Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Amazon investuje půl miliardy do Pána prstenů


ikona
krauset
AmazonLotRonPrimePan prstenuPrsteny mocirings of powerThe Lord of the RingsTolkien
Známe rozpočet, režiséry i data dotočení! 

V Amazonu dolovali příliš chamtivě a příliš hluboko, ty víš, co probudili v temnote Khazad-dûm..."  

„Na ničem jsme nešetřili“, chlubí se v Jurském parku opakovaně John Hammond. Totéž může říkat Amazon. Ten se totiž vytasil s astronomickým rozpočtem chystaného seriálu ze světa Pána prstenů. Mělo by se jednat o 465 milionů amerických dolarů. V následujícím textu rozebereme kromě rozpočtu i produkční vývoj posledních měsíců, zřejmě kompletní soupis režisérů první řady, herecké spekulace, příběhové možnosti a lokace, které bychom mohli vidět. Na druhé stránce pak naleznete čistě mé osobní spekulace o ději a o tom, jak by mohly být události Druhého věku rozprostřeny mezi plánované série. 

 

 

Když Amazon před třemi a půl lety oznámil seriál Pán prstenů, počítal s tím, že půjde přinejmenším o pět sérií. Od začátku byl odhodlán investovat ve velkém, a to se nyní potvrzuje. První řada Pána prstenů ho vyjde na půl miliardy! Z toho platí novozélandská vláda v rámci byznysové pobídky 100 milionů (protože Amazon je skutečně firma, která to potřebuje...). Při přepočtu na epizodu, kterých bude první sezóna čítat osm, to dělá 60 milionů. Pro kontext: poslední řada Hry o trůny stála necelých 100 milionů, tedy 15 milionů epizoda, u Zaklínače vyšel díl asi na 10 milionů. Filmové Společenstvo Prstenu stálo – bez započítání inflace – 93 milionů, ale všichni víme, že pánprstenovská trilogie je co do rozpočtu a způsobu výroby v podstatě indie film. 

Je těžko představitelné, co bude obsahovat epizoda čtyřikrát nákladnější než závěrečné válečné epizody Hry o trůny, bavíme se každopádně o velkofilmových cifrách. Nicméně jak jsem psal výše, Amazon kalkuluje s pěti řadami a prvotní investice do výpravy, kulis a triků, které budou využitelné dlouhodobě, bude nejnákladnější. Navíc není jisté, zda jsou započítány i výdaje na marketing. Práce na druhé sérii by se též měla částečně překrývat s tou první, tedy není vyloučeno, že část investice putuje už do řady číslo dvě. I tak se ale bavíme o impozantních, v historii seriálů bezpříkladných číslech. Je poznat, že je Jeff Bezos velký Tolkienův fanoušek. 
 
 

My ovšem nejsme Bezos, a tak nás zajímají i jiné věci než peníze. Kupříkladu obsazení a produkční tým seriálu. Podle všeho již známe všechny tři režiséry, kteří pracují na první sérii. Spolehlivý zdroj Fellowship of Fans informoval, že do týmu režisérů přibyla první žena. Úvodní dvě epizody by měl režírovat J.A. Bayona, režisér A Monster Calls. Třetí až šestou Wayne Che Yip, který točil Preachera, Deadly Class a tři epizody Doctora Who. V televizi nejzkušenější je Charlotte Brändström, která má za sebou epizody Cizinky, Arrow, Counterpart (kde pracovala s herečkou Nazanin Boniadi, jež je i v Pánu prstenů) a zejména Zaklínače, kde režírovala 5. a 6. epizodu, konkrétně Geraltovo setkání s Yennefer a výpravu za drakem. Charlotte má na svém kontě i nominaci na Emmy za minisérii Julie de Maupin.

Fellowship of Fans také před několika týdny uvedl, že principal photography první série čili hlavní natáčení skončí v červenci, na srpen jsou pak naplánovány dotáčky. Ty budou možná potřeba i kvůli tomu, že odešel herec Tom Budge, což si vyžádá přědělávky. Pokud bych si měl vzhledem k harmonogramu tipnout, kdy dostaneme nějaký obrazový materiál: v létě uvidíme první teaser, v říjnu pak plnohodnotný trailer a v prosinci Bayonův dvojdílný pilot, jehož stopáž by se měla pohybovat okolo tří hodin.  
 
Předpokládám, že Amazon bude chtít stihnout dvacetileté výročí premiéry Společenstva Prstenu v prosinci a obecně se napojit na různé události s oním výročím napojené, jako je plánované vydání speciální 4K ultra hd edice obou Jacksonových trilogií s dosud nespatřeným bonusovým materiálem, výročí legendární projekce úryvku Společenstva Prstenu, který tehdy ohromil celý festival a zajistil filmu oscarový buzz půl roku před premiérou, a opětovné uvedení zrestaurované 4K verze v Číně, v amerických kinech a v IMAXu. Je zřejmé, že o Pánu prstenů se letos bude mluvit ve velkém. 
 
 

Bohužel si nemyslím, že uvidíme celou první sérii naráz. A tím nemyslím jen do módy se vracející vypouštění epizod po týdnu. Jakkoliv se bude Amazon snažit stihnout výročí Společenstva, hádám, že do tohoto data zvládne dokončit jen tříhodinový pilot, zbytek série bych očekával až v prvních měsících roku 2022. Naopak je možné, že si druhou řadu užijeme dříve než po roce. Ta se totiž prý produkuje částečně paralelně. 
 
Stále nevíme, kdo z obsazených herců ztvární koho. Spekulací blížící se jistotě je, že se Morfydd Clark zhostí mladé (u elfů relativní pojem) Galadriel a Robert Aramayo role Elronda. Amazon nás jinak nechává tápat. Psali jsme o zvěstech, že se k obsazení přidala Kaya Scodelario, a dost hlasitě se mluvilo i o velkých jménech, konkrétně o Russellu Croweovi. TheOneRing.net se na začátku roku nechal unést a představoval si v rolích modrých čarodějů Kena Watanabeho (Počátek) a Ghassana Massouda (Saladin v Království nebeském). 
 
 

Jak díky našemu článku interpretujícímu zveřejněnou mapu Středozemě víte už dva roky, seriál se bude odehrávat ve Druhém věku Středozemě (to znamená přibližně 6 500 – 3 000 let před událostmi Pána prstenů). Amazon to z nějakého důvodu potvrdil a vydával za novinku znovu před pár měsíci. Pokud si chcete zaspekulovat o ději, otočte list. Upozorňuji, že půjde čistě o mou fabulaci, kterou zakládám na poněkud vágní synopsi Amazonu a Tolkienových příbězích a časových osách Druhého věku. V žádném případě nejde o potvrzené, dokonce ani o pochytané informace od studia. 
 
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace