Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První reakce: Šógun je epickou historickou peckou


ikona
Jax
fxHirojuki Sanadašógun
Kabelovka FX začíná sezónu jedním z největších seriálů roku. A sbírá nadšené ohlasy. 

Už 24. února začne na stanici FX, u nás na Disney+, ambiciózní historická novinka Šógun podle slavného románu Jamese Clavella, která se navíc bude snažit úspěšně navázat na klasickou minisérii z roku 1980. Příběh nás tak zavede do počátku 17. století, kdy u japonských břehů ztroskotá britský námořník John Blackthorne. Ten poznává tamní kulturu a zvyky, brzy však bude muset řešit i jiné problémy. Díky svým schopnostem uzavře spojenectví s mocným lordem Toranagou, který bojuje proti ještě mocnějším nepřátelům. Blackthorne se tak brzy ocitne v centru krvavého boje o vládu v Japonsku.

Velmi ambiciózní látka pak už dlouho dopředu lákala vynikajícími trailery, z nichž sálala nejen poctivá atmosféra dobového Japonska, ale zejména velkolepost. I přesto se mnozí báli, zda si tvůrci se silnou látkou nevylámou zuby. Zatím to ovšem na to vůbec nevypadá. Nový Šógun sbírá v prvních recenzích naprosto nadšené ohlasy a na webu Rotten Tomatoes má aktuálně 100 % pozitivních recenzí. Podle kritiků se jedná výtečný historický epos, který dokáže dokonale kombinovat dobovou atmosféru, epické bitevní sekvence, velkou porci politických pletich a skvěle napsané postavy. V několika recenzích se pak díky této parádně souznící kombinaci objevuje srovnání se samotnou Hrou o trůny.

Bitev zde údajně není tolik, jak možná mnozí čekají, když na ně či jinou akci dojde, je správně brutální a hlavně nádherná na pohled. Šógun je prý opravdu velkolepým seriálem, na který se skvěle kouká a na každém záběru je vidět špičkové řemeslo. Silná stránka novinky však netkví v akci a usekaných hlavách, ale prý v konstantním budování napětí a nejistoty hrdinů, kdy je může i jedna špatně vyřčená věta přivést do velkých problémů. Seriál pak údajně disponuje velkou škálou skvěle napsaných postav, kdy snadno pochopíte jejich motivace i důvody jejich činů. 

Chválu pak sklízí i herecké obsazení. Cosmo Jarvis si prý v roli Blackthorna rozhodně neuřízl ostudu, pozitivní slova sbírá i Anna Sawai. Nejvíce chvály ale nepřekvapivě sbírá charismatický Hirojuki Sanada, jenž se v podobných rolích ještě rozhodně neokoukal. Naopak, zde prý předvádí jeden z nejlepších výkonů v kariéře a jen svým pohledem si podmaní každou scénu. Tady jsou zkrátka recenzenti spokojeni téměř se vším. Jediná věc, co by nemusela některým diváků sednout, je prý dosti pomalé a takřka až meditační tempo, na které se člověk musí trochu naladit. Podle mnohých ovšem ke zvolenému stylu vyprávění dokonale sedne. Ano, zní to celé zatraceně lákavě. A my už se nemůžeme dočkat výsledku.

---

Autor: Adam Poslušný
Foto: FX
Zdroj: ScreenRant, Rotten Tomatoes 

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace