Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 7: Nejlepší epizody roku 2019


ikona
Diego.Dorlan
2019černobylepizodygood omenslove, death and robotsnové seriálynovinkythe witchertopwatchmenzaklínač
Ohlížíme se za nejlepšími epizodami roku 2019. Který díl nás nejvíce uchvátil? 

Epizody, jakožto základní stavební kameny seriálů, jsou v poslední době mírně tlačeny do pozadí hromadným vypouštěním epizod ze strany streamovacích portálů. Když totiž vyjde celá série najednou a člověk se podívá na všechny epizody během jednoho či dvou dnů, tak jednotlivé díly nemají příliš prostoru vyniknout a splývají spíše v jeden celek. Tento fenomén ovšem nezvládl ohrozit tento žebříček, jelikož letošní silný seriálový rok nám nadělil vskutku úžasné epizody, kterým se podařilo udržet si vlastní identitu a naprosto nás uchvátit. Ve výsledku na nás mělo tento efekt dokonce osm epizod. Na sedmé místo jsme totiž v hlasování umístili dva díly se stejným počtem bodů.

 

7. Vichnaya Pamyat (Černobyl E05)

Jedním z největších kladů skvělého Černobylu je parádní střídání stylů a jednotlivých žánrů. A finální epizoda to předvádí naprosto ukázkově. Zatímco předchozí díly sázely zejména na těžkou depresi, zobrazování chaosu či popisování důsledků katastrofy, závěr je takřka poctivým soudním dramatem par excellence, v němž Legasov a skvěle vystavěný scénář popisují příčiny výbuchu tak parádním způsobem, že si najednou každý divák bude připadat jako největší odborník na jadernou fyziku. K tomu si připočtěte ještě mrazivé flashbacky, Jareda Harrise ve vrcholné formě, Legasův osud či další hutnou dávku emocí a mátu tu prostě zatraceně důstojný závěr jedinečné minisérie. Epizoda Vichnaya Pamyat je sice jiná než ostatní (a kvůli tomu už některým divákům tolik nesedla), svým tvůrčím pojetím ovšem do vyústění minisérie dokonale zapadá. (Spooner

7. A God Walks Into Abar (Watchmen S01E08)

(text obsahuje spoilery) Po sedmi více či méně rozporuplných epizodách se Damon Lindelof ve svých Watchmen vytasil s tímto majstrštykem. V překvapivém zvratu z konce předcházejícího dílu obrazovka konečně zazářila odleskem manhattonovské modři. V osmé epizodě s rozkošně dvojsmyslným názvem pak Dr. Manhattan… Vchází do baru. Zve ženu na večeři. Mluví se starým přítelem a nepřítelem, tvoří svět a život, stává se bohem, stává se člověkem. A dostává odpověď na svou otázku. Nejen, že je epizoda vynikající po formální stránce v tom, jak zprostředkovává Manhattonovo nelineární vnímání času, ale zároveň přináší spoustu zajímavých odpovědí, konečně působí jako plnohodnotné pokračování Watchmen a nade vše je to dojemný milostný příběh. (Sam.Vimes)

6. Zima Blue (Love, Death & Robots)

U modré barvy ještě zůstaneme. Animovaná sci-fi antologie Love, Death & Robots měla více kandidátů do žebříčku, hlasováním ale prošla Zima Blue. Novinářka se vydává na rozhovor s tajemným umělcem, jenž se medií dlouho stranil… a to je vše, co řeknu k ději. Zima Blue možná na první pohled nemá nejhezčí animaci ze série, stylizované figury s výraznými konturami ale fungují dobře a okolní prostředí je hezké až až. Především ale epizoda na malé ploše stíhá pracovat nejdříve s tématem osobní legendy, pak s hledáním smyslu a nakonec dojde k silné pointě. A vzhledem k tomu, že jde o samostatnou desetiminutovou povídku, klidně si ji dejte hned po dočtení článku. (Sam.Vimes)

5. 1:23:45 (Černobyl E01)

A když se zmínilo finále Černobylu, musí samozřejmě dojít i na jeho úvod. Právě pilotní díl a následná druhá epizoda spustily okolo série naprostou diváckou a mediální lavinu. A zcela po právu. Zatímco většina prvních epizod se snaží diváka seznámit s postavami a atmosférou projektu, v Černobylu se samozřejmě na nic nečeká a hned nám tvůrci naservírují hlavní chod. Díl s příznačným názvem 1:23:45 ukazuje naprostý chaos a zkázu první hodiny po jaderné katastrofě. A stejnou měrou nám tvůrci servírují i aroganci a ignoraci tamního vedení. A vám z toho bude díky pohlcující režii a polo-dokumentárnímu stylu lézt už po pár minutách mráz po zádech. Tahle hodinka vás prostě už po chvíli naprosto pohltí a po závěrečných titulcích vás vyplivne zcela vyšťaveného a v té největší možné depresi. A to se mnoha pilotním dílům nepodaří. (Spooner)

4. Hard Times (Good Omens S01E03)

S Good Omens jsme se potkali již mezi nejlepšími seriály, a tak vlastně není ani velkým překvapením, že krasojízda démona Crowleyho a anděla Azirafala pokračuje i v tomto žebříčku. Částečně nestandartní díl, jehož polovina stopáže se odehraje ještě před úvodními titulky, je pohledem do minulosti a prohlubuje nám vztah mezi dvěma hlavními postavami napříč tisíciletími, kdy se tito „přátelé“ znali. Ve druhé polovině pak seriál nabírá rychlejšího spádu a divák má pocit, že Armageddon je vskutku již za rohem. Tento díl byl naprosto skvělým zážitkem na sledování, ať už se jednalo o dobové kostýmy v jeho první části anebo emocionální zúčtování ve finále. (Diego.Dorlan) 

 

3. Battle of Starcourt (Stranger Things S03E08)

Proti třetí řadě Stranger Things mám sice osobně několik výhrad, rozvláčnými úvodními díly počínaje a snahou dělat z některých postav téměř karikatury konče. Jenže co s těmito muškami naplat, když se ve své druhé polovině megahit změní v poctivou seriálovou popcornovku, v níž najednou všechno šlape jak má… a šlape to až do totálně nabušeného finále. Poslední střet v obchodním domě totiž nabízí vše, co by měl obsahovat každý správný závěr. A to kupu památných momentů, napínavých scén, až nečekaně vymazlených efektů a hlavně obrovskou dávku emocí, které v jistých scénách tečou proudem. To všechno v naprosto neselhávající svižné režii, jež ani na vteřinu nesundá nohu z plynu a ještě je navíc klasicky hravá a nápaditá. Battle of Starcourt je prostě dokonalou seriálovou zábavou a skvělou ukázkou toho, jak by mělo vypadat každé finále velkého seriálového hitu. (Spooner)

 

2. The Long Night (Game of Thrones S08E03)

Ať už si o finále Hry o trůny myslíte cokoliv, tak je neoddiskutovatelným faktem, že třetí epizoda si zaslouží místo na našem listu nejlepší epizod. Vypuštění epizody sice provázely komentáře o příliš tmavém provedení a díky tomu zhoršené kvalitě zážitku. I se zohledněním technických problémů se ovšem jednalo jeden z nejvíce velkolepých zážitků, jaký jsme loni mohli na našich obrazovkách sledovat. Finální střetnutí lidí a Bílých chodců v čele s Nočním králem je totiž nekompromisním zážitkem a jednou velkou bitevní scénou. Střídá se zde také několik způsobů natáčení pro jednotlivé úseky dílu a jako celek tak máme možnost sledovat podívanou, za kterou by se nestyděla ani naprostá většina velkofilmů. (Diego.Dorlan)

 

1. Betrayer Moon (The Witcher S01E03)

Geralt králi prokáže, že je lidstvu přítelem. Yennefer si změní život. Ciri vkráčí do Brokilonu. Podle povídky Zaklínač z knihy Poslední přání. Náš protagonista z Rivie se vydává očistit jméno svého bratrstva, když je jiný zaklínač nařčen z toho, že vzal „prachy a vypadl“. Pravda je ovšem jiná. Nestvůra ho usmrtila a palác to drží v tajnosti, aby se nešířila panika. Geralt s pomocí čarodějky Triss zjistí, že onou nestvůrou není vlkodlak, nýbrž striga, a že jde o z incestu zrozenou prokletou dceru krále Foltesta, jenž si ji v žádném případě nepřeje zabít. Geraltovi tedy nezbývá, než se s ní pokusit bojovat celou noc, aby ji proměnil v dívku. Yennefer mezitím v Aretuze podstupuje strašlivou transformaci, aby se stala krásnou, přičemž musí obětovat schopnost počít. Co činí epizodu Betrayer Moon nejlepší v první sérii Zaklínače? Totéž, co dělá filmové vyprávění efektní a kde má výhodu proti psanému slovu: možnost účinných prostřihů mezi dějovými liniemi, které se tak neoslabí, ale naopak vzájemně posílí a vygradují. V obou linkách dochází k transformaci trpící ženy, Yennefer v jedné, Strigy ve druhé. A tento kontrast je veledobře vizuálně využit. K tomu přidejte podmanivou noční atmosféru a dostanete redakční epizodu roku. (krauset)

 

Čestné zmínky: The Crown S03E06 (Tywysog Cymru), Fleabag S02E06, Černobyl E4 (The Happines of All Mankind), Watchmen S01E06 (This Extraordinary Being), The Boys S01E04 (The Female of the Species), Beyond the Aquila Rift (Love, Death & Robots)

Hlasování se účastnili redaktoři: SpoonerSam.Vimes, Diego.Dorlan, krauset, do_Od, Duro, imf, Krasa, Mr. Hlad, Rimsy a TedGeorge. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace