Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Amazon investuje půl miliardy do Pána prstenů


ikona
krauset
AmazonLotRonPrimePan prstenuPrsteny mocirings of powerThe Lord of the RingsTolkien
Známe rozpočet, režiséry i data dotočení! 

V Amazonu dolovali příliš chamtivě a příliš hluboko, ty víš, co probudili v temnote Khazad-dûm..."  

„Na ničem jsme nešetřili“, chlubí se v Jurském parku opakovaně John Hammond. Totéž může říkat Amazon. Ten se totiž vytasil s astronomickým rozpočtem chystaného seriálu ze světa Pána prstenů. Mělo by se jednat o 465 milionů amerických dolarů. V následujícím textu rozebereme kromě rozpočtu i produkční vývoj posledních měsíců, zřejmě kompletní soupis režisérů první řady, herecké spekulace, příběhové možnosti a lokace, které bychom mohli vidět. Na druhé stránce pak naleznete čistě mé osobní spekulace o ději a o tom, jak by mohly být události Druhého věku rozprostřeny mezi plánované série. 

 

 

Představte si, že sedíte v Síni ohně v Roklince a posloucháte jeden ze starých elfských příběhů, protkaných žalem, hrdinstvím a pomíjivostí. Vlastní dramaturgii tohoto příběhu Druhého věku vám nabízím ve zbytku textu. 

Druhý věk. Nejdelší epocha Středozemě trvající 3441 let. A zároveň doba, již celou prožila Galadriel či Elrond. Pomineme-li vymýšlení příběhů k událostem, které jsou Tolkienem jen nastíněné, největší výzvou scenáristů bude otázka, jak shluknout téměř tři a půl tisíce let do hutného souvislého vyprávění tak, aby se vzhledem k rozdílu délky života lidí a elfů nemusel měnit lidský casting každou řadu, ale zároveň se dojem z plynutí času zcela nevytratil.

 

Proč by měl Amazon usilovat o zachování dojmu dlouhého času? Jelikož budou ve Druhém věku politickými centry říše a města, s nimž jsme se nesetkali v Pánu prstenů, seriál je bude muset představit a před zánikem ukázat jejich rozkvět, což vyžaduje dlouhý úsek v čase fikce. Nelze od diváků očekávat, že emocionálně prožijí zkázu království, o němž nic nevědí. Zcela novými říšemi budou Lindon, Eregion a ostrov Númenor, z něhož pochází Aragornova pokrevní linie, a do jisté míry Moria, kterou jsme jako diváci nikdy neviděli v rozpuku moci. 

Jak tedy zhutnit děj tak, abychom tato území zažili na vrcholu, v čase růstu prosperity před válkou se Sauronem, a přitom se omezili jen na několik lidských králů? Nedávno jsem v Tolkienových textech narazil na jedno setkání postav, které je na první pohled nepodstatné, ale mohlo by se ukázat klíčovým, neboť na něm lze vybudovat dramatickou chronologii seriálu. Tou událostí je setkání númenorského mořeplavce a později krále Aldariona s Galadriel při stavbě města Tharbad na řece Šeravě při hranici Eregionu.

 

Aldarion (k přečtení doporučuji příběh Aldarion a Erendis v Nedokončených příbězích) byl númenorský princ a zakladatel mnoha osad a přístavů ve Středozemi. Právě on by mohl sloužit jako POV postava pro diváky. Coby budoucí král má jasnou vazbu na Númenor a jako objevitel a mořeplavec může zprostředkovávat divákům dosud neviděnou Středozem Druhého věku. Ono setkání s Galadriel organicky prováže příběh elfů a Númenorejců a zvýší emocionální sázky v budoucích bitvách.

Z důvodu přehlednosti bych považoval za pravděpodobné, že se v příběhu vyprávěném Amazonem setkáme jen se dvěma z celkových dvaadvaceti panovníků Númenoru. Jedním kladným a jedním záporným. Aldarion nebude pouze dobrodruhem a zakladatelem přístavů, ale díky kanonickému setkání s Galadriel se stane i spojnicí mezi Númenorejci a elfy. Velmi pochybuji, že by ho chtěl seriál nahradit po jedné sérii dalším panovníkem. Očekávám, že to bude právě on, a nikoliv Tar-Ministir, kdo povede vojsko proti Sauronovi ve válce o Eregion, při níž Sauron získá většinu Prstenů moci. Tím druhým králem bude bezpochyby Ar-Pharazôn, poslední král Númenoru, za jehož vlády se stal Sauron ze zajatce královým rádcem. 

 

Pokud bych byl dramaturgem a věděl, že mám na převyprávění Druhého věku pět sérií, rozvrhl bych události popisované Tolkienem takto (nečtěte, pokud nechcete znát obecné dějiny Druhého věku):

I. řada: představení elfských království Lindonu a Eregionu, také Morie a Númenoru; Galadriel s Celebornem zakládají hlavní město Eregionu Ost-in Edhil (s největší pravděpodobností jde o ty trosky, kolem nichž prochází Společenstvo Prstenu na cestě mezi Roklinkou a Morií); setkání Aldariona s Galadriel a provázání lidské a elfské zápletky; spolupráce eregionských elfů s trpaslíky a výroba Durinových dveří, jejichž heslo rozluští Frodo; budování Sauronovy věže Barad-dûr a opevňování Mordoru; konečně příchod Saurona ve sličné podobě Annatara, Pána darů vydávajícího se za přítele elfů, do Eregionu, aby sdílel nauku o Prstenech

II. řada: kování Prstenů moci; Galadriel odchází do Lórienu; králem Eregionu se stává Celebrimbor, tvůrce Prstenů; Sauron odhalí svou pravou tvář vykováním Jednoho prstenu, čímž vypukne válka o Eregion a Prsteny moci

III. řada: válka v Eregionu, Sauron rezděluje Prsteny lidem, Elrond zakládá Roklinku; série končí Sauronovou kapitulací před vojsky Númenoru (zde už králem Ar-Pharazôn)

IV. řada: Sauron na Númenoru; zkáza ostrova; série končí připlutím Elendila a jeho synů Isuldura a Anáriona do Středozemě

V. řada: Elendil zakládá Gondor a Arnor, celý seriál končí válkou Posledního spojenectví elfů a lidí z prologu filmového Společenstva Prstenu

 

Takové rozvržení by dávalo smysl, protože by největší konflikty Druhého věku rozvrhlo přibližně rovnoměrně mezi řady, a přece udrželo Tolkienovu chronologii, což byla podmínka Tolkien Estate. Nezbývá než doufat, že se dočkáme důstojné adaptace. Já se budu zatím střídavě hrozit, to když pomyslím na všechny zmatky a výměny v produkčním týmu, a těšit, to když pomyslím na scény kování Prstenů moci.  

A jak se na Tolkienovy příběhy v podání Amazonu těšíte vy? Klidně se v komentářích podělte o to, jak byste události Druhého věku rozvrhli. Pro snadnou orientaci jsme seriálu už nyní založili na TVZone profil, kam ukládáme odkazy na všechny podstatné články, které jsme o seriálu dosud napsali. Pokud si chcete osvěžit paměť nad staršími spekulacemi, castingovými novinkami či si přečíst můj článek o plánech Amazonu na sexualizaci Tolkienova díla, zamiřte sem

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace