Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

O králi seriálových slasherů


ikona
Davies182
screamtop
Našli jsme pro vás pět důvodů, proč je televizní Scream z dílny stanice MTV zatraceně fajn seriálem!  

Když se před několika měsíci objevila zpráva o tom, že se chce převážně hudební stanice MTV prosadit i na poli hrané televizní tvorby, spadly všem fanouškům kvalitní seriálové zábavy brady. Jak se vůbec někdo mohl opovážit sáhnout na krále filmových slasherů, Vřískot, a udělat z něj do nekonečna natahovanou show? "Co je to za drzost? A proč si projekt nevezme na starosti kdokoliv zkušenější?" říkali si mnozí ruku v ruce s nevěřícným klepáním na čelo. Jenomže chyba lávky. Zázraky se v dnešní době ještě pořád dějí, čímž vás nyní vítáme u louskání překvapivého článku o tom, proč je Scream (u nás zatím po šesti epizodách) tak strašně super. Jakých pět věcí dělá z televizního Vřískotu krvavé guilty pleasure léta? Vraždění teenagerů nikdy nebylo více sexy! 

 

5. Bojíte se tmy?

Nuda neexistuje. Hned první epizoda se vytasí s několika uvědomělými, sympatickými sebeshazujícími fórky, které vás stoprocentně připoutají k obrazovce. Jedna z hlavních postav (mluvíme o hororu, tudíž je jich tu zhruba dvacet, všechny se ale perfektně doplňují) totiž během filmové debaty pronese něco jako: "Slasher jako seriál? To přeci absolutně nemůže fungovat!" A vono kulový: může to fungovat báječně. Šlape zde nejen pečlivě dávkované napětí, super lekačky a strašidelná atmosféra, ale i důležitý strach o bezmála všechny vykreslené puberťáky. Až pak tito začnou jeden po druhém efektivně umírat, a vaše sázky na padoucha za maskou vezmou s každou další mrtvolou čím dál tím častěji za své, uvědomíte si, že vás Scream dokonale zaháčkoval - rybářským hákem za patu.

 

4. Pop-kultura žije! Hlavně na střední.

Tvůrci Vřískotu nám rozumí. Mají totiž všichni zodpovědně nakoukáno, a tím teď zdaleka nemyslím jen čtyři původní celovečerní ječáky. Ne, viděli toho (s Cravenem jako producentem v čele) mnohem více. Scénář se se svými líbivými dialogy často fikaně povozí na účet jiných filmů a seriálů, o kterých se momentálně mezi teenagery nejvíce mluví. Ústřední charaktery si mezi sebou povídají o přestávkách, ve svém volném čase, a v neposlední řadě také během úsměvných detektivních chvilek, kdy se na vlastní pěst snaží najít tajemného vraha. A nepovídají si při tom o ničem jiném než o Hře o trůny, Hannibalovi, Dexterovi a dalších milnících televizní zábavy. Zaručuji vám, že ve scénách, kdy se zrovna bude na obrazovce řešit, co by udělal Will Graham anebo proč se Daenerys a její draci pořád flákají za mořem a nezaútočí na Královo přístaviště, vás bude sakra příjemně mrazit. A nejlepší jsou stejně kulturně naučné debaty s učitelem anglického jazyka!

 

3. Zamávejte hloupým postavám

Přiznejme si, že čím je člověk starší, tím je sledování hororového žánru až na výjimky útrpnější. Proč? Už nás nebaví věčně tupé nepřemýšlející postavy! Nechceme se dívat na kruciální scénu, v níž se horda pitomců "chytře" rozdělí na dvě skupiny a začne postupně umírat. A nezajímají nás ani přehnaně vážné či hloupé dialogy v situacích, kdy jde vystresovaným gerojům o kejhák! Haló, slyšíte nás někdo?! Seriálový Vřískot ano. Připravte se na překvapivou nálož vypointovaných scének na pomezí dramatu a komediální parodie, kde je všechno na svém správném místě. Leknete se, až bude Wes chtít, abyste se lekli. Budete se bát, až vám to scénář přikáže. A konečně, konečně si po celou dobu stopáže nebudete naříkat, že se zdejší bezcharakterní sebranka chová jako stádo lobotomizovaných utečenců z léčebny Bohnice. Postavy mají mozek a občas ho i použijí, díky za to!

 

2. Mládí vpřed a modelky zvlášť

Už během šíleně sexy pilotu sem omládnul o dobrejch deset let. Před chvílí sem dočučel šestou epku a cejtim se zhruba tak, jako bych si měl jít dělat úkoly z matiky. Až se bude na konci roku chválit celkovej letošní televizní cast, obsadí Scream vrchní příčky sáhodlouhýho žebříčku. Modelka sem, modelka tam, kluci vypadaj jak nepřiznaný bráchové Roberta Pattinsona, a dospěláci se před lety bezmála všichni vystřídali na obálkách Playboye a Men's Health. Na natáčení se tu holt před měsíci sešel hrozně báječnej tým plnej herců-sympaťáků, se kterejma byste z fleku zašli na pivo. Nebo spíš na deset, kupu panáků a afterparty v nočním klubu k tomu. Diváckejm sympatiím pak směle nahrává skutečnost, že se jedná převážně o neznámý hollywoodský ksichtíky, u kterejch nevíte, co vlastně můžete čekat. A přesně v týhle chvíli si vás báječní Emma, Audrey, Noah, Kieran, Will, Brooke a další táákhle snadno omotaj kolem prstu. Ale v dalším vodstavci už se budu zase vyjadřovat normálnějc fakt! 

 

1. Závan starých dobrých časů

To nejlepší na konec. Čím totiž epizodní Scream vyráží dech, a proč tak často nutí k potutelnému úsměvu, je zejména díky jeho vymazlené podobě s dobře známými filmovými předobrazy, nebo chcete-li původními originály. V podstatě se jedná o nepřiznané a dobře narafičené pokračování kultovní hollywoodské série, která vám v letním kině chyběla tak moc, že ani nevíte jak. Osobně jsem kdysi nejčastěji zhlédnul druhý díl v nekonečných reprízách na HBO, a tudíž jej subjektivně považuji za nejlepší Wesův krvavý žářez: škola, fajn parta lidí, nabušený soundtrack a jeden maskovaný zabiják. Tohle všechno je se seriálovým Vřískotem od MTV zpátky. Člověka zamrazí až do morku kostí, když si uvědomí a hlavně připomene, jakou měly tehdejší blockbusterové slashery návykovou atmosféru. Zápletka je stylově rozjetá, vaši oblíbenci umírají jako na běžícím pásu, a ani policie si s mordýřem stále neví rady. Schválené druhé sezóny se nebojíme, tvůrci se v ději pořád zdaleka neplácají. Ať krev stříká!

 

Do finále desetidílné sezóny zbývají pouhé tři epizody, což je také důvod, proč není článek ve stylu klasického koukat / nekoukat. Berte tudíž předešlou TOP 5 jako jednoznačné a hlasité doporučení, že by vám tenhle seriálový napínák rozhodně neměl utéct, a bruste si zuby na nadšenou recenzi, která se na TVZone objeví začátkem září. Strašidelné masky jsou už zase v kurzu a vsaďte se, že tuhle konkrétní budete na letošní Halloween vídat na každém rohu častěji, než je zdráv-. Moment, zvoní mi telefon...

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (4)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace