládá, že se divák již orientuje v mytologii seriálu a rozšiřuje povědomí o ní, spíš, než aby do ní diváka znovu uváděl. Ve filmu se David Lynch vrací k tomu, co ho v prvé řadě motivovalo k vytvoření seriálu. Nebyla to postava agenta Coopera, ale postava Laury. Film zaznamenává posledních sedm dní jejího života. Je to výpověď o sexuálním obtěžování. Všechno, na co v seriálu byly jen narážky, je ve filmu explicitně zobrazováno, včetně psychických následků, které to na Lauře zanechalo.

V minulých článcích jsem zmínil Joela Bocka a jeho video-esej Journey Through Twin Peaks. K tomuto snímku přednáší zajímavý výrok: „Film naplňuje seriál. Seriál potřebuje tento film více než film potřebuje seriál. Je to přirozené rozšíření Lynchovy práce v poslední epizodě. Je to film o tom, jak si Laura uvědomí, že není hodná a zlá Laura, ale prostě Laura. To z filmu dělá pokračování seriálu spíš než prequel. Je to něco, co si agent Cooper ve finální epizodě neuvědomil, a proto ho potkal takový tragický osud, jaký ho potkal. Pro Lauru není smrt utrpením a koncem, ale vysvobozením.“

Twin Peaks: Missing Pieces (2014)
Vynechané a prodloužené scény z Fire Walk With Me byly dlouhé roky považovány za legendu a nikdo nečekal, že by někdy mohly spatřit světlo dne. O co vlastně šlo? Fire Walk With Me dnes známe čistě jako film zaměřený na posledních sedm dní života Laury. Vynechané scény nabízejí trochu lepší vykreslení vztahů s jejími rodiči, krátké pohledy do životů ostatních obyvatel městečka před událostmi seriálu, a dokonce i krátký pohled do budoucnosti po událostech druhé sezóny. Svého vydání se vynechané scény dočkaly v rámci Blu-Ray kolekce – Twin Peaks: Entire Mystery. David Lynch je sestříhal a upravil do samotného devadesátiminutového snímku s podtitulem Missing Pieces.

Tajná historie Twin Peaks (The Secret History of Twin Peaks, 2016)
V roce 2016 se fanoušci konečně dočkali… sám spoluautor seriálu Mark Frost napsal svůj první román spojený s Twin Peaks. Agentka s iniciály TP obdrží od svého nadřízeného v FBI Gordona Colea krabici nalezenou na neznámém místě činu, obsahující materiály o městečku Twin Peaks a jeho bohaté historii. Kdo a proč si dal takovou práci je shromáždit? Kniha naznačuje, jakým směrem se bude ubírat mytologie třetí sezóny.
 
Třetí sezóna (2017-)
Třetí sezóna se odehrává 25 let po událostech druhé a protagonistou bude opět agent Cooper v podání Kyle MacLachlana.

Pokud čekáte okamžité jasné odpovědi na pětadvacet let staré cliffhangery, připravte se na zklamání. Lynch & Frost diváky vezmou na návštěvu do Twin Peaks odvyprávět nový příběh po mnoha letech a nebudou trávit příliš času mapováním toho, co se během té doby přesně stalo. Více o očekáváních spojených s třetí sezónou najdete v mém předchozím článku.¨

Twin Peaks: The Final Dossier (2017)
Na podzim se dočkáme další knihy od Marka Frosta, pokračování Tajné historie. Agentka TP bude pravděpodobně pokračovat v prozkoumávání záhadné krabice plné archivních materiálu a Frost slibuje, že se v této knize konečně dozvíme, co oblíbené postavy dělaly během posledních pětadvacet let mezi druhou a třetí sezónou. Kniha také opět pomůže zasadit události třetí sezóny do širšího kontextu. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace