Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 7: Největší zklamání roku 2019


ikona
Sam.Vimes
2019epizodyserialytopzklamání
Co nás letos nejvíc bolelo? 

Tomu největšímu odpadu se úspěšně vyhýbáme, takže vyhlašovat nejhorší seriály roku nemělo cenu, ale stejně jako každý rok se podíváme na největší zklamání. Nejsou to automaticky špatná díla, jen třeba plýtvají svým potenciálem nebo výrazně zaostávají za svými předchozími řadami. Vzhledem k tomu, že loni se za bouřlivých emocí uzavírala jedna velká fantasy sága, asi není překvapením co trůní na prvním místě. I když k nějaké nenávisti nebo podepisování žertovných petic máme daleko. V diskuzi dejte vědět, co loni nedostálo vašim očekáváním.


7. The Mandalorian

Po naší nespokojené makrorecenzi bylo vlastně téměř jasné, že se v tomto negativním žebříčku musí lovec odměn z předaleké galaxie objevit. Seriál možná netrpí problémy v takovém měřítku, jako některé jiné kousky v tomto žebříčku, ale pozici si zde bohužel zaslouží. Krátká stopáž v kombinaci s epizodickým formátem jsou asi největší problémy, které seriál má. The Mandalorian, jakožto startovací seriál služby Disney+ nás měl připravit na ty velkolepé věci, na něž se můžeme těšit. Jon Favreau, jehož Iron Man odstartoval veleúspěšné MCU, se za kormidlem sice snaží, ale výsledkem byl vcelku průměrný seriál, který by bez značky Star Wars pravděpodobně naprosto zapadl. Nicméně u některých dílů jsem se velmi bavil, a tak doufám, že se třeba druhá série dostane do některých z našich pozitivnějších žebříčků. (Diego.Dorlan)

 

6. Bez vědomí

Tuzemská minisérie Bez vědomí rozhodně není špatný projektem. Ostatně se v naší recenzi dočkala solidní pochvaly. Jenže i přesto v některých členech redakce, včetně mě, zanechala menší pachuť. Může za to zejména malinko promrhané a nevyužité finále. Zatímco v první polovině minisérie hezky rozdává karty a je sympatickou špionážní žánrovkou, v závěru své trumfy malinko prošustruje, některé linky vyšumí do ztracena a vůbec na diváka nemá takový emociální dopad, jak jsem očekával. Poslední epizody jsou navíc na mě v jistých okamžicích už až příliš přepálené. Bez vědomí pro mě stále patří do českého seriálového nadprůměru. Zároveň se však nemůžu zbavit pocitu, že se z této látky dalo vytěžit víc. (Spooner)

5. Luther - 5. řada

 A takhle to vypadá, když tvůrci neskončí na svém kvalitativním vrcholu. Luther byl ve svých prvních třech řadách po právu opěvovanou drsnou kriminálkou. Po páté sérii ale jasně dokázal, že tady scenáristům už prostě došla pára. Z atmosférické detektivky s charismatickým hrdinou se stal rádoby svižný thriller, v němž už se pomalu nevyšetřuje, jen se tu pořád někam utíká a něco řeší. Jenže to vlastně moc nedává smysl, charaktery se chovají nelogicky a závěrečná epizoda je už nechtěně pitomým béčkem, jež musí většinu fanoušků prostě bolet. Stejně jako fakt, že drsný detektiv s fištrónem se asi před začátkem řady bouchl do hlavy a přestal přemýšlet. Pevně doufám, že po této marnosti nechá BBC Luthera už navždy spát. (Spooner)

4. Carnival Row

Na ambiciózní a po stránce rozpočtu velmi velkorysou fantasy Carnival Row jsem se osobně hodně těšil. Zajímal mě nadějně vypadající fantasy svět ve styl viktoriánského Londýna, pražské lokace i důsledně využitý rozpočet. Toho všeho jsem se vlastně dočkal, ale nedostal jsem nic navíc. Skvěle načrtnutý fantasy svět je utopen v naprosto rutinní režii a zcela průměrném a zatraceně pomalu plynoucím příběhu, jenž má místy tendenci člověka uspat. A když už se v závěru děj konečně pořádně rozjede, už je bohužel pozdě. Carnival Row je pro mě typickou promrhanou šancí, jež navíc dokazuje, že Cara Delevingne opravdu neumí moc hrát. (Spooner)

3. Temný případ - 3. řada

Nic Pizzolatto si chtěl diváky po rozporuplně přijaté druhé řadě True Detective udobřit a rozhodl se jít ve stopách velebené první série. Jenže to vyšlo tak napůl. Atmosféra je sice stále skvělá, ústřední herecká dvojice opět nemá chybu a po prvních epizodách má člověk pocit, že tentokrát by to opravdu mohlo vyjít. Jenže místo toho, aby se scénář věnoval skvěle rozjeté detektivní zápletce, se příběh rozmělní do pitvání osudů hlavních postav. Jenže tím se celý příběh až příliš natahuje, tempo seriálu zpomaluje a divák se chtě nechtě chvílemi spíše nudí. Žádné památné pasáže jako v uplynulých sériích se zde nezrodí a fakt, že je tu celá kriminální linka na druhé koleji, prostě zamrzí. Po řemeslné stránce stále nadprůměr, jedinečnost „jedničky“ už se ovšem holt asi nikdy nezopakuje. (Spooner

2. Černé zrcadlo - 5. řada

Charliemu Brookerovi docházejí nápady. Minulá řada Černého zrcadla byla značně nevyrovnaná, pátou sérii pak už představují jen tři průměrné epizody. Dříve se Black Mirror odráželo od zajímavé synopse k vypointovanému scénáři, nejnovější tři díly mají ale všechny docela slabý, ne-li ledabylý námět (hlavně první epizoda - kdyby v jejich světě šla VR takto používat, byl by to už dávno její hlavní produkt a ne jen nezamýšlené využití mortal kombatu), tento námět pak rozvláčně rozehrávají a pak se to na poslední chvíli snaží zachraňovat vcelku slušným závěrem. Od Černého zrcadla jsme ale byli zvyklí na mnohem víc. (Sam.Vimes)

1. Hra o trůny - 8. řada

Tohle zklamání nepřišlo vzhledem k nepovedené sedmé sérii úplně překvapivě. Příliš málo epizod, uspěchaný scénář, nemotivovaná rozhodnutí postav, foreshadowing sloužící místo poctivého vývoje charakterů. Co je proti tomu drobná nedbalost jako lahev s vodou či káva v záběru, kterou řeší internet. Nicméně ve svém žebříčku sérií jsem tu osmou neumístil na poslední příčku, protože na rozdíl od sedmé se v ní opět sešli dva z nejlepších režisérů seriálu, Sapochnik a Nutter, díky čemuž vypadá výrazně líp a má pořád nesmírné množství jednotlivých brilantních scén (byť ne třeba optimálně napojených na celek vyprávění). Kdyby epizod bylo dvojnásob, tak by se snad i povedlo odvyprávět, co bylo potřeba. Takhle jsme dostali zastávky, které jsou někdy dobré, jindy méně, ale uvěřitelnou trasu bez přeskoků si mezi nimi musíme vytvořit v hlavě tak trochu sami. Benioff s Weissem nedořekli opravdu mnoho podzápletek a proroctví. Za mě osmou sérii zachraňuje zejména druhá epizoda a povedená finální sekvence. Celkově jde o zklamání v kontextu statusu tohoto seriálu. A proto, že v osmé sérii najdeme indicie k tomu věřit, že mohlo jít o excelentní řadu. Nestalo se tak bohužel, ale výkřiky fanoušku dožadujících se přetáčení jsou daleko za adekvátní reakcí. (krauset)

 

(Ne)čestné zmínky: Wu Assassins, Jessica Jones s02, American Gods s02

Hlasování se účastnili redaktoři: SpoonerSam.Vimes, Diego.Dorlan, krauset, do_Od, Duro, imf, Krasa, Mr. Hlad, Rimsy a TedGeorge.

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace