Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Vzhůru do vesmíru, 1. část


ikona
Davies182
fireflytématransformerstrek
Do česko-slovenských kin vtrhl druhý Star Trek. Jaké jsou nejznámější vesmírné lodě v bedně?  

Nejen pražský IMAX praská právě teď pod nápory vesmírných fanoušků ve švech. A lepší už to nebude, protože konečně začíná letní sezóna. Což neznamená jen spoustu sluníčka (možná), ale také dlouho očekávaných filmových pecek. Nedávno jsme v kinech narazili na první blockbusterovou vlaštovku s názvem Rychle a zběsile 6, nyní se do sálů s pompou přiřítil Star Trek: Do temnoty. Bude snad tento rok vhodnější doba k tomu, představit si nejznámější televizní vesmírné lodě? Těžko. A protože si Abramse budeme užívat minimálně do restartu Supermana za dva týdny, dočkáte se už příští neděli (doufám) pokračování o dalších osmi gigantických kouscích.

Který z hvězdných analogových a digitálních korábů je největší, který pojme nejvíce členů posádky a civilistů, a jaký pilotuje zřejmě nejchytřejší umělá inteligence ve vesmíru? Kromě pravidelné dávky informací se v dnešním tématickém článku dozvíte také několik veledůležitých statistických údajů: dělám to úplně schválně, aby mezi sebou mohli fanoušci později machrovat, že právě jimi sledovaný sci-fi seriál se pyšní tím nejvhodnějším vakuovým plavidlem se zdaleka nejzodpovědnějším velitelem v galaxii. A teď už: zážeh!

USS Enterprise (NCC-1701)

Délka: 685m
Posádka: až 800
Náklad: tisíce (?) tun
Nejvyšší rychlost: Warp 9.9

Zdaleka nejslavnější seriálová vesmírná loď ze Star Treku (1966) se mezi hvězdy poprvé oficiálně podívala již roku 1965 v epizodě s názvem The Cage, která však byla v původní formě odvysílána až o celých dvaadvacet let později. Fanoušci si holt museli počkat. Známý těžký křižník třídy Constitution byl sestaven někdy mezi lety 2243 a 2245, kdy za jeho palubní desku usedl historicky první "man in charge", Robert April. Populárnější James T. Kirk se kapitánem stává až později, roku 2264 - záznamy se ale různí. Nejen z Abramsova snímku potom víme, že Spock v té době již dávno na lodi vystupoval jako vědecký důstojník. A co neslavný konec? Televizní USS Enterprise s kódovým označením NCC-1701 byla zničena letopočtu 2285, kdy ji vážně poškodil útok Klingonů, načež byl kapitulující Kirk donucen nařídit její autodestrukci. Ocelový gigant měl v té době kolem 24 podlaží, o rok později jej nahradila USS Enterprise-A.

Červený trpaslík

Délka: kolem 10 000m
Posádka: 169?
Náklad: hrozně moc
Nejvyšší rychlost: 321 869km/h

Dohadovat se s fanoušky výborného Red Dwarf (1988) o tom, kolik ve skutečnosti bylo/je na palubě eponymní lodi pasažérů, by mohlo být pěkně napřesdržku. Podle všeho se po jejích dvou tisících podlažích před známou radioaktivní katastrofou - která skoro všechny usmrtila - pohybovalo kolem 169 členů posádky s až 1000 civilisty. Když bylo později v jedné z epizod oblíbeného britského sitcomu naznačeno, že se na "13. vězeňském patře" údajně nacházelo dalších 400 individuí, statistika zase jednou pořádně zamíchala kartami. Červený trpaslík může letět i rychlostí světla (anebo taky ne), na jeho palubě pak po tragické události zůstal jeden jediný člověk: Dave Lister. Co udělaly tři miliony let hibernace s jeho zachráněným kocourem, všichni moc dobře víme. Společnost Daveovi dále dělá asi nejznámější hologram Rimmer s androidem Krytonem a lodní počítač s IQ 6000, Holly. Ale jsou to opravdu všichni? Na lodi se dá parádně zabavit nejen díky karaoke baru, a pokud se budete obzvlášť pozorně dívat ke hvězdám (nebo na reprízy v bedně), můžete tuhle deset kilometrů dlouhou krasavici stále zahlédnout.

Serenity

Délka: 82.06m
Posádka: až 18
Náklad: 74 797kg
Nejvyšší rychlost: 4.2g

Ó, Serenity! Existuje vůbec v televizním universu vesmírné plavidlo s pohnutějším diváckým osudem? Pochyby jsou v tomto případě zcela na místě. Neználky rád odkáži na Dr.Zův výroční článek o Firefly (2002), my ostatní si teď raději projdeme samotnou historii tohoto plechového létavce, nežli seriálu jako celku. Serenity se po hvězdných dálavách promenáduje již od roku 2459, po její palubě se pak prochází několik nadmíru sympatických, akčně založených pasažérů. Dokonce i loď sama je dle slov jejího tvůrce - Jose Whedona, režiséra superhrdinských Avengers - považována za plnohodnotnou postavu seriálu. No, hádejte se s ním o tom. Malcolm "Mal" Reynolds se (pokud fandové ví) pilotování nikdy dobrovolně nevzdal, to jen s podružnými posty posádky bylo sem tam nepěkně žonglováno - filmové Serenity napoví. Té je ale již celých osm let konec, a tak i když oblíbená kocábka stále brázdí cizí světy, my její nová dobrodružství na vlastní oči nevidíme. Sakra, co tomu kickstarteru tak dlouho trvá?

Bebop

Délka: 142m
Posádka: 4 + pes
Váha: 1567 tun
Nejvyšší rychlost: hyperprostor

Ti, co pilně sledují anime, se jistě už dávno usmívají pod vousy. Proč? Hvězdolet ze seriálu Kovboj Bebop: Lovec odměn (1998) se totiž pyšní totožným kódovým označením, jako trekkieovská Enterprise, tedy přízviskem NCC-1701. S posádkou Bebopa se pak dlouho seznamovat nemusíte. Tvoří ji neúhonný ostrostřelecký frajer Spike Spiegel, zkušená hora svalů Jet Black, překrásná Faye Valentine, dále hrozně moc crazy technička Edward s jejími neodmyslitelnými brýlemi, a roztomilý psík Ein (takže celkem 3 dospělí, 1 dítě a jeden zvířecí miláček). Zatímco Spike tráví většinu volného času zamčený v dílně, Jet a Faye si rádi dáchnou ve vlastních ubikacích; na lodi se mj. nachází i kuchyň a obývací pokoj. Do vzduchu se tenhle šedivý krasavec - postrach zločinců - poprvé odpíchnul kolem roku 2071, a pokud si dobře vybavuji konec již dvanáct let starého celovečeráku, tak tam někde nejspíš lítá dodnes. Jednu dobu se dokonce spekulovalo o hrané US verzi s Keanu Reevesem v hlavní roli!

Loď Generála Teslera

Délka: neznámo
Posádka: neznámo
Náklad: neznámo
Nejvyšší rychlost: neznámo

Diktátorem z nebes? Už na první pohled je jasné, že tohle bezejmenné, hrůzostrašné plavidlo je opředeno mnoha záhadnými tajemstvími. Co ale vůbec dělá útočná polygonová loď ze seriálu TRON: Uprising (2012) v našem článku, když je na začátku jasně řeč pouze o "vesmírných" vorech? Inu, dalo by se namítnout, že takový počítačový svět z hlavy programátora Kevina Flynna je vlastně jedno nápadité, mírumilovné universum, no ne? To by se ale svému tvůrci nesmělo vymknout z ruky, stižené karpálním tunelem: najednou všude kolem pobíhají rebelská NPC, a schyluje se ke zničující válce. Díky Uživateli za hrdinského Becka! Z lodi generála Teslera pak operují nejobávanější z obávaných, tj. sexy drsňačka Paige, řiťolezec Pavel a pochopitelně také samotný Tesler s ďábelským hlasem Lance Henriksena. Plavidlo disponuje velikým hangárem pro přepravu válečné mašinérie, zatím jej z oblohy nikdo nesundal - tak bude ta druhá sérka?

Tel'tak

Délka: 15m
Posádka: až 27
Náklad: 35 000kg
Nejvyšší rychlost: hyperprostor

Tady to vezmeme trochu obecněji, a to z jednoho prostého důvodu: Názvem Tel'tak se totiž rozumí povšechně lodě, využívané v seriálové Hvězdné bráně (1997) Goa'uldy, Jaffy, Tok'ry a Luciánskou aliancí. Tvůrci kultovní pecky se jednoduše specifickými názvy pro jednotlivé přepravní prostředky nikdy zvlášť nechlubili, anebo jsem viděl příliš málo epizod - zasvěcené komentáře uvítám v diskuzi. Klasická transportní tel'tacká loď ve tvaru malé pyramidky se každopádně vyznačuje poměrně vysokým stupněm zabezpečení (štíty, obranné senzory a schopnost maskování), a disponuje také téměř bezchybným autopilotem. Větší úložný prostor v její zadní části je oddělitelný, v důsledku čehož se lehce zvyšuje akcelerace: obratné kocábce, která pak dokáže letět až dvojnásobnou rychlostí světla, se dá v případě nouze nastavit auto-destrukce, využít lze následně i záchranného modulu.

Ark (G1)

Délka: neznámo
Posádka: 300
Náklad: neznámo
Nejvyšší rychlost: hyperprostor

Dokáže si vůbec někdo představit něco tak obrovského, jako vesmírnou loď, která nemá problém pojmout kolem 300 (slovy třista) gigantických robotů? Na tomhle animovaném rybníčku se nejspíš imaginaci meze nekladou, Transformers (1984) ale také nikdy nebyli o válce mezi niternými mravenci, žeano. Autobotská skvadra kolem dušínovského Optima Primea se po černočerném nekonečnu proháněla v této žluté Arše s příponou G1 (zkratka pro první generaci). Těžká, plně ozbrojená loď čelila nesčetným útokům proradných Deceptikonů v hned několika kreslených seriálech a comicsech. A těch příběhů, co se k ní váže! Tak například v populární marvelovské odnoži je Archa dlouho využívána i jako pozemská základna, nakonec však byla kvůli epické bitvě s Unicronem - pánem Chaosu - ponechána svému osudu na zemském orbitě. Později ji nalezli a opravili Shockwave se Starscreamem, kteří díky její pomoci téměř dobyli samotnou modrou planetu. Tomu se říká... ironie.

Gulivera 5

Délka: asi 5m
Posádka: 1 + pes
Náklad: neznámo
Nejvyšší rychlost: světelná

Pamětníci, jste tu? Také jste se jako malí caparti s rozzářenými bulvami dívali na šílená dobrodružství rodiny Smolíkovy? Nejen v našich luzích a hájích notně provařená Podivuhodná dobrodružství Vladimíra Smolíka (1972) už dnes možná nejsou nic moc, ale vzpomeňte si na ta ranní vstávání! V tomto "spin-offu" si malý Ládínek sestrojil svou vlastní raketu s názvem Gulivera 5, a jal se s ní prozkoumávat kosmos. A komunisté zuřili. Společnost chlapci dělal věrný (a mluvící) psí společník Zorro, jehož zuby - ostré jako ten nejnabroušenější kord - oba hrdiny mnohokrát vysekaly z těch největších meziplanetárních průšvihů. Zpívající Planeta, Zrychlená Planeta, Pravěká Planeta... Celkem třináct fantasmagorických epizod bylo tehdy vážně úletem.

Ani přes zdlouhavé hňácání se na netu se mi nepodařilo pojmenovat byť jediný z vesmírných korábů mezi těmi z Defiance (2013) či ze seriálové Duny z roku 2000, příště si ale vše vynahradíme zavítáním do vesmíru plného Jediů a kreslených postaviček od tvůrce Simpsonových. A dorazí i Mulder se Scullyovou! Do té doby: live long and prosper!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace