Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Seriál Génius z pohledu fyziky


ikona
Redakce
genius
Doháníme další z řady loňských restů. Ovšem z trošku jiného úhlu, než byste čekali. 

Ambiciózní sérii Génius od netradiční produkce v podání National Geographic jsme u nás v redakci malinko zameškali. Je to vlastně už tři čtvrtě roku, co se tato antologie, jenž v první sérii vypráví o Albertu Einsteinovi, objevila v bedně. A je to vlastně trochu škoda. Hlavní roli geniálního vědce si totiž zahrál Geoffrey Rush, natáčelo se v Praze a za kameru pilotní epizody se posadil producent seriálu Ron Howard. 

Jenže na dohánění restů u kvalitních kousků není nikdy pozdě, a když nám proto náš věrný čtenář BlackAdder nabídl v případě Génia pomocnou ruku, dlouho jsme opravdu neváhali. Jeho text pak není jen klasickou recenzí a doporučením, proč byste tuto dobovou pecku měli dohnat, ale zejména prací nadšeného fanouška fyziky, jenž ke svým dojmům přináší i řadu historických, a hlavně těch fyzikálních, faktů, jež k tomuto kousku patří a skvěle ho dokreslují. Takže pokud se jednou chcete u čtení o seriálu i něco přiučit, rozhodně neváhejte a čtěte dál.

 

Série ukazuje další slavné vědce té doby, jež jsou zároveň nositelé Nobelových cen. Kromě již zmiňované Marie Sklodowské a Pierra Curiie, kteří objevují “rádio v úplně kovovém stavu” (Jiřina Bohdalová, Světáci), dále uvidíte Wilhelma Rontgena objevujícího paprsky X či Fritze Habera, jenž získal Nobelovu cenu za chemii, bohužel se ovšem také podílel na vývoji a nasazení bojových plynů za první světové války. A dojde i na Philippa Lenarda, který je zde ztvárněn jako Einsteinův úhlavní nepřítel, z něhož jde opravdu strach. Hlavně když předstoupí před Pruskou akademii věd, vyhlásí boj za čistotu německé vědy a posluchárna je plná studentů v uniformách. 

 

Seriál v této scéně skvěle vystihl jeden výrok našeho prezidenta Masaryka: “Německá věda, to je pravda, je účinná, ale není svobodná. Je částí oficiálního systému. Německé univerzity jsou duchovními kasárnami.” Dále uvidíte Wernera Heisenberga (objevitele slavného Heisenbergova principu neurčitosti, platícího v mikrosvětě), jenž se za druhé světové války snaží nastartovat nukleární reakci a vytvořit tak jadernou bombu. V seriálu je zobrazen jako hlava tohoto výzkumu a jako lidumil, co tento výzkum sabotoval. Ve skutečnosti byl jen hlavou jedné sekce a velmi usiloval o úspěšný výsledek. 

Génius se hlavně snaží vysvětlit a ukázat Einsteinovy nápady. A bohužel ne vždycky se mu to daří. Podle mě by to chtělo ještě větší názornost a zjednodušení, protože divák nezajímající se o fyziku, se může lehce ztratit. Například zakřivení prostoru je tam ukázáno jedním diagramem vnoření (tvz. embedding diagram) a nejde o znázornění úplně šťastně. Nebo jeho myšlenkový experiment s jedoucím vlakem a dvěma blesky, které udeří naráz, není natočen moc přehledně.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace