Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 5: Nejlepší epizody roku 2017


ikona
Spooner
2016epizodyseriálytop
Ze kterých letošních epizod jsme se posadili na zadek? 

Série našeho výročního shrnutí pokračuje a po nejlepších nových seriálech přišla celkem logicky řada na nejlepší epizody. Někdy nás totiž neodrovná pouze seriál jako celek, ale mnohdy nám ještě více vyrazí dech právě jednotlivé díly, jež si chceme poté kvůli výtečné režii, gradaci dějových linek či kvůli neuvěřitelně epickým scénám pouštět zas a znova. I tento rok se pak urodilo několik kousků, jež do této kategorie bez debat patří. A vybrat ty nejlepší z nejlepších byl docela oříšek.

 

5. An Incident at Creede (Godless 1x01)

"Pomalý nájezd kamery, prach a ticho. Teda až na ten zpěv. Počkat, zpěv? Co se to sakra děje?" Tak zhruba tohle se mi honilo hlavou během úvodních záběrů pilotní epizody Godless. Jo, po pár vteřinách jsem to přetočil zpátky na začátek, šel si uvařit kafe a začal ještě jednou, tentokrát už o něco soustředenější, jelikož jsem měl pocit, že tady se na mě řítí velká pecka. A taky že jo! První epizoda tohohle westernu nabídla přesně to, co jsem čekal. Osudovou zápletku, zajímavé postavy a drsné prostředí, ve kterém člověk potřebuje sakra ostré lokty, aby přežil. Přidejte fantastickou kameru a závislost na projevu Jeffa Danielse a bylo vymalováno. Zbytek jsem díky tomu slupnul jako malinu. (do_Od)

4. Homecoming (Godless 1x07)

Westernové finále. To je ta část, od níž fanoušci Divokého západu očekávají zejména dvě věci, pořádné vyústění dějových linek, a hlavně krvavou a drsnou přestřelku. A tyto podmínky splnilo finále Godless do puntíku. Většina linek i postav se dočkala uspokojivých, v jistých případech až nekompromisních, konců a z oné závěrečné přestřelky slintal téměř každý fanoušek blahem. Ano, i mně zde vadilo, že se Griffinova banda najednou chovala jako banda neorganizovaných pitomců, která se zapomněla krýt. Po filmařské stránce jde ovšem o hotovou slast pro oči, která nakopává zadek i filmové konkurenci. Prostě finále a western, jak má být. (Spooner)

 

3. The Most Powerful Man in the World (and His Identical Twin Brother) (Pozůstalí 3x07)

Hned od začátku třetí série Pozůstalých jsme si my diváci i Kevin kladli důležitou otázku – vrátí se Kevin do druhého světa? Je vůbec možné se na ten trip do zásvětí vydat podruhé? A má vůbec cenu zkoušet brilantní epizodu International Assassin z druhé řady opakovat? Naštěstí pro nás odpověď na všechny předešlé otázky zní: „Ano“. Nejde jen o nastavovanou kaši nebo prostou recyklaci již viděného. Místo toho tvůrci koncept rozšiřují a těží jej zase z jiných stran. Po zajímavých režijních nápadech, pár vtípcích a několika nečekaných hostech pak přichází strhující finále. Když si Kevin uvědomí, co doopravdy chce, musí si pro lásku doslova vyrvat srdce z hrudi a nádavkem spálit svět. Za tónů hudby od Maxe Richtera. Nádhera. (Sam.Vimes)

2. The Dragon and the Wolf (Hra o trůny 7x07)

Sedmá série Hry o trůny sklidila od diváků o něco rozporuplnější reakce, než jsme u tohoto megahitu zvyklí. Epických scén v ní sice bylo požehnaně, mnozí jí ovšem vyčítali velkou zkratkovitost, uspěchanost, neustálé teleportace a menší důraz na dialogy i postavy. To možná bylo u některých epizod pravdivé, o samotném finále to však naštěstí neplatí. Sedmá epizoda totiž musela udělat největší radost právě fanouškům knižní předlohy a v tom nejlepším provedení ukázala to, co jsme měli na GoT vždy nejvíce rádi. Lahodné dialogy, vyhrocené scény mezi jednotlivými postavami (velké shromáždění, Tyrion vs. Cersei, Cersei vs. Jamie), několik skvělých momentů… a samozřejmě ten epický závěr, jenž dal jasně najevo, že poslední série bude nejspíš tou největší událostí, jakou kdy televize poznala. Někteří by mohli namítnout, že finále šesté řady bylo mnohem nabušenější a zde se vlastně odehrálo vše podle očekávání. O to ale tentokrát tak úplně nešlo a sedmý díl byl zejména nutným přemostěním a přípravou na závěrečnou fázi seriálu. A po této stránce fungovala tato epizoda opravdu na jedničku. (Spooner)

 

1. Beyond the Wall (Hra o trůny 7x06)

Tahle volba asi bude trochu kontroverzní. Zmíněná epizoda měla stejně jako celá sedmá řada své mouchy, ať už šlo o scenáristické berličky nebo až příliš zrychlený vývoj událostí. Jenže šílená výprava Jona Sněha a jeho sebevražedného oddílu na sever od Zdi nás sebrala jinde. Nabídla zábavné dialogy mezi postavami z nesourodé družiny i pocit skutečného nebezpečí, když scenáristé mohli snad kromě Jona odrovnat kohokoliv. Především ale naservírovala epický fantasy spektákl, v jaký jsme doufali už od první řady (ale neodvažovali se tomu moc věřit) a jakého se nám nedostává nejen v jiných seriálech, ale ani na plátnech kin. (Sam.Vimes)

Čestné zmínky: Rick a Morty 3x03 - Pickle Rick, Pozůstalí 3x04 - G'Day Melbourne, Hra o trůny 7x04 - The Spoils of War, Sedmilhářky 1x07, Legion 1x01

Hlasování se účastnili podle abecedy redaktoři: do_Od, Krasa, Mr.Hlad, Sam.Vimes, Spooner a TedGeorge.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (10)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace