Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Pán much dostane seriálové zpracování


ikona
tomasmy
BBCJack ThorneLord of the Fliespán much
Scenárista Jeho temných esencí se pouští do další knižní adaptace.  

Jedno z nejslavnějších děl světové literatury, dystopická alegorie Pán much z pera britského spisovatele Williama Goldinga, se dočká čtyřdílné seriálové adaptace, kterou přinese BBC. Scénář píše Jack Thorne, jenž má za sebou například vynikající adaptaci Jeho temných esencí, ale na druhou stranu je také autorem neblaze proslulé divadelní hry Harry Potter a prokleté dítě. Produkovat budou Joel Wilson a Jamie Campbell, stojící za Sexuální výchovou. Pro ty z vás, kteří při vyučování zrovna chyběli, se hodí připomenout, že autorova prvotina vypráví o skupince anglických chlapců, která během blíže nespecifikované světové války ztroskotá na pustém ostrově. O žádnou klasickou robinsonádu a ani nijak veselé čtení se ale rozhodně nejedná. Kluci, kterým po několika marných pokusech dojde, že na ostrově nejspíš nějakou dobu zůstanou, se pokusí vybudovat demokratickou společnost. Jejich záměr se jim ale velmi brzy pořádně vymkne z rukou a rozdělí se do dvou táborů, z nichž jeden je založen na diktatuře. Nemá ale právě ten větší naději na přežití?

Golding v knize odhaluje, kde a jak se v člověku bere zlo - nebo spíš to, že je vlastně v každém z nás a jen čeká na vhodnou chvíli, kdy se projevit. Mnohovrstevnatý román, připomínající, jak moc důležitá je civilizace, poprvé vyšel v roce 1954. Dočkal se již dvou filmových adaptací, poprvé již v roce 1963 v režii Petera Brooka, druhou z roku 1990 natočil Harry Hook. Autor byl nositelem Nobelovy ceny za literaturu. Vznik nové minisérie posvětila i jeho rodina, která věří, že síla a upřímnost nadčasového románu v rukách výše zmíněných nadšených tvůrců zůstane zachována. 

---

Autor: Tomáš Mysliveček
Foto: Columbia Pictures
Zdroj: Deadline Hollywood

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace