Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Nejoblíbenější epizody Přátel


ikona
Redakce
20 letOblíbené epizodyPřáteléTémaVýročí
Fanoušci Přátel si dnes připomínají jedno důležité výročí. Zavzpomínejte společně s námi na jejich nejlepší epizody. 

Přátelé dnes slaví 20 let od své poslední epizody. Nejpopulárnější sitcom měl premiéru 22. září 1994, v následující dekádě se stal největší seriálovou událost této doby a v mnoha ohledech posunul sitcomové hranice. Dveře za ikonickým bytem v New Yorku pak postavy definitivně zabouchly právě 6. května 2004 v jednom z nejsledovanějších seriálových finále v americké historii. Za deset let na obrazovkách odvysílali 234 epizod, u nichž se diváci bavili tehdy a i dnes zůstávají Přátelé jedním z nejoblíbenějších seriálů vůbec. A asi není žádným překvapením, že se seriálová ikona velmi zapsala do srdcí i naší redakci. Pojďme si tedy zavzpomínat a podívat se, jaké epizody máme v redakci nejraději. Neváhejte se podělit i v komentářích o vaše oblíbené epizody a momenty.

  

Oblíbené epizody Spoonera:

S02E22 – Dva večírky – Když jsem ve zhruba 11 či 12 letech přišel s Přáteli do styku poprvé, druhá a třetí série u mě patřily mezi ty nejpřehrávanější (ano, jako správný pamětník jsem koukal na VHSkách). A právě epizoda Dva večírky byla jednou z těch prvních, kterou jsem si absolutně zamiloval. Zábavné podání ne zcela vtipného tématu rozvodu rodičů a utrápené Rachel, která si chce jen užít narozeniny a stejně musí žonglovat mezi mamkou a taťkou. A s ní i zbytek party. Perfektně vypointované, natříškané hláškami a zároveň citlivé a ze života.

S04E12 – Sázka do loterie – Co by to bylo za výčet, kdyby v něm chyběla jedna z nejmilovanějších a nejprovařenějších epizod? Kvízová hra o to, jestli dají Joey s Chandlerem pryč kuře s kachnou, nebo naopak získají byt Monicy s Rachel, patří snad už do zlatého sitcomového fondu a je výkladní skříní všeho, co jsme na Přátelích vždycky milovali – tedy výtečnou chemii mezi hlavními charaktery, cit na nesmrtelné hlášky a extrémně vtipnou zápletku, na jejímž pozadí navíc Phoebe vykoná jedno z velkých životních rozhodnutí.

S09E08 – Rachel a její druhá sestra – Epizody se Dnem díkůvzdání vždy patřily k těm divácky nejvděčnějším. Já mám z této kategorie nejradši díl, v němž přijede na návštěvě sobecká a přiblblá sestra Rachel Amy v podání skvělé Christiny Applegate. A následuje večeře, při níž si Monica chrání sváteční talíře a vede se horečná debata nad tím, kdo všechno musí umřít, aby vychovával Emmu. Extrémně zábavná podívaná i na xté zhlédnutí.

Oblíbené epizody krauseta:

S02E7 – Rossovo odhalení Epizoda finišuje jedním z opravdu prvních milostných polibků, které mi jako dítěti utkvěly v paměti. Nakonec je to Rachel, kdo se navzdory očekávánil vyzná ze svých citů Rossovi. A romantika záznamníků zajistí, že mezi Racheliným vzkazem a Rossovým vyslechnutím uplyne dramatická pauza, díky níž je závěrečné otvíráni zamčených dveří a následné líbáni v dešti patřičně úlevné.

S03E9Fotbal – Epizoda vykopla dlouhou tradici epizod Přátel s motivem Díkuvzdání. A jak jinak než tím nejvíce soutěživým způsobem. Americký fotbal se v podání přátel stává hrou, v níž vítězí ženské zbraně. Dává také nahlédnout do soutěživé mentality rodu Gellerů, která nesnese porážky, jak napovídá poslední záběr na hodující čtveřici, zatímco se Monika a Ross přetahují o šišatý míč na nocí zahaleném dvorku.

S04E23-24 Rossova svatba – Ross je opakem onoho tradovaného “vždycky družička, nikdy nevěsta”. Ztřeštěný paleontolog se během seriálu oženil hned třikrát, a o povahách jeho manželství vám napoví hodně to, že z těch tří byla tou nejperspektivnější svatba s lesbou. Přátelé se vydávají do Londýna, nabízející pro seriál netypickou změnu městské lokace, jen aby byli svědky toho, jak se Ross v kritickou chvíli přeřekne. Přidejte začátek milostného vztahu Chandlera s Monikou a účast Hugha Laurieho, který housovsky utne Rachelinu hypotézu, že spolu s Rossem stále tvořili pár během oné osudné noci. 

Oblíbené epizody Diego.Dorlana:

S05E18 Rachel kouří Epizody, kde postavy řeší tento zlozvyk mám obecně docela rád a konkrétně epizoda, kde si Rachel připadá vynechaná z nového pracovního kolektivu, protože není kuřačka, je jedna z mých nejoblíbenějších. Dostane zde prostor i Chandler, jako bývalý kuřák má tyto vtipy napříč celou sérií a vedlejší zápletka s castingem Joeyho a Bena do reklamy na polévku je vtipná minimálně stejnou mírou s jakou Phoebe nakupuje kelímky na oslavu, protože jediné co jí Monika svěřila byly právě ony kelímky a led.

S08E04 Videokazeta Jedna z nejvtipnějších epizod. Laškování a hašteření Rosse s Rachel je bez debaty jedním ze základních stavebních kamenů celého seriálu. Ego obou dvou ovšem není schopné přiznat, že spolu chtěli spát navzájem, tak dochází k zápletce s videokazetou, na kterou Ross omylem nahrál celou událost. Nadšení ostatních přátel z tohoto faktu je enormní, stejně jako dávka humoru, který tato epizoda servíruje.

S08E09 Pomluvy Přátelé vždy měli velmi slušné zastoupení hostujících postav z řad Hollywoodských celebrit, ale žádné ve mě nenechalo tak silný dojem, jako tento sváteční díl, ve kterém Monica pozve na den díkůvzdání jejího a Rossova kamaráda ze střední. Toho nehraje nikdo jiný, než Brad Pitt, v té době partner Jennifer Aniston, a kontrast jejich blízkého osobního vztahu s naprosto nenávistným vztahem postav v seriálu je sám o sobě naprosto geniální.

Oblíbené epizody tomasmyho:

S03E02 Rossovo utrpení Společně se Sázkou do loterie je tohle asi nejvtipnější díl Přátel vůbec. Fantastická jednoaktovka odehrávající se v jediné místnosti a v reálném čase a která je s každou vteřinou vtipnější a vtipnější. Ross zve celou partu na přednášku do muzea, ale vypadá to, že nemají šanci, aby na ni dorazili včas - Monica je totiž stále v depresi po rozchodu s Richardem a čeká, že jí zavolá, Rachel neví, co si má vzít na sebe a pohádá se kvůli tomu s Rossem, Phoebe to ví, ale Joey jí šaty zničí a Chandler a Joey se hádají o křeslo... Tahle humorná nálož tak stojí na absolutním vrcholu celého seriálu.

S05E08 Nejhorší Díkůvzdání Epizody, ve kterých se slaví Díkůvzdání patří v rámci Přátel k těm vůbec nejlepším, o čemž svědčí i to, že v mém příspěvku najdete rovnou dvě. Ve výčtu topek by se klidně mohla umístit i ta ze závěrečné série, tedy ta o tom, Jak přišli pozdě na Díkůvzdání, ale tu jenom čestně zmínim, protože ji válcují jiné příspěvky. Třeba tahle vzpomínací, kdy se podíváme do Phoebiných minulých životů i do roku 1988, kdy se tlustá Monica prostřednictvím Rosse seznámila s Chandlerem, což mělo za následek, že se rozhodla zhubnout a o rok později mu jeho posmívání dala pořádně sežrat. A vrcholem všeho je samozřejmě legendární scénka s Joeyho hlavou v krocaním zadku. 

 

S06E09 Hříchy Rossova mládí Druhé Díkůvzdání o sérii později je, co se humoru týče, minimálně stejně geniální. Na večeři k Monice jsou pozvání Gellerovi, kteří ale netuší, že jejich dcera žije s Chandlerem. Zatímco vychází najevo, že Gellerovi nemají Chandlera rádi, protože kdysi v Rossově pokoji kouřil trávu (což není úplně pravda), Phoebe se vyrovnává se skutečností, že měla o panu Gellerovi romantický sen a Rachel se rozhodne vyrobit pudink, jenomže nedopatřením spojí dva recepty do jednoho. Zápletky jsou rozehrány a přehlídka geniálních fórů může začít. 

Vytáhni v hospodě: Všechny epizody Přátel, až na jednu, mají v angličtině stejný začátek názvu: "The One With" nebo "The One Where". Výjimkou je poslední epizoda, která nese název "The Last One".

---

Autor: Milan Rozšafný, Tomáš Krause, Jakub Kratochvíl, Tomáš Mysliveček
Foto: Warner Bros.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace