Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 7: Nejmrazivější série Hry o trůny


ikona
Redakce
hbohra o trůny
Jako loni, i letos jsme pro vás vybrali sedm nejlepších scén ze Hry o trůny. Máte favorita? 

Seriálová událost roku, totiž sedmá řada Hry o trůny, je za námi. Kromě naší makro-recenze, se teď ještě podíváme na ty letošní nejpůsobivější momenty. Bylo hodně z čeho vybírat, tady máte každopádně sedmičku těch top. A dejte nám v diskuzi vědět, co nejvíc zapůsobilo na vás.

!!! ČLÁNEK OBSAHUJE SPOILERY !!!

Dlouho očekávané setkání

Sedmá série GoT byla do velké míry fan servisem, jenž plnil dlouholetá fanouškovská přání. A jedním z těch největších bylo toužebně očekávané setkání Jona (ne)Sněha s ještě neoficiální tetou Daenerys (ne, na ten incest se fakt netěšili všichni). A nutno říci, že jejich první otrkávání vyšlo tvůrcům na jedničku. Příjezd krále Severu na Dragonstone totiž během pár dialogů skvěle dokázal vykreslit, v čem jsou s Dany tak rozdílní. A v čem si jsou naopak až podezřele podobní. K tomu si připočtěte pár zmatených pohledů, nervózní až chladnou atmosféru a nejhoršího uvaděče v historii Západozemí (Davos tady hláškoval jak snad nikdy) a máme tu scénu, která funguje jak z hlediska ústředních postav, tak z toho maličko odlehčeného a hláškujícího. Prostě moment, u něhož musel být spokojený snad každý fanda. (Spooner)

 

Dračí inferno vs. Jaime Lannister

Slyšíte to? Ne? Pořád ne? A co teď? Už to slyšíte? DRACARYS, vole. Jestli se letos něco povedlo, tak to byl absolutně nečekaný výlet Daenerys, Drogona a taky armády Dothraků kamsi na půl cesty mezi Vysokou zahradou a Královým přistavištěm, kde si zrovna vegetila malá část lannisterské armády.

Byl to nářez, u kterého se nedalo nebrečet radostí, protože po mnoha a mnoha letech čekání to ta roztomilá blondýnka, co jí v pilotu brácha pověděl, že by ji klidně nechal osouložit celou dothrackou armádou i jejich koňmi, kdyby mu to zajistilo Železný trůn, konečně rozjela v plné parádě. Nedýchal jsem. Pak jsem utíral slzy. Pak jsem hlasitě pořvával na celý byt, jak je to neskutečně epic, a nakonec jsem si to pustil ještě třikrát. Hardhome, tohle, Bitva bastardů. Kvůli těmhle věcem ten seriál tak strašně miluju. (do_Od) 

Sebevražedný oddíl

Taková pecka jako Bitva bastardů to sice nebyla, ale i tak šlo o zatraceně působivý televizní zážitek. Družina hrdinů jako z fantasy RPGčka, prakticky nemožný úkol a proti nim krutá zima a armáda nemrtvých. Hra o trůny tady kromě zábavných dialogů mezi členy nepravděpodobného týmu taky pro jednou přepnula do plného fantasy módu a ohromovala zombie medvědem, střetem s nemrtvými, ohnivými meči a hrdinským (nejen) Jonem Sněhem. A draky. Tohle je to, co fanouškům fantasy v kinech chybí. A to, na co Hra o trůny lákala od samého počátku při všech těch zmínkách o přicházejí zimě, o Nočním králi a o střetu světla a temnoty, ohně a ledu. A je moc dobře, že nezůstalo jen u mluvení. (Sam.Vimes)

Cersei vs. Tyrion u vína vs. Hora za zády

Pravda, sedmá sezóna neobsahovala příliš lahůdkových ryze dialogových scén, které by divákovi utkvěly v hlavě. Vlastně s výjimkou onoho setkání Jona s Dany se většina z nich urodila až ve finální epizodě. A urodil se zde i pro mě osobně dialogový vrchol řady, opětovné shledání nenáviděného dua Tyriona a Cersei. Společné scény těchto dvou ne zrovna se milujících sourozenců vždy patřily mezi scenáristicky vypiplané momenty epizod a jejich první komorní “pokec“ po letech to jenom potvrzuje.

Vyříkávají se zde staré křivdy o zavražděném otci i ztracených dětech, nenávist mezi nimi by se dala krájet z každého pohledu, stejné jako Tyrionova snaha dospět v napjaté konverzaci do smířlivého konce. Peter Dinklage zase navíc po čase hraje na plný plyn a ukazuje, proč máme jeho trpasličího hrdinu tolik rádi. A famózní Lena Headey ho samozřejmě parádně doplňuje. Do toho si přidejte Horu za zády, který může na královnin příkaz ihned zmáčknout Tyriona jako malinu, nebo tajemství toho, co všechno bylo na jejich schůzce vlastně řečeno a domluveno, a máme tu jednu z klasicky dialogově nahuštěných scén, jež jsme Hře o trůny vždycky žrali i s navijákem. (Spooner)

 

Malíčkův konec

Nevím jak vy, ale já jsem Petyru Baelishovi nikdy neodpustil jeho podíl na smrti Neda Starka. A to jak pomáhal Sanse, bylo eufemisticky řečeno rozporuplné. V sedmé řadě byl nejdřív nápadně potichu, pak šeptal jed do ucha oběma Starkovým sestrám a my už jen čekali kdy dohoří zápalná šňůra ke konci. Jenže Sansa už není malá naivní holka, a i když si toho nejdřív musela vyžrat opravdu hodně, nakonec se poučila. Po desítkách let intrik se zkrátka Malíček jednou přepočítal a stálo ho to všechno. Jak se hájíš, lorde Baelishi? Tahle opožděná spravedlnost byla sakra uspokojivá. (Sam.Vimes)


Jaime odchází

„Věci, které děláme pro lásku.“ Jaime jich udělal zatraceně hodně a dostávalo se mu za ně čím dál tím míň vděku. Joffrey byl monstrum, Myrcella padla za oběť kolotoči krevní msty, Tommen nezvládnul pozici mezi dvěma mlýnskými kameny v podobě matky a mladé ambiciózní královny. Zatímco Cersei se se smrtí každého dalšího dítěte stávala krutější a bezohlednější, Jaime si mezitím procházel sérií tvrdých lekcí pokory. Jeho loajalita k sestře/milence visela na tenčím a tenčím vlákně až se nakonec přetrhla. A když se to konečně stalo, vůbec jsem si nebyl jist, že jednoruký rytíř přežije. Vzhledem k tomu, že za ním stál zombie Hora a před ním rozlícená Cersei a vzhledem k tomu, že přesně stejnou situaci o chvíli dřív přežil Tyrion, ani jsem nedoufal podruhé ve stejný výsledek. Cersei však přeci jen kousek srdce zbyl. Jsem upřímně zvědavý, co si řeknou při příštím setkání a jestli Jaime nakonec u dračí královny nezůstane. (Sam.Vimes)

Padá Zeď, přejte si něco

Nevím, jestli jsem to už říkal, ale ta sedmá série mě fakt zklamala. Z této topky bych kromě mých dvou částí vypíchl ještě ten Jaimeho odchod, jinak byla ale letošní řada na epické momenty dosti chudá. O to víc však potěšil ten, který byl svým způsobem nevyhnutelný. Nebo jste si snad někdo myslel, že nám ta Zeď vydrží až do konce?

Noční král si krásným olympijským hodem přivlastnil jednoho z draků a pomocí něj nám v závěru sedmé řady naservíroval pět minut vizuálně opojného, ale zároveň taky slušně děsivého finále, kde krom krutopřísného camea jedné hard metalové skupiny zaujal ještě otázky vyvolávající proud ledového ohně (?), který okraj Zdi během několika málo náletů proměnil ve směšnou hroudu sněhu a trosek. Pak se nemrtvá armáda dala zase do pohybu a já se jen zoufale snažil nemyslet na to, jaké to zase bude dlouhé čekání. Jo, tohle bylo krásný. Škoda, že to nemůžu říct i o tom zbytku. (do_Od)

- - -

Nakonec pro vás máme malé překvápko. Nebo spíše pro ty, kteří se o příběh seriálu, respektive svět z knižní ságy George R. R. Martina zajímají o něco více, a rádi by se teď dozvěděli, jak vlastně celý svět vznikl, kdo byli První lidé, odkud pochází rod Targaryenů a zkrátka plno dalších detailů a informací o Písni ledu a ohně, nyní máte možnost.

Ve spolupráci s mladým tvůrcem youtubeového kanálu Angry Koňas vám teď přinášíme první video z plánované série tematických vyprávění o Hře o trůny, které vám prohloubí znalostí a časem třeba i přivedou na zajímavé teorie, kterými si budete moci při čekání na tu závěrěčnou řadu seriálu krátit čas. Příběh Západozemí začíná právě teď.

Pokud se vám video líbilo, pochvalte autora v diskuzi a dejte nám vědět, co dalšího byste si přáli v budoucnu slyšet.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace