Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Amazon a Středozem


ikona
krauset
AmazonaragornLotRonPrimePan prstenuPrsteny mocirings of powerThe Lord of the RingsTolkien
Z jakých příběhů bude čerpat seriál ze Středozemě od Amazonu? Pojďte s námi spekulovat.  

Estel, Thorongil, Elfkam, Elessar, Chodec. Všechna tato jména nosí jedna z nejzásadnějších postav Tolkienova legendária. A její všeobecná známost jistě hrála roli při rozhodování Amazonu, jaký příběh ze světa Pána prstenů adaptovat první. Podle spolehlivých informací serveru TheOneRing.net půjde o činy a putování mladého dědice gondorského trůnu, Aragorna. 

 

Už delší dobu víme, že nový Pán prstenů seriál nebude přímou adaptací Tolkienova nejslavnějšího románu, nýbrž půjde o příběhy dějově předcházející Frodovu výpravu. Je to nanejvýš logické, Amazon by těžko překonával 17oscarovou trilogii Petera Jacksona, kterou má každý živě v paměti. Taková porovnávání asi Amazon zapotřebí nemá. Stále jsou však tací, kdo dosud nezaznamenali, že Amazon má jiné plány a že „Lord of the Rings series“ neznamená novou verzi Války o Prsten. Proč tedy neustálé odkazování na Pána prstenů? 

Jde samozřejmě o marketingovou strategii, mnohem víc lidí zná název Pána prstenů než třeba slovo Středozem. Amazon přitom nelže. Za Šedými přístavy, poslední kapitolou Návratu krále, následuje sto stran Dodatků, které Tolkien do knihy vpáčil z oprávněné obavy, že jeho kniha mýtů, Silmarillion, za jeho života nevyjde. O produkci i o tom, jak by mohl vypadat seriál o Aragornovi, potažmo co z Dodatků by se dalo použít, si zaspekulujeme níže.   

 

Amazon už ohlásil chystání pěti sérií a po miliardové investici se dá předpokládat, že je bude produkovat tak dlouho, dokud budou fanoušci lační, a pak ještě chvíli. Příběhů ostatně nabízí Středozem nekonečné množství.  

Co je pro Amazon klíčové, je, že uzavřel smlouvu s New Line Cinema a může používat Jacksonem stvořenou podobu Středozemě. Největší překážkou dalších adaptací Pána prstenů musí být vizuál. Kdo by měl trpělivost navrhovat vše znovu. Zejména když se design Jacksonových filmů dá stěží překonat. Výtvarné podání trilogie je tak známé a díky spolupráci s Alanem Lee a Johnem Howem, nejlepšími tolkienovskými ilustrátory, natolik odpovídající představám čtenářů, že zkonstruovat zcela jinak vypadající svět by bylo nejen obtížné, ale i nevděčné. Fakt, že si to Amazon uvědomuje a chce využít Středozem již existující, naznačuje, že produkci bere velmi vážně.

Aragorn je volba jistoty. Jeho příběh je velmi filmový. Osudová láska. Naplnění údělu skrz námahu a odříkání. Projevy odvahy. Odolání pokušení. Co konkrétně nabízí Aragornovo mládí Amazonu po dějové stránce? Dosti mnoho, uvážíme-li, že je Aragornovi v době sestavení Společenstva Prstenu 87 roků. 

  

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace