Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 5: Nejlepší scény roku 2017


ikona
Sam.Vimes
2017scényseriálytop
Jaké scény z našich oblíbených seriálů nám letos nejvíce vyrazily dech? 

Je tu další část našeho výročního bilancování, minule jsme si probrali nejlepší epizody, dnes se podíváme přímo na nejlepší scény uplynulého seriálového roku. Asi není překvapením, že v redakčním hlasování vládne oblíbený fantasy hit Hra o trůny. Těch stylových, epických nebo emocionálně strhujících scén ale bylo ve všech možných seriálech strašně moc a my tady nemohli víc, než jen škrábnout povrch. Tak pak dejte v diskuzi vědět, které momenty v televizi loni nejvíce semlely vás.

5. Závěrečná přestřelka (Godless)

Podívejte, vlně kritiky vůči závěrečné přestřelce v Godless plně rozumím, logiku totiž postrádala zhruba stejně jako náhodná akční sekvence z Rychle a zběsile. Jenže ono to tak úplně nebylo o té taktice, ani nějakém chladně vykalkulovaném vyvraždění (to tomu totiž předcházelo a bylo to skvělý!). Tohle bylo o emocích, o závěrečném srovnání účtů, o tom, že se tyhle ženy musely vzchopit a dokázat světu, že to bez těch mužů skutečně zvládnou - koneckonců, jejich samotné životy na tom závisely. Jednoduchá? Ano. Účelně a přesto stále fantasticky natočená? Si sakra pište. (do_Od)

3.-4. Mučení Černovouse (Black Sails)

Pirátský prequel Ostrova pokladů Black Sails se se svými hrdiny nikdy moc nepáral. Jeden z nejhorších osudů připadl na kapitána Edwarda Teache alias Černovouse. Poté, co je jeho loď zajata vojáky, čeká na něj exemplární trest v podobě protahování pod kýlem. Jde o asi nejkrutější formu námořnického mučení, při kterém je svázaný nebožák hozen přes palubu a provazem přes kladku protažen pod lodí na druhou stranu, zatímco mu maso rozedírá korýši porostlý povrch lodních boků a dna. Pokud zraněním nepodlehne ihned (nebo se neutopí), dílo dokoná o něco později infekce. Jenže Blackbeard se i po několika průtazích drží při životě a i s obličejem na cáry má pro své mučitele pořád jen posměch. O největším drsňákovi moří je jasno. (Sam.Vimes)

3.-4. Úvodní masakr (Godless)

Brilantní pasáž, která vlastně přesně vystihuje atmosféru i styl celého Godless. To, že pilot westernové minisérie je jedna režijní paráda skvěle lákající na věci příští, jsme si shrnuli už v minulé topce. Parádní sekvence začínající Griffinovým přepadením vlaku a končící neskutečně brutálním masakrem městečka Creede je tu ovšem tou nejlahodnější třešničkou na dortu. Tuhle neskutečně drsnou, naturalistickou, atmosférickou a intenzivní desetiminutovku s parádní kamerou musí tvůrcům závidět i nejeden filmový režisér. Takhle intenzivní masakr z Divokého západu už jsme totiž dlouho neviděli ani na velkém plátně. Zkrátka nekompromisní western v té nejlepší podobě. (Spooner)

 

2. Záchrana na jezeře (Hra o trůny)

Letošní řada Hry o trůny mi jako fanouškovi plnila přání, která jsem si začal vytvářet zhruba dvacet minut od začátku sledování pilotního dílu. O to horší je fakt, že mě ve finálním součtu spíše zklamala, než potěšila. Těch negativ zkrátka převažovalo, na druhou stranu, když se řekly nejlepší scény, nebylo moc co řešit. Sekvence na jezeře s partou postradatelných obklopenou ledově ostrými chlápky byla jednoduše boží, a byť bych k ní opět měl několik poznámek, jak to mohlo být ještě lepší (protože z gauče se mi to kecá nejlíp), stále to byla jedna z nejepičtějších scén, jaké letos vznikly. A to se fakt těžko poráží. Ledaže byste měli ještě něco epičtějšího - třeba jako tu scénu o řádek níže. (do_Od)

1. Drak vs. Lannisteři (Hra o trůny)

O sedmé sérii Hry o trůny si můžete myslet co chcete. Že nám však naservírovala několik nejvelkolepějších scén nejen v historii seriálu, ale možná i v historii televize, nepopře snad nikdo. A ještě před zmiňovanou bitkou na jezeře je jasným králem masakr lannisterských vojáků dráčkem Daenerys a armádou Dothraků. Ten se svou epičností a prvotřídní režií dá bez debat rovnat jak s Tvrdodomovem, tak s Bitvou bastardů. Síla draků (tedy v tomto případě draka) se v seriálu konečně ukázala v plné sile, bezradnost lannisterských vojáků sálala z televize na míru daleko a divák z tohoto dračího inferna plného památných momentů jen slintal s davem. K tomu si přidejte po delší době správně využitého miláčka publika Bronna a parádní soundtrack Ramina Djawadiho, který zase přikládá pod kotel novými motivy a o nejlepší scéně roku nemůže být pochyb. Prostě epický zážitek hoden kina a jeden z důvodů, proč máme tento seriál tolik rádi. (Spooner)

Čestné zmínky: Výslech Eda Kempera (Mindhunter), bolero scéna (Legion), vybíjení pirátů jeden na jednoho (Black Sails), rozuzlení (Sedmilhářky), první team-up (Defenders).

Hlasování se účastnili podle abecedy redaktoři: Davies182, do_Od, Krasa, Mr.Hlad, Sam.Vimes, Spooner a TedGeorge.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (6)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace