Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

5x s koncem světa v seriálech


ikona
Davies182
Tak Mayové se nakonec díky Bohu přepočítali... Jak umírá Země v seriálech?  

Inu, asi i naprosté většině redaktorů TVZone bylo jasné, že 21. prosince ve 12:11 SEČ doopravdy žádný konec světa nenastane. Dokážete si snad představit náhlá seriálová utnutí bez možnosti odhalení např. totožnosti Tedovy vyvolené (HIMYM) nebo vyústění cliffhangerové třetí řady Živých mrtvých? A co nemocný Walter White - čeká jej skapání v base, nebo se mu nakonec znovu podaří ze všeho vyklouznout? Otázek je prostě tolik, že se před nimi Bayova živá demostrace Armageddonu ruku v ruce s Emmerichovým 2012 radši jen tiše krčí ve vesmírném koutě, s nejen seriálovými nástrahami života se tak budeme muset ještě nějakou dobu prát dál.

Jak ale vidí konec světa tvůrci našich oblíbených příběhů na pokračování? Mohlo by se zdát, že téma zániku civilizace takové, jak ji známe, bude v televizi poměrně oblíbené, ne vždy je to však pravda. Níže se ve výtahu pěti nejefektivnějších skoncování s naší planetou dovtípíte, že taková triková apokalypsa stojí seriálové producenty nemalé peníze - divácká sledovanost je tedy logicky důležitější než obvykle!

Začínáme. Nejen během studené války byla hrozba v podobě decimujícího atomového hřibu na denním pořádku. Tvůrci televizního Jericha potom divákům roku 2006 názorně předvedli, jak by se s takovou apokalypsou (ne)mohli vyrovnat obyvatelé titulního amerického městečka. Od dramatické naděje se očekávala o něco větší, než jen osmimilionová sledovanost - úvodní vydařené epizody to přeci jen dotáhly na krásných jedenáct melounů párů očí! Jakmile však Jon Turtletaub opustil post režiséra, začaly se se seriálem dít věci. Najednou opovážlivě skřípal scénář: postavy se nebezpečně rozkecávaly a postupně se řešily spíše vztahy jednotlivých hrdinů, než aby se pátralo po původu nečekané jaderné války; boj o přežití se změnil v ordinaci v růžovém Jerichu. Což o to, akční závěr fanoušky potěšil a ti si nakonec vykřičeli i dalších sedm dílů druhé série, tím ale tahle jaderná story skončila. Což je škoda, Skeet Ulrich tu totiž měl našlápnuto k jednomu z nejsympatičtějších Mirků Dušínů televizní branže.

Post-apokalyptická legrace Revolution (2012) ze stáje NBC momentálně vyspává zimní pauzu, její hrdinové se vrátí až na jaře. Dle aktuálních koláčů sledovanosti pak tuhle mysteriózní show dost amíků pořád žere, tak uvidíme, co přinesou nové epizody. Že ještě nekoukáte (moc bychom se vám nedivili) a nevíte, o co se jedná? Inu, dějová liniie seriálu s extrémně plochými charaktery se točí kolem celosvětového výpadku elektřiny - tedy kolem hrozby, jež byla v posledních několika týdnech v médiích kvůli údajnému prohození severního a jižního pólu celkem dost promílána. Rodina borců z Revolution se potom ve světě bez proudu pohybuje již celých patnáct let, a tak ji v "novém" životě už nic moc nepřekvapí. Když ale během přestřelky přijde o život hlava rodiny, je na čase konečně začít jednat a možná i vypátrat, co se to vlastně před více než dekádou matičce Zemi přihodilo. NBC rozhodně neuvedlo kdovíjaký propadák, osobně jsme ale čekali lepší práci se záhadami a akční složkou seriálu. Březen dopoví.

Jako další přichází na řadu Flashforward (2009). A znalci amerických seriálů už tuší, že to vlastně katastrofické post-apo drámy nemají v televizi vůbec jednoduché. V případě svižného thrilleru o krátkodobé, celosvětové ztrátě vědomí navíc nepomohlo ani zvučné herecké osazenstvo (výborný Joseph Fiennes ze Zamilovaného Shakespeara nebo John Cho např. ze Star Treku), povedený vizuál či ucházející akční vsuvky. Diváci holt hladověli po rychleji odsýpajícím příběhu, ABC tak nakonec selhalo zejména kvůli donekonečna natahovanému scénáři: na každý díl připadla jedna vyřešená záhada a dva tři nové otazníky. Jak se ovšem zavděčit masám v případě, plánujeme-li televizní adaptaci knižního tajuplného příběhu na pokračování, že? Je přeci jasné, že všechny karty z rukávu nevypadnou hned v úvodní řadě, vysvětlujte to ale producentům s kufříky plnými peněz. Díky alespoň za ten důstojný závěr, na kulervoucí pilot pak také hodně dlouho nezapomeneme...

A máme tu synonymum pro nenaplněná očekávání. Stephen Lang sice zazářil jako ultimátní badass Quaritch v Cameronově Avatarovi, jakmile ale došlo na podobnou roli v ambiciózním seriálovém počinu Terra Nova (2011), moc lidí už se do obýváků nehrnulo. Komandér Nathaniel Taylor se přesto snažil sérii dál táhnout, diváci ale věděli svoje. Dinosauří vyprávění o kolonizaci staronového světa totiž nešťastně (opět) zastrčilo mysteriózní zápletku do pozadí, o slovo se pak hlásily spíše epizodní akční slátaniny než konzistentní děj o prehistorické Zemi. V paměti se nám přitom stále ukrývají vzpomínky na nadějný pilot: naše planeta je v troskách a hrozí celkové vyhynutí. Znáte to - ekologické trable, zalidnění, hladomor a podobné neřesti sužující nejen Zemi, ale i její obyvatele. Když se tedy jedné sympatické rodině vědátorů podaří načerno proskočit jednosměrným portálem do záchranného kolonizačního projektu, je vyhráno. Nebo ne? No, mix Avatara, Ztracených a Jurského Parku každopádně mohl dopadnout hůř.

Zombíci prostě vládnou. Nejen Zemi, ale i kabelovým televizím. Darabontovi The Walking Dead (2010) za sebou mají nemastnou neslanou druhou sérii plnou deníčků růžových střevíčků a prázdného tlachání o antikoncepci, aktuální třetí řada ale znovu sází na nekompromisní akci. A to je dobře. V našem TOP 5 nejlepších scén můžete zjistit, proč stojí za to dát nemrtvým druhou šanci, teď si ale posvítíme na jejich svět. Respektive náš bývalý svět. Rick Grimes je polda. A jako takový se občas musí vypořádat s pošuky, kteří si jen tak ze srandy jezdí po dálnici a střílejí přitom do lidí. Víc si bohužel hlavní hrdina po probuzení v liduprázdné nemocnici z poslední akce nepamatuje. Proč jsou všude řetězy na dveřích s výmluvnými nápisy "NEVSTUPOVAT"? Raději nevědět... Comicsové krvavé historky o zákeřném viru, který dělá z mrtvol žvatlavé chodící jedlíky přeživších, prostě znovu válí. A my vážně netušíme, jak tu dlooouhatánskou zimní pauzu do druhé poloviny třetí sezóny vydržíme.

To se nám sem toho zase jednou nevešlo! Hranice nemožného (2008) operují s nevábnou budoucností světa ovládaného tajemnými tušiteli, v Aktech X (1993) nejde o nic menšího než o mimozemskou kolonizaci naší rodné planety, no a ve zrušeném Last Resort (2012) se jaderné střely metaly z jednoho konce zeměkoule na druhý. Zapomněl autor článku na něco? A jaké je vaše oblíbené post-apo drámo?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace