Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Co je u Amazonu nového s Pánem prstenů?


ikona
krauset
AmazonLotRonPrimePan prstenuPrsteny mocirings of powerSecond AgeThe Lord of the RingsTolkien
Kdo známý na seriálu pracuje? A kolik bude mít 1. série epizod? 
„Pán prstenů je jen jeden. A ten se o moc nedělí,“ připomíná Gandal Sarumanovi na vrcholku Orthanku. Přestože v našem světě se chystá už druhý Pán prstenů, tahle zásada porušená nebude. Jistěže, Amazon používá název Pán prstenů či zkratku LotR, protože je celosvětově rozpoznatelná a snazší, než se vyjadřovat opisem jako „Seriál ze Středozemě“. Čistě marketingová fikce to také není, protože onen Pán prstenů, to jest Sauron. A Sauron bude hrát v chystaném seriálu klíčovou úlohu, jelikož se vydáme do Druhého věku Středozemě, kdy byly s pomocí Sauronových vědomostí kovány Prsteny moci. A my už nějakou dobu známe jména lidí, kteří nás tím Druhým věkem provedou. 
 

Amazon v polovině léta vypustil video představující lidi pracující na tomhle kolosu. Jsou mezi nimi scenáristé Westworldu, Breaking Bad, Better Call Saul a Hannibala (což je obzvlášť zajímavé) a Bryan Cogman ze Hry o trůny. Také víme, že režisérem prvních dvou epizod bude J. A. Bayona, režisér filmu Jurský svět: Zánik říše a hlavně chráněnec Guillerma del Tora, který, jak asi víte, měl původně natáčet Hobita místo Petera Jacksona. Tahle záliba v temné pokroucenosti zní velmi slibně. Showrunnery jsou J. D. Payne a Patrick McKay, scenáristé filmu Godzilla vs. Kong, což ve mně ani v nejmenším nebudí obavy.

Ale dvě oznámená jména udělala tolkienovským fanouškům zřejmou radost. Do Středozemě se vrací John Howe, výtvarník, který má na svědomí některé nejpamětihodnější ilustrace z Tolkienova světa a spolu s Alanem Leem pracoval na Jacksonově trilogii. A Tom Shippey, jméno méně známé, ale takové, které slibuje puristům klidnější spaní. Shippey je totiž renomovaný odborník na Tolkienovo dílo a u seriálu funguje coby konzultant. Mohli jste se s ním setkat třeba na bonusových discích rozšířených edic Pána prstenů, kde vydatně komentuje části týkající se knih.
 
 

Nejen že je Shippey skvělým odborníkem na Tolkiena, s nímž se na katedře v Oxfordu v roce 1972 setkal, on i do jisté míry kopíroval jeho profesní dráhu: Angličan, profesor anglosaštiny, učil na Oxfordu dokonce ještě podle Tolkienova syllabu. Přepis jeho první přednášky „Tolkien jako filolog“ četl sám JRRT. 

Shippey napsal o Tolkienovi několik studií a knih, z nichž tu patrně nejznámější, J. R. R. Tolkien: Author of the Century, pokládám za nejlepší knihu o autorovi Pána prstenů, jakou jsem četl. Zaměřuje se nikoliv na život, ale na dílo. Analyzuje Tolkienův styl psaní, jeho schopnost pracovat s mnoha různě starými vrstvami anglického jazyka (skvělá je například pasáž, kdy vysvětluje, že prastarý Saruman mluví ze všech postav nejmodernějším jazykem připomínajícím jazyk politiky), jeho kompoziční originalitu (Frodo a Sam se neproplétají se zbytkem Společenstva jako ve filmu, takže čtenáři podobně jako Aragorn a Gandalf netuší, co se s nositelem Prstenu děje) a napínavé dávkování informací (například celé zaplavení Železného pasu v knize vypráví Smíšek a Pipin jakoby ve flashbacku, takže když se Théoden blíží k Sarumanově věži, netušíme, proč je všude voda a pára). Vtipný je taky jeho vhled do toho, jak Tolkien tvořil jména. Je známo, že profesor měl poťouchlý smysl pro humor, a tak spousty jmen obsahují kromě nějakého mytologického významu i slovní hříčky. Třeba jméno Bilbo Baggins odkazuje ke staroanglickému slovu pro odpolední svačinku a zároveň zloděje, příjmení Sackville-Baggins (Pytlíkové ze Sáčkova) je pak jemné lingvistické rýpnutí do Francouzů.
 
 

No a právě s Shippeym vedli rozhovor na německém webu Tolkien Gesellschaft, v němž prozradil pár novinek o seriálu.  V první řadě potvrdil nejen to, že se bude děj odehrávat ve Druhém věku, ale že by to jinak nešlo, protože práva na První věk (největší část Silmarillionu) drží stále Tolkien Estate a na Třetí věk Middle-earth Enterprises, takže žádný mladý Aragorn by asi ani nemohl přicházet v úvahu. V Amazonu mají tedy celkem značnou volnost, protože Druhý věk je ten nejméně detailně popsaný. Hlavní události musí pochopitelně proběhnout tak, jak byly napsány, ale Amazon může vymyslet spoustu vlastních „výplňových“ otázek a sám si na ně odpovídat, pakliže bude respektovat Tolkienovu chronologii. Dohlédne na to Tolkien Estate, který má u změn právo veta (či weta…?). Na relativní volnost poukazuje i první oznámené herecké obsazení. Markella Kavenagh má hrát jakousi Tyru, zcela novou postavu. 
 

Shippey dále uvedl – a to je možná největším překvapením –, že by se první (z minimálně pěti) série Pána prstenů měla skládat z úctyhodných dvaceti epizod, což je v dnešní době u takhle velkého projektu nezvyklé. Uvidíme. Každopádně mají tvůrci do roku 2021, kdy je plánovaná premiéra, co dělat. Pokud vás Tom Shippey zaujal (a jak by nemohl), můžete si pustit tuhle excelentní epizodu tolkienovského podcastu The Prancing Pony, v níž je hostem. 
 
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace