Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

To nejlepší z 2. řady Banshee


ikona
Davies182
bansheecinemaxtop
Čím nás nejvíce odrovnala druhá sezóna akčního Banshee?  

Pojďme si povědět malý TZ příběh o tom, kterak epesní True Detective skoro sejmul nářezové Banshee. V týdnech největší slávy thrillerového seriálu HBO se totiž na webu neřešilo téměř nic jiného, než Rustyho a Hartovo vyšetřování – na úkor mimo jiné parádního Lucase Hooda a jeho přátel z dalšího amerického zapadákova. A my teď zpytujeme svědomí. Recenze 2. řady zázraku ze stáje Cinemaxu se od nás sice nedočkáte, vězte ale, že by naprostá většina z nás i tak šla dalece přes 7 z 10-ti. Storyline těchhle nečernobílých týpků a ženštin má stále pořádný drajv. Připomeňme si nyní v krátkém ohlédnutí pětici nejzapamatováníhodnějších (lehce spoileroidních) momentů právě z uplynulé sezóny napínavého televizního kousku. Nikoho už asi moc nepřekvapí, že jsou všechny akční...

5. Get Rebecca!

Nenechte se zmást, Banshee totiž zdaleka není jen o drsných chlapech. Své role nekompromisních mlátiček si zde umějí odehrát i původně něžná stvoření, jimž Alan Ball do úst roubuje svérázné hlášky a do rukou vkládá kvéry s ostrými náboji. A to je potom teprve mrtě zábava. Odette Annable je herečka, do níž bychom po uječeném štěku v Transformers nebo ufňukané polo-hrdince v Monstru rozhodně neřekli, že nás jednou v tichém ohromení donutí zírat na plazmu. Její mlčenlivá indiánská ségra Alexe Longshadowa ale seriálu již v první sezóně dodávala ty "správné koule", Nola prostě uhrančivé zabijácké pohledy umí. A teď má za úkol ohlídat Proctorovu chráněnku Rebeccu. Kdo však mohl tušit, že se všechno tak náramně zkomplikuje a dívku si přijede vyzvednout šerif Banshee osobně? V perfektní, rozmáchlé akční scéně sledujeme Hooda, kterak si razí cestu zdánlivě opuštěným skladištěm, aby se ke zdaleka největší městské roštěnce probojoval. Svaly se zatínají, krev teče proudem. Minimum střihů a super choreografie!

4. Ženu ani květinou...

… neuhodíš. Určitě to znáte a běda tomu z vás pánů, kteří tohle psané pravidlo nedodržují. Proč? Kolem by se mohl snadno potulovat obrovitý naštvaný černoch, co záhy s boxerem v jedné a pálkou ve druhé ruce srovná agresory do latě. O nadupané vězeňské bitce ještě bude řeč, tento odstavec patří jiné těžkotonážní scénce. Konkrétně tedy slaboduchému kopanci do břicha a fackované, která mu předcházela... Když chcete zatočit s někým, jako je blonďatý démon Kai, potřebujete k tomu sakra hodně důkazů, co by svědčily proti bývalému pánbíčkáři. Hood a jeho policejní sebranka dostali tip na jedno vrakoviště, kde by se jim z místních mechaniků mohlo podařit vypáčit něco, co by se teoreticky dalo později u soudu použít. Jenomže tihle zaměstnanci skládky aut nemají moc vlasů a těla jim navíc zdobí vytetované hákové kříže. Tudíž bude legrace. Tři na tři, pěsti létají vzduchem. Odveta za rozbití několika skinheadských ciferníků? Zmlácení těhotné ženy policisty Emmetta. Uf. Tenhle šokující, brutální potrat z hlavy nedostanu pěkně dlouho.

3. Indiáni na baseballu

Kaie Proctora zde jednoduše musíme mít. Ulrich Thomsen si opět kradl v mnoha a mnoha scénách celý seriál pouze pro sebe, ďábelský a notně protřelý charakter inteligentního mafiána již v Banshee zamával s nejedním lidským osudem. A nejlépe mu to jde se zbraní v ruce, jak jinak. Banshee nám tento rok nabídlo jednu ryze kriminální epizodu, kdy jsme byli svědky vraždy indiánské dívky, zaláskované do mladého amiše – to vše pochopitelně následováno adekvátním policejním vyšetřováním. Tedy dokud se do celého případu nevložila poškozená strana v podobě původních obyvatel USA... Jakmile si totiž banda rozhněvaných vinnetouů vyjede v několika pickupech na nevinný výlet k ortodoxním, nábožensky založeným sousedům, pište si, že půjde do tuhého. Ještě, že je zrovinka na návštěvě u máti a tatíka i ten Kai! Lze se jen domnívat, co všechno by se na téhle emocemi a bolestí přecpané louce semlelo, kdyby neměl Proctor za zády obrýleného Burtona. Nějak ale tuším, že onou baseballovou pálkou by se po troufalých indiánech oháněl tak jako tak, případné absenci jeho osobního strážce navzdory. Je to machr.

2. Malá krevní msta

Emmett Yawners vs. neonacisté, vážení. Spousta fanoušků Ballova televizního veledíla si stačila gigantického afroameričana s úsměvem dobromyslného strýčka oblíbit v podstatě již od jeho úvodní minuty před kamerou. Nefalšovaný sympaťák se pozná na první pohled! Dobrák od kosti nikdy nezaváhal, měl-li být šerifu Hoodovi ku pomoci s jakýmkoliv případem. Ti dva spolu mnohokrát skočili bok po boku do příslovečné jámy lvové, a vždycky se z krvavých potíží dokázali vyškrábat možná se šrámy na duši i těle, jinak ale víceméně v jednom kuse. Po celkem dvaceti odvysílaných částech seriálu je teď již sice naneštěstí jasné, jaké měl Alan s hromotluckou postavou plány. Ještě před neslavnou zastávkou v bufetu u silnice si pak ale Emmett náležitě podal hajzlíky, kteří si zbaběle vyšlápli na jeho femme fatale a zazdili jeho otcovské sny. Tahle odveta si vyloženě říká o nakládačku ve stylu muž proti muži, tak nechť vyhraje ten silnější. A zběsilejší. Myslíte si, milí gangsteři, že jste ve vazbě za mřížemi v bezpečí, a jen vyčkáte soudního přelíčení? Myslete znovu. Ke Goslingovu rozdupání hlavy ve výtahu to má sice daleko, i přesto se vám ale po téhle pětiminutové rudé šlamastyce nebude spát zrovna nejrůžověji.

1. S čepelí proti kulkám?

Flashbacky jsou fajn. Povede-li se tvůrcům libovolného nadprůměrného seriálu umně skloubit dějovou linii z minulosti s tou ze současnosti, sedáme si většinou z takových scén jako diváci na zadek. K Banshee přitom slovo flashback zrovna moc nepasuje, s tímto stylem vyprávění jsme se tu vlastně setkali jen zřídkakdy. Ne tak ovšem ve finále druhé sezóny. Zkušený televizní veterán Greg Yaitanes se v něm s omračujícím scénářem popasoval s vervou, hodnou těch nejzářivějších režisérů TV pecek. Prolínání "historického" děje slavné krádeže diamantů (která vlastně celičkou show odstartovala) a konečného zúčtování s ukrajincem Rabbitem má grády, a kdo se během šílené přestřelky a hlavně dojemného "good bye" dialogu mezi Lucasem a Carrie nerozklepe napětím, pravděpodobně už dávno nežije. V jednom z dosud nejemocionálnějších seriálových záběrů tohoto roku se potom Hood vrhá jen se směšným pidinožíkem vstříc kulometné salvě Rabbitových žoldáků, aby se láskyplně obětoval pro život své milé... která s ním nikdy nemůže být. Je nepodstatné, jak to nakonec celé dopadlo. Důležité je, že to plato papírovejch kapesníků u toho (alespoň za mě) padlo.

Ano, dá se říci, že sestavování podobných TOP 5 bývá čistě srdcovou záležitostí. Do žebříčku se tak vehementně snažila protlačit také třeba "refnovská epizoda" o budoucnosti Lucase a Carrie, Jobova soukromá akcička v kostele, první milostná scéna kočky Siobhan nebo epická mlátička s indiánským buldozerem. Banshee je holt testosteronem nabité až po okraj – takže co se naopak nejvíce líbilo vám?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace