Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 5: Nejlepší nové seriály roku 2015


ikona
Sam.Vimes
top
Které nové seriálové pecky se nám nejvíce trefily do vkusu?  

Vážně je ještě potřeba někoho přesvědčovat, že zažíváme zlatý věk televize? Špičkové seriálové kousky, které šlapou na paty a leckdy i předčí filmovou produkci, se na nás hrnou ze všech stran. Dodávají je už nejen televizní stanice, ale i poskytovatelé video-on-demand služeb nebo velké internetové obchody. V čím dál tím rozmanitějším jídelníčku si může divák vybírat z kvalitních dramat, nahláškovaných komedií, zábavných oddechovek, povedených komiksovek i splněných fanouškovských snů. Které letos nově servírované chody nám zachutnaly nejvíce?

5. Narcos
"Plata... o plomo?" A teď si vyberte. Narcos byla jednou z těch novinek, na které jsme se prostě museli těšit už z čisté povinnosti vůči tvůrčímu týmu. Tak zaprvé produkoval Netflix, pod projekt se podepsal José Padilha (Tropa de Elite 1, 2) a v hlavní roli se vedle Wagnera Moury (dělal s Padilhou na Elitních jednotkách) měl objevit ještě Pedro Pascal (Hra o Trůny). Seriál navíc vznikal za velké dávky autenticity, proto ostatně rozdělení na anglicky a španělsky mluvící části, dobové záběry a reálné lokace. Zkrátka vše ve správných rukou a tak nakonec vlastně není divu, že to prostě klaplo. Kritické ohlasy jsou výborné, diváci se tváří taktéž spokojeně a už se dokonce pomalu začíná chystat druhá série. Až si tak říkám, jestli jsem jediný, kdo z toho nebyl ani zdaleka tak nadšený. I tak však Narcos budí respekt a tudíž mu letos právem patří to páté místo, fair and square. (do_Od)

4. Ash vs Evil Dead
Filmy Sama Raimiho ze série Evil Dead si získaly až kultovní status, od hororové jedničky po skoro-parodickou trojku. Po více než dvaceti letech od Armády temnot se Ash vrací v seriálové podobě a spíš než decentní oživení značky je to hlasité rozkopnutí dveří. Ash vs Evil Dead spojuje to nejlepší z čistě hororových i komediálních aspektů starých filmů a podává to v luxusním kabátku produkčních kvalit 21. století. Zároveň tyto složky vyvažuje natolik dobře, že obě spolehlivě fungují, ani jedna neubíjí tu druhou. Zpátky je Necronomicon, živí mrtví, motorová pila a hlavně nezastavitelná hláškovací mašina Bruce Campbell, jen málokdo se ve své roli dokáže vyžívat tak moc jako on. Seriálový Ash nedělá kompromisy, nesnaží se cílit na co největší diváckou základnu, ale naopak dodává poměrně specifickou podívanou pro své fanoušky. A právě pro ně je tahle krvavá, zábavná, rocková jízda vším, co kdy chtěli a nevěděli o tom. Díky, Same Raimi! (Sam.Vimes)

 2. - 3. Volejte Saulovi
Když kabelovka AMC před dvěma roky ohlásila práce na spin-offu televizního klenotu Breaking Bad, mnozí fanoušci trnuli hrůzou a obávali se laciného ždímání oceňované značky. Jenže jak se ukázalo, toho se od tvůrčí dvojice Vince Gilligan a Peter Gould opravdu obávat nemusíme. I ve svém druhém seriálovém výletu do zaprášeného Albuquerque tak ukázali, že svět Waltera Whitea si jen tak zmrvit nenechají a ukazují nám příběh dvou dosavadních vedlejších postav, Saula Goodmana a drsoně Mikea, zase v parádním scenáristickém i režijním podání. Atmosféra se od dob Heisenberga vůbec nezměnila, scenáristům se dobře daří kombinovat třeskutě vtipné a napínavé pasáže a výborný Bob Odenkirk ukazuje, že jeho vykutálený právník zdaleka není jen komickou figurkou. Samotný příběh sice pak je trochu roztříštěný, příslib do dalších řad je ovšem obrovský a fandové BB ani nemohou být spokojenější. O lepším návratu do oblíbeného prostředí se jim snad nemohlo ani zdát. (Spooner) 

2. - 3. Najděte mi hrdinu
Jednou za čas se na televizním písečku objeví projekt, který propluje vlastně tak trochu pod diváckým radarem, jeho stopa a myšlenka však ze seriálového světa jen tak nezmizí a postupem času vlastně až nepříjemně rezonuje. Špičková minisérie od HBO, Show me a Hero, mezi tyto ojedinělé a výjimečné kousky bez debat patří. Přitom si troufnu tvrdit, že ani samotná kabelová jednička netušila, jak se se svým počinem až nečekaně trefí do aktuálního společenského dění. Převyprávění reálných událostí z amerického města Yonkers, v němž se měla menšina přesídlit do spořádaných bělošských čtvrtí, je totiž až nečekaně sžíravou, nepříjemnou a realistickou sondou do dnešní společnosti, která toho řekne o současných ožehavých tématech více než kdejaký rádoby odborník v televizi. Ostatně, co jiného od tvůrce legendární kriminálky Wire, Davida Simona, a režiséra Paula Haggise, jenž se po čase zase předvedl v plné parádě, bychom taky měli čekat, že? Výsledkem je pak až nečekaně silné a autentické drama s bezchybným Oscarem Isaacem, jež by si všichni ti chytrolíni s půllitrem u piva snad měli pustit povinně. Takhle si ho doplňte aspoň vy, protože něco mi říká, že i většině z vás jeden z televizních vrcholů roku neuváženě utekl pod rukama. (Spooner) 

1. Daredevil
V televizi se úspěšně uchytil Arrow a jeho parťák Flash, rozjeli se i Agents of SHIELD… a pak Marvel spojil síly s Netflixem a ukázal všem, jak má vypadat opravdu špičková comicsovka. Vypustili totiž Daredevila, seriálovou lahůdku, která strká do kapsy i nezanedbatelnou část filmové konkurence, o televizi ani nemluvě. Během svých třinácti dílů nabídnul potemnělou, atmosférickou podívanou, jež mistrně převáděla hrdiny z kreslených sešitů na obrazovky. Žádné směšné kostýmy, žádné přepálené schopnosti, žádná pohádka pro děti. Nezachraňuje se tady svět, jen jedna zločinem prolezlá čtvrť New Yorku, přesto má divák tíživější pocit, že opravdu o něco jde, než u kdejaké filmové destrukce celých měst. Všichni od Eldena Hensona přes Aylet Zurer až po Rosario Dawson ztvárnili ve vedlejších rolích šťavnaté postavy, Charlie Cox pak nabídnul přesvědčivě drsného Daredevila a ještě lepšího Matta Murdocka s jemnou mimikou odpozorovanou od skutečných slepců. Nejzářivější hereckou hvězdou byl ovšem Vincent D’Onofrio jako Kingpin, zatím snad nejlepší padouch od televizního i filmového Marvelu. Byl hrozivý, nebezpečný, ale přesto jsme mohli nahlédnout i do jeho nitra a alespoň částečně mu porozumět. A jeho pomalý nástup (který si seriál díky netflixovskému formátu mohl dovolit) mu navíc dodal daleko větší hloubku a váhu než kdyby jej tvůrci museli ukázat už v pilotním díle. Daredevil se zkrátka povedl ve všech směrech a není divu, že se dostal i na první místo v našem redakčním hlasování. (Sam.Vimes)

A které novinky letos nejvíce zaujaly vás?

Hlasování se účastnili podle abecedy redaktoři: Davies182, do_Od, KarelR, Krasa, Sam.Vimes a Spooner.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (15)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace