Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Amazon a Středozem


ikona
krauset
AmazonaragornLotRonPrimePan prstenuPrsteny mocirings of powerThe Lord of the RingsTolkien
Z jakých příběhů bude čerpat seriál ze Středozemě od Amazonu? Pojďte s námi spekulovat.  

Estel, Thorongil, Elfkam, Elessar, Chodec. Všechna tato jména nosí jedna z nejzásadnějších postav Tolkienova legendária. A její všeobecná známost jistě hrála roli při rozhodování Amazonu, jaký příběh ze světa Pána prstenů adaptovat první. Podle spolehlivých informací serveru TheOneRing.net půjde o činy a putování mladého dědice gondorského trůnu, Aragorna. 

 

Dodatek, který sám Tolkien pokládal za nejdůležitější, je ten o Aragornovi a Arwen. Píše se v něm následující. Po smrti otce byl Aragorn vychováván v Roklince pod jménem Estel, Naděje. Jelikož Sauron pátral po Isildurových dědicích a toužil je vyhladit, až do dvacátého roku mu byl jeho královský původ utajen.
 
Osud tomu chtěl, že krátce po zjištění svého pravého jména a údělu uzřel Arwen Undómiel, dceru Elrondovu. Dosud ji nikdy neviděl, neboť trávila čas u své babičky Galadriel v Lórienu. Okamžitě se zamiloval, přesto z Roklinky odešel a příštích třicet let putoval Středozemí. Bojoval v Rohanu s otcem krále Théodena Thengelem, jak o tom vypráví Éowyn v rozšířené scéně Dvou věží, a v Gondoru na souši i na moři. Zde si vydobyl respekt správce Ectheliona II. a žárlivost jeho syna Denethora. Spřátelil se též s Gandalfem Šedým. 
 
Utrmácený dlouhou službou nalezl spočinutí v Lórienu – a setkal se s Arwen podruhé. A tehdy se zamilovala i ona do něj. Elrond mu však řekl, že se musí stát velkým mužem a že se jeho dcera neponíží svazkem se smrtelníkem, ledaže by šlo o krále Gondoru a obnovitele Arnoru. Z knižního i filmového Pána prstenů víme, jak to dopadlo.
 
 
 
Film přesto mnohé opomíjí. Třeba skutečnost, že to byl Aragorn, kdo pro Gandalfa vystopoval Gluma, nebo možná nejmilejší knižní vztah, a to ten mezi Aragornem a Bilbem, kteří se znají z Roklinky a ve volných chvílích spolu skládají poezii. Potenciální shledání Aragorna s Legolasem zase uvozuje poslední díl filmového Hobita. 

Amazon bude muset vyřešit spoustu drobných problémů v kánonu spojených s rozdíly mezi románem a filmy. Například zda bude zachována filmová časová osa, či ta knižní. Jackson totiž redukoval interval mezi Bilbovým narozeninovým odchodem a odhalením, že Frodo přechovává Jeden prsten, ze 17 let zhruba na rok. Tudíž v Jacksonově verzi je Aragorn už dospělý v době, kdy Bilbo podniká pouť s trpaslíky, zatímco v knize je mu teprve deset.
 
 
 
Dále třeba to, zda budou v seriálu Elrondovi synové, které film vypustil. Ve filmovém Pánu prstenů není také kvůli srozumitelnosti zmíněno severní království Arnor, které v knihách Aragorn obnovil a Kraji v něm udělil zvláštní místo. A to asi nejpodstatnější: knižní Aragorn se svého dědičného práva nevzdal, jen zvolil těžší cestu zkoušek, než bude připraven a nastane jeho hodina. Kralování se tedy nebrání, jen oddaluje převzetí moci, dokud si ho nevyslouží svými skutky a gondorský lid sám ho nezvolí. 

Lze očekávat, že ne všech pět již potvrzených sérií bude o Aragornovi. Tipnul bych si, že po prvním úspěchu bude Amazon paralelně produkovat dva děje. Jeden spíše osobní a druhý více historický s plejádou hlavních postav jako ve Hře o trůny. Je také možné, že seriál bude antologií a že se každá série zasvětí jinému příběhu. Potom by mladý Aragorn končil možná příchodem hobitů do hostince U Skákavého poníka.  
 
 
Značným plusem Aragornova příběhu je, že přes něj můžeme získat solidní představu o dějinách i geografii Středozemě. Nejen že procestoval ohromný kus Středozemě včetně Haradu na jihu, má pokrevní příbuzenství s elfy, lidmi i Númenorejci. Rozumné užití flashbacků by nám mohlo přiblížit dějiny ostrova Númenor, založení Gondoru a Arnoru, Elendila, Isildura a mnoho dalšího. Nejen rodokmen a sudba, ale i Barahirův prsten, o němž se zmiňuje v rozšířených Dvou věžích Gríma Sarumanovi, ho váže k příběhu Berena a Lúthien, nejdražší Tolkienově romanci, jejichž osud okusí Arwen. Aragorn tedy může být klíčem ke všem věkům Středozemě. Prozkoumejme, na jaké příběhy mají tvůrci práva.
 
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace