Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Co prozradil trailer na fantasy Sandman?


ikona
Sam.Vimes
morfeusneil gaimansandmansenskalpelthe Sandman
Sny se stávají skutečností. 

Netflix před pár dny zveřejnil plnohodnotnou ukázku k první řadě Sandmana, adaptace kultovního fantasy komiksu od Neila Gaimana. Něco takového rozhodně stojí za detailnější článek. Rozebereme si tedy, co všechno se dá vyčíst z traileru i doprovodných fotek, řekneme si něco víc k zobrazeným postavám, místům i předmětům a probereme různé změny a odchylky od předlohy. Zároveň ale nebudu prozrazovat nic z komiksu, co by se dalo považovat za spoiler, takže žádný strach. Fotky v plném rozlišení najdete v galerii u profilu seriálu. Jdeme na to.

Začátkem 20. století se skupina arogantních mágů pod vedením Rodericka Burgesse (Charles Dance) pokusila přivolat a spoutat samotnou Smrt.

Rituál se nezdařil, přesto se jim něco vyvolat povedlo. Někoho. Tou bytostí je mladší bratr Smrti, Sen, zvaný též Morfeus nebo Sandman. Oba patří k tzv. Věčným (postupně potkáme všech sedm sourozenců, na některé si však počkáme poměrně dlouho). Na druhé fotce si všimněte jeho helmy, přívěsku s rubínem a váčku, který svírá v ruce. Budou důležité.

Mágové doufali, že i tak se jim podaří z nedobrovolného hosta dostat tajemství života, vesmíru a tak vůbec nebo alespoň posílit vlastní moc, nedočkali se však ani jednoho. A tak jej jen drželi v zajetí. Sen čekal...


...až se mu po více než stovce let konečně otevřela cesta na svobodu.

Okolnosti jeho útěku jsou jiné než v předloze, což je vcelku nepodstatné. Následující záběr je však přímo z komiksu.

A tady teprve doopravdy začíná náš příběh. Po celém století v zajetí je toho mnoho, co je potřeba udělat. Obnovit říši, srovnat do latě její obyvatele... Ale nepředbíhejme. Nejdřív musí nahý a zesláblý Sen znovu nabýt sílu, k čemuž potřebuje výše zmíněné artefakty, ve kterých je uložena část jeho moci.

Mezitím událost jako návrat jednoho z Věčných neunikne pozornosti lidí, zabývajících se nadpřirozenem, ať už na Sandmana věří - jako stará "bláznivá" Hettie, nebo jej považují za pohádku - jako Johanna Constantine (Jenna Coleman). 

Kdo jiný by Sandmanovi mohl pomoci s hledáním ztracených artefaktů než samozvaná okultní detektivka? A komu sluší dlouhé kabáty víc?

Johanna Constantine není prostě jen ženskou verzí Johna Constantina, Hellblazera. Tedy, je a není. Napsal ji sám Neil Gaiman, samozřejmě jako poctu Johnovi z pera Alana Moorea. Žila v 18. století, kdy i potkala Morfea v úplně jiném příběhu. A John byl její potomek. V seriálu ovšem zaujímá právě Johnovo místo z komiksu. Těžko říct, jestli tvůrci seriálu na Netflixu aktuálně mají práva, aby mohli použít Johna, i kdyby chtěli. Na každý pád ale považuji Johannu za elegantnější řešení, než pro účely vedlejší role (protože víc než pár epizod Johanna mít nebude) představovat novou alternativu ke Constantinovi Matta Ryana. Ač v traileru vidíme Johannu jen v současnosti, podle synopse má Jenna Coleman hrát i její verzi z 18. století. V komiksu nesmrtelná nebyla, jaktože tedy žije tak dlouho? Zatím nevíme.

Na tomto místě by se hodilo si ještě vyjasnit Sandmanovo místo ve sdíleném komiksovém světě. Sandman vycházel u Vertiga, což byla odnož DC pro dospělejší komiksy. Technicky se komiksový Sandman odehrává ve sdíleném DC světě, proto se v něm objevil John Constanine (Hellblazer byl také pod Vertigem) nebo padouch John Dee, o kterém si ještě povíme dále. I tak tohle všechno proběhlo v první knize, kdy se komiks ještě malinko hledal, a později už Sandman jel po vlastní ose. 

Zpátky k traileru. Rubín sebral sám Burgess:

A později se dostane do rukou syna Burgessovy milenky, Johna Dee v podání Davida Thewlise (Lupin z Pottera). Co s mocí nad sny provede jeho chorá mysl?

Kam se poděla přilba a váček se snovým prachem, to ukázka ani nenaznačuje, takže to nebudu podrobněji rozebírat ani já. Jen zmíním, že prach je klasickým příkladem mytologie kolem snění. Zbylá zrníčka právě tohoto prachu si občas vytřeme z očí po probuzení.

Po celém století v zajetí se Morfeus vrací i do své říše, Snění. Dříve vypadalo... snově. Na druhé straně mostu si povšimněte tří mytických zvířat, jde o strážce hlídající vstup do paláce.

Brány do Snění jsou stále monumentální. Viz dvě malinké figurky jako měřítko dole uprostřed. Na druhé fotce je pak ve zdobení brány vidět mimo jiné reliéf hipogryfa, což je jeden ze zmiňovaných strážců.

Morfeova říše ale bez přítomnosti a moci svého pána upadla v rozklad. Strážci paláce už také nejsou, co bývali.

Znepokojenému Morfeovi ukazuje současný stav Snění knihovnice Lucienne (Vivienne Acheampong), která žije v jeho paláci. Pamatujete, jak jsem říkal že, Johanna není jednoduše ženská verze Johna? Tak Lucienne je přesně to. Ženská verze komiksového knihovníka jménem Lucien.

Když už jsme u obyvatel Snění, Matthew je Morfeův vyslanec. A taky havran, ač nebýval havranem vždy. Mluví hlasem Pattona Oswalta.

Pak jsou tu ovšem i bytosti jako Korinťan (Boyd Holbrook). Doslovná noční můra, která se bez pevné ruky svého pána utrhla z řetězu a vydala na dráhu sériového vraha. Tohle je přesně jeden z důvodů, proč je nezbytné, aby Sen obnovil svou moc a udělal pořádek mezi svými subjekty. Korinťan nenosí sluneční brýle v noci a vevnitř jenom proto, aby vypadal stylově. A krev, jež mu na druhém obrázku stéká po tváři, rozhodně nebude jeho. Víc o něm prozrazovat nebudu.


Dříve nebo později se Morfeus setká i se svou rodinou. Nejlepší vztah má se svou starší sestrou Smrtí (Kirby Howell-Baptiste). Ta je paradoxně mnohem veselejší a méně melancholická než Sen. Na krku jí visí ankh, symbol života.


Naopak dost špatný vztah má Sen se svým androgynním sourozencem Touhou (Mason Alexander Park). Ta má ze stavu Morfeových záležitostí vyloženě radost. Na záběru v traileru ji vidíme s prstenem s ostrým háčkem, což je ovšem symbol jejího dvojčete, Zoufalství (tu jsme ještě vůbec neviděli). Pravděpodobně ji právě chce přivolat. Symbolem Touhy je skleněné srdce, které jsme mohli vidět na jednom z prvních plakátů.

Na hřbitově se s Morfeem neprochází Smrt, nýbrž Rose Walker (Kyo Ra). Mladá dívka, která hledá svého ztraceného bratra a bohužel u toho zkříží cestu s Korinťanem. Níže pak vidíme Gilberta, osobního strážce Rose, v podání Stephena Frye. Oba pravděpodobně uvidíme v pozdějších epizodách první řady, objevují se totiž až v druhé knize komiksu.

Kdo v traileru chyběl úplně, je Lucifer s tváří Gwendoline Christie. Mohli jsme jej ale vidět alespoň na jedné z nových fotek. Jde o stejnou postavu, kterou hraje Tom Ellis v seriálu Lucifer, v pozdějších řadách převzatý Netflixem. Stejnou postavou pochopitelně nemyslím jen biblického padlého anděla, ale přímo jeho konkrétní verzi, ostatně právě v Sandmanovi začíná příběh s Luciferovým opuštěním pekla a odchodem do Los Angeles, v jehož vyprávění pak pokračoval Mike Carey v samostatném komiksu. Jenže Ellisovo pojetí Lucifera je natolik odlišné od předlohy (vlastně s ní nemá společného nic), že jeho účast by v seriálovém Sandmanovi nedávala smysl.

A to je pro dnešek vše. Doufám, že jste se dozvěděli něco zajímavého a v komentářích dejte vědět, jak se vám zatím Sandman z fotek a ukázek líbí.

---

Autor: Ondřej Kubín
Foto: Netflix, Vertigo

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace