Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Diskuze k článku Sexuální výchova: 4. řada

příspěvky 1 - 5 Napsat příspěvek

4/10

Nevím, jestli jsme s autorem koukali na stejnou závěrečnou řadu. 

Poslední Sex Education se ze zajímavého a úsměvného seriálu, který ovšem čas od času vytáhl slzu z oka snad každému stala parodie sebe sama. Z původně normálního castu se v nové řadě stala přehlídka Asexuálů, Gayů, Transexuálů, Nebinárních osob a jediná cis hetero osoba bez sexuálních problémů je tak v podstatě jen Ruby, která ovšem díky tomu, že tvůrci sami nevědí jak pokračovat ve vztahu Otis x Maeve hraje druhé housle. 

Původní ústřední dvojice má díky tomu možná 5 minut společného screentime a když se zrovna nehádají, tak nastupují jako berlička Otisova sexuální traumata, což je možná dobře, protože Maeve ve čtvrté řadě vypadá jakoby pauzu mezi sériemi zaháněla pikem a makeup jí dělal někdo z Breaking Bad. 

Celkově je poslední řada woke utrpení, z kterého nás v místy do nadprůměru vytáhne linka Adama nebo Aimee, jejíž 3sezónní překonávání traumat už však také byla zkouška trpělivosti pro diváka. Scénaristickou neschopnost jako by podtrhoval výtah, který se zasekne právě tehdy, když je potřeba dát dohromady 2 postavy, které spolu mají něco řešit. 

Celkově vzato je poslední řada seriálu silný podprůměr, který sice správný fanoušek dokouká, ale z donucení. Děj plyne místy pomaleji, než v Ulici a ze sympatického castu, proloženého qeer komunitou, který řešil obyčejné problémy a traumata se stala woke propaganda na plný úvazek. Škoda, protože první 2 řady byly dokonalé, 3 nadprůměrná a poslední, jakoby nevěděla kam se vydat a tak pro jistotu zůstala přešlapovat na místě. 
256884
Nevím, jestli jsme s autorem koukali na stejnou závěrečnou řadu.  Poslední Sex Education se ze zajímavého a úsměvného seriálu, který ovšem čas od času vytáhl slzu z oka snad každému stala parodie sebe sama. Z původně normálního castu se v nové řadě stala přehlídka Asexuálů, Gayů, Transexuálů, Nebinárních osob a jediná cis hetero osoba bez sexuálních problémů je tak v podstatě jen Ruby, která ovšem díky tomu, že tvůrci sami nevědí jak pokračovat ve vztahu Otis x Maeve hraje druhé housle.  Původní ústřední dvojice má díky tomu možná 5 minut společného screentime a když se zrovna nehádají, tak nastupují jako berlička Otisova sexuální traumata, což je možná dobře, protože Maeve ve čtvrté řadě vypadá jakoby pauzu mezi sériemi zaháněla pikem a makeup jí dělal někdo z Breaking Bad.  Celkově je poslední řada woke utrpení, z kterého nás v místy do nadprůměru vytáhne linka Adama nebo Aimee, jejíž 3sezónní překonávání traumat už však také byla zkouška trpělivosti pro diváka. Scénaristickou neschopnost jako by podtrhoval výtah, který se zasekne právě tehdy, když je potřeba dát dohromady 2 postavy, které spolu mají něco řešit.  Celkově vzato je poslední řada seriálu silný podprůměr, který sice správný fanoušek dokouká, ale z donucení. Děj plyne místy pomaleji, než v Ulici a ze sympatického castu, proloženého qeer komunitou, který řešil obyčejné problémy a traumata se stala woke propaganda na plný úvazek. Škoda, protože první 2 řady byly dokonalé, 3 nadprůměrná a poslední, jakoby nevěděla kam se vydat a tak pro jistotu zůstala přešlapovat na místě. 
4/10
1 0
reagovat

5/10

Rozmýšľam ako v jednej vete definovať túto sériu. Napadajú ma frázy typu "Aneb keď kvantita previšuje kvalitu" , "Tvorcovia si odkusli príliš veľké sústo", prípadne "Nedá sa zavďačiť všetkým."

Tvorcovia sa pre mňa až nepochopiteľne a zbytočne rozhodli nahradiť vypadnuté postavy novými a rozbehli tak príliš mnoho dejových línií, čo by nevadilo, ak by mal Netflix odklepnutú 5. sériu.
No pridávať nové postavy do rozlúčkovej poslednej série, kde sa majú uzatvárať dejové línie je za mňa veľká chyba. Zbytočne tak boli upozadené línie ako Otis x Maeve,  Otis x Ruby, Otisova matka a  jej popôrodná depresia a vôbec celá línia okolo otca jej dcéry. 
Sexuálne ani iné problémy neboli nikdy rozvinuté, všetky terapie boli doslova odbitá jednou frázou. 
  Najviac ma rozsekal Otisov sexuálny blok zapríčinený depresiou jeho matky, ktorý vo svetle toho že Otis v predchádzajúcej sérií veselo chrápal s Ruby pôsobil vyložene zbytočne. O to viac, že bol v nasledujúcej epizode vyriešený doslova minútovým rozhovorom s O.

Celá séria bola naviac tak ... Nesústredená a "all over the place" až som sa pristihol že, mnohým postavám vlastne nefandím. 
 Keby vystrihli Kylea a jeho hormonálne ťažkosti a s ním všetky trans postavy,  vôbec by som sa nehneval. Nie pretože som konzerva. Ale  pretože práve ich línie, a vôbec celú novú nechutne pozitívne ladenú školu (za mna nepochopiteľné rozhodnutie vôbec meniť kulisy)  viním z toho, že zabrali príliš mnoho času, ktorý mohol byť inak venovaný rozlúčke s postavami ktoré takto pôsobili nedotiahnutie a skratkovito.
Vôbec som nefandil Maeve a Otisovi. Vôbec mi nezáležalo na ich vzťahu. A je mi z toho smutno, pretože v prvých sériách som ich chémiu žral. 
Bola mi ukradnutá Viv. Pričom jej Kamarátstvo s Jacksonom ma bavilo a chcel by som vidieť ako riešili záhadu jeho pôvodu. 
Nezaujímala ma Aimee, jej umelecké vlohy a vyrovnávanie sa s traumou z napadnutia. A mrzí ma to, pretože v minulých sériách bola ona skvelý ťahúň a jej neočakávané kamarátstvo s Maeve bolo roztomilé. 

Za plusy ktoré zachraňujú že som sa do pozerania nemusel vyložene nútiť považujem Náboženskú až spirituálnu linku Erica a Hlavne riešenie vzťahu Adama a jeho Otca. Myslím že tie boli riešené na jednotku. 

Celkovo si myslím že sa jedná o relatívne dôstojné rozlúčenie. Výprava a kulisy boli farebné, Herci si svoje role užili. Nostalgia sa seriálom určite bude, jedná sa o výnimočné a odvážne dielo, ranného Netflixu a to tvorcom nikto neuprie. 
Ja sa však nemôžem zbaviť dojmu, že rozlúčenie nám mohlo dať oveľa viac. 
256870
Rozmýšľam ako v jednej vete definovať túto sériu. Napadajú ma frázy typu "Aneb keď kvantita previšuje kvalitu" , "Tvorcovia si odkusli príliš veľké sústo", prípadne "Nedá sa zavďačiť všetkým." Tvorcovia sa pre mňa až nepochopiteľne a zbytočne rozhodli nahradiť vypadnuté postavy novými a rozbehli tak príliš mnoho dejových línií, čo by nevadilo, ak by mal Netflix odklepnutú 5. sériu. No pridávať nové postavy do rozlúčkovej poslednej série, kde sa majú uzatvárať dejové línie je za mňa veľká chyba. Zbytočne tak boli upozadené línie ako Otis x Maeve,  Otis x Ruby, Otisova matka a  jej popôrodná depresia a vôbec celá línia okolo otca jej dcéry.  Sexuálne ani iné problémy neboli nikdy rozvinuté, všetky terapie boli doslova odbitá jednou frázou.    Najviac ma rozsekal [spoiler]Otisov sexuálny blok zapríčinený depresiou jeho matky, ktorý vo svetle toho že Otis v predchádzajúcej sérií veselo chrápal s Ruby pôsobil vyložene zbytočne. O to viac, že bol v nasledujúcej epizode vyriešený doslova minútovým rozhovorom s O. [/spoiler] Celá séria bola naviac tak ... Nesústredená a "all over the place" až som sa pristihol že, mnohým postavám vlastne nefandím.   Keby vystrihli Kylea a jeho hormonálne ťažkosti a s ním všetky trans postavy,  vôbec by som sa nehneval. Nie pretože som konzerva. Ale  pretože práve ich línie, a vôbec celú novú nechutne pozitívne ladenú školu (za mna nepochopiteľné rozhodnutie vôbec meniť kulisy)  viním z toho, že zabrali príliš mnoho času, ktorý mohol byť inak venovaný rozlúčke s postavami ktoré takto pôsobili nedotiahnutie a skratkovito. Vôbec som nefandil Maeve a Otisovi. Vôbec mi nezáležalo na ich vzťahu. A je mi z toho smutno, pretože v prvých sériách som ich chémiu žral.  Bola mi ukradnutá Viv. Pričom jej Kamarátstvo s Jacksonom ma bavilo a chcel by som vidieť ako riešili záhadu jeho pôvodu.  Nezaujímala ma Aimee, jej umelecké vlohy a vyrovnávanie sa s traumou z napadnutia. A mrzí ma to, pretože v minulých sériách bola ona skvelý ťahúň a jej neočakávané kamarátstvo s Maeve bolo roztomilé.  Za plusy ktoré zachraňujú že som sa do pozerania nemusel vyložene nútiť považujem Náboženskú až spirituálnu linku Erica a Hlavne riešenie vzťahu Adama a jeho Otca. Myslím že tie boli riešené na jednotku.  Celkovo si myslím že sa jedná o relatívne dôstojné rozlúčenie. Výprava a kulisy boli farebné, Herci si svoje role užili. Nostalgia sa seriálom určite bude, jedná sa o výnimočné a odvážne dielo, ranného Netflixu a to tvorcom nikto neuprie.  Ja sa však nemôžem zbaviť dojmu, že rozlúčenie nám mohlo dať oveľa viac. 
5/10
0 0
reagovat

8/10

Za mňa výborné ukončenie a napravenie chuti oproti tretej sérii. Mne veľmi sadol ten civilnejší a vážnejší tón, kde sa jednotlivé dejové linky vyriešia tak nejak prirodzene a nenútene, nevadilo mi ani upozadenie linky Maeve a Otisa, tá sa podľa mňa vyčerpala už koncom druhej série. Adam a Ruby samozrejme hlavnými hviezdami a zaslúžene. Veľmi, veľmi uspokojujúci záver výnimočného seriálu.
256869
Za mňa výborné ukončenie a napravenie chuti oproti tretej sérii. Mne veľmi sadol ten civilnejší a vážnejší tón, kde sa jednotlivé dejové linky vyriešia tak nejak prirodzene a nenútene, nevadilo mi ani upozadenie linky Maeve a Otisa, tá sa podľa mňa vyčerpala už koncom druhej série. Adam a Ruby samozrejme hlavnými hviezdami a zaslúžene. Veľmi, veľmi uspokojujúci záver výnimočného seriálu.
8/10
0 0
reagovat
reaguje na: HotShot

6/10

Souhlasím, rozhodně nejslabší série. Co se děje týče, vše bylo poměrně předvídatelné, klišé na klišé, všeho bylo více, ale ne úplně v tom dobrém smyslu, řešila se spousta transgender problémů, většina nových postav mě nebavila a romance Otise s Maeve byla naprosto bez chemie. Chápu proč celý internet pláče po Ruby, tam byla za mě ta chemie trochu lepší, ale Otis je prostě takový cringe patron :D Mimochodem cringe momentů tam bylo obecně hrozně moc a speciálně poslední díl byl v tomto ohledu hooodně náročný..  Dobře hodnotím snad jen Adamovu linku, ta byla milá.
256867
Souhlasím, rozhodně nejslabší série. Co se děje týče, vše bylo poměrně předvídatelné, klišé na klišé, všeho bylo více, ale ne úplně v tom dobrém smyslu, řešila se spousta transgender problémů, většina nových postav mě nebavila a romance Otise s Maeve byla naprosto bez chemie. Chápu proč celý internet pláče po Ruby, tam byla za mě ta chemie trochu lepší, ale Otis je prostě takový cringe patron :D Mimochodem cringe momentů tam bylo obecně hrozně moc a speciálně poslední díl byl v tomto ohledu hooodně náročný..  Dobře hodnotím snad jen Adamovu linku, ta byla milá.
6/10
256862
0 0
reagovat
Díky za recenzi! :)

Upřímně jsem rád, že alespoň někdo si tu závěrečnou sezónu užil víc než já. Osobně bych asi dal 6/10. Za mě jednoznačně nejslabší série.

Pro mě tam bylo až příliš mnoho nových postav, u kterých se trávilo příliš mnoho času. Představovat v poslední sérii, od které všichni očekávají nějaké završení dějových linek všech hlavních a výrazných vedlejších postav, kterých už doteď mělo SexEducation přehršel, spoustu nových postav mi nepřijde jako úplně šťastné rozhodnutí. Zvlášť, když se ty známé postavy na začátku sezóny
rozprostřou mezi ty nové, takže ty staré známé postavy mezi sebou mají minimum scén a změní se to vlastně až v posledních pár dílech, kdy je najednou viděť, že stačí mít scénu, kde jsou spolu 2 původní postavy a hned je to o několik tříd lepší než ta vata kolem.

Osobně mi přišlo, že i z hlediska témat to byl dost guláš, kdy klasicky se jedna séria zaměřila na pár silných témat, které rozebrala do hloubky... tady naopak se scénaristi svezli úplně na všem a na čemkoliv co je napadlo, asi aby se trefili do nečeho úplně pro každého. Díky tomu, je tam ale v jedné sérii těch témat nakousnutých asi 20 a chybí tomu nějaké propojení, celistvé poselství nebo vyústění.

Ohledně ústředního páru jsem se těšil prakticky na jakoukoliv variantu konce, který tvůrci zvolí, protože je to kontroverzní show, která si přece může dovolit cokoliv... jenom aby to nakonec úplně vyšumělo a tvůrci to zahráli úplně do outu, jakoby vůbec nevěděli, co s tím hlavním duem udělat. Za mě osobně vážně zklamání. Spíš to na mě celé působilo, jako by ten seriál měl mít schválených dalších 5 sezón, takže tohle byla prostě jen taková výplň (tuna nových postav, staré držet od sebe ať se mezi nimi nic moc neděje) a přitom je to úplně naopak.

Jsem hodně zvědavý, co na to ostatní. Z redakce i čtenářů.

PS: To s tím Ericem a bohem mi tam tonálně vůbec nesedlo a přišlo mi to skoro jako parodie - zvlášť ten proslov ve stylu "ty jsi jedinečná sněhová vločka, na které jsem si osobně dala záležet, ty prosvítíš svým světlem cestu všem ostatním a otevřeš jim oči..."). Spíš než osudovost mi na mysli vytanulo sektářství.
256862
Díky za recenzi! *:)* Upřímně jsem rád, že alespoň někdo si tu závěrečnou sezónu užil víc než já. Osobně bych asi dal 6/10. Za mě jednoznačně nejslabší série. Pro mě tam bylo až příliš mnoho nových postav, u kterých se trávilo příliš mnoho času. Představovat v poslední sérii, od které všichni očekávají nějaké završení dějových linek všech hlavních a výrazných vedlejších postav, kterých už doteď mělo SexEducation přehršel, spoustu nových postav mi nepřijde jako úplně šťastné rozhodnutí. Zvlášť, když se ty známé postavy na začátku sezóny rozprostřou mezi ty nové, takže ty staré známé postavy mezi sebou mají minimum scén a změní se to vlastně až v posledních pár dílech, kdy je najednou viděť, že stačí mít scénu, kde jsou spolu 2 původní postavy a hned je to o několik tříd lepší než ta vata kolem. Osobně mi přišlo, že i z hlediska témat to byl dost guláš, kdy klasicky se jedna séria zaměřila na pár silných témat, které rozebrala do hloubky... tady naopak se scénaristi svezli úplně na všem a na čemkoliv co je napadlo, asi aby se trefili do nečeho úplně pro každého. Díky tomu, je tam ale v jedné sérii těch témat nakousnutých asi 20 a chybí tomu nějaké propojení, celistvé poselství nebo vyústění. Ohledně ústředního páru jsem se těšil prakticky na jakoukoliv variantu konce, který tvůrci zvolí, protože je to kontroverzní show, která si přece může dovolit cokoliv... jenom aby to nakonec [spoiler]úplně vyšumělo a tvůrci to zahráli úplně do outu[/spoiler], jakoby vůbec nevěděli, co s tím hlavním duem udělat. Za mě osobně vážně zklamání. Spíš to na mě celé působilo, jako by ten seriál měl mít schválených dalších 5 sezón, takže tohle byla prostě jen taková výplň (tuna nových postav, staré držet od sebe ať se mezi nimi nic moc neděje) a přitom je to úplně naopak. Jsem hodně zvědavý, co na to ostatní. Z redakce i čtenářů. PS: To s tím Ericem[spoiler] a bohem mi tam tonálně vůbec nesedlo a přišlo mi to skoro jako parodie - zvlášť ten proslov ve stylu "[i]ty jsi jedinečná sněhová vločka, na které jsem si osobně dala záležet, ty prosvítíš svým světlem cestu všem ostatním a otevřeš jim oči..."[/i]). Spíš než osudovost mi na mysli vytanulo sektářství.[/spoiler]
0 0
reagují: shv
reagovat
Komentáře
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení

Zapomenuté heslo
Přihlašte se jedním kliknutím přes facebook:

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získate možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Vytvářet filmové blogy
  4. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  5. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry
registrovat se