Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Které seriály stávka zasáhne nejdřív?


ikona
Sam.Vimes
abbott elementarycobra kailate showstávkastávka scenáristů
Scenáristé chtějí férové ohodnocení. Co to znamená pro diváky? 

Po neúspěšných několikatýdenních vyjednáváních začala v úterý v Hollywoodu stávka scenáristů. Všichni členové Writers Guild of America (WGA) s okamžitou platností přestávají nejen psát objednané scénáře, ale i pracovat na úpravách a konzultacích nebo asistovat na přímo na place při natáčení. Nejtvrdší zásah v první chvíli dostaly talk show, které na rozdíl od seriálů nemají předtočenou zásobu epizod. Ihned se zastavily denně vysílané The Late Show with Stephen Colbert, Jimmy Kimmel Live!, The Tonight Show Starring Jimmy Fallon a Late Night with Seth Meyers a byly nahrazeny reprízami starších dílů. Obdobně jsou zasaženy i týdenní pořady Real Time with Bill Maher a Last Week Tonight with John Oliver (Co týden dal a vzal) a také skečový pořad Saturday Night Live. James Corden stihnul ukončit své působení v The Late Late Show už minulý týden, takže tam se vysílání repríz plánovalo tak jako tak.

U hraných seriálů jako diváci pocítíme důsledky stávky až s větší či menší prodlevou, už teď ale víme, kterých seriálových kousků se dotkne nejdříve. Oblíbená Cobra Kai (Netflix) o dospělých hrdinech filmu Karate Kid přerušila přípravu scénářů k šesté řadě, doslova zavřela tzv. writers room. Stejně na tom je i drama Power Book III: Raising Kanan (Starz) se svou třetí řadou, cenami ověnčená komedie Abbott Elementary (ABC) a seriál Yellowjackets (Showtime) o týmu roztleskávaček, jejichž letadlo havaruje uprostřed divočiny. Tam se scenáristický tým rozpustil dokonce po pouhém jednom dni práce na třetí řadě. Sitcom Night Court (NBC), nová verze soudní komedie z osmdesátých let s Melissou Rauch, aktuálně natáčel svou druhou řadu. To se teď musí zastavit, protože sitcomy se bez scenáristy, který operativně upravuje hlášky, natáčet nedají.

A to je jen prvotní info, po necelých dvou dnech stávky. S každým dalším dnem a týdnem se budou dopady násobně rozšiřovat. Asi si pamatuje stávku scenáristů z přelomu let 2007 a 2008, kdy pak spousta našich oblíbených seriálů měla zkrácené řady z obvyklých 22-24 epizod na 15-17. Tehdy se stávkovalo 14 týdnů, při předchozí velké stávce v roce 1988 dokonce pro scenáristy rekordních 22 týdnů. Ani tentokrát to nevypadá, že by se situace měla rychle vyřešit, vzhledem k tomu, že při vyjednávání předcházejících stávce projevili producenti jen minimum dobré vůle. Ve svých protinávrzích nabídli scenáristům jen velmi malé zvýšení finančního ohodnocení a část požadavků ignorovali úplně. Uvidíme, co přinesou další dny stávky a jak se vším zahýbou nadcházející jednání režisérských odborů s producenty.

---

Autor: Ondřej Kubín
Foto: Netflix, HBO, ABC
Zdroj: Deadline Hollywood, Vanity Fair

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace