Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 7: Nejlepší nové seriály první poloviny roku


ikona
Spooner
černobylgood omensmostnovinkyseriálysex educationtopwarrior
Jaké seriálové novinky u nás zatím letos nejvíc zabodovaly? 

Polovina roku je za námi, nových seriálů už v televizi a na streamovacích službách proběhla celá řada, a tak je nejvyšší čas na malou půlroční rekapitulaci. Ano, nadešel ten tradiční čas si shrnout, jaké letošní novinky nás zatím nejvíce potěšily a čemu byste měli věnovat pozornost. A že je letos zatraceně z čeho vybírat. Tento rok mi totiž prozatím v oblasti seriálových novinek přijde jako jeden z nejsilnějších za poslední roky. Zatímco loni jsme z nových projektů moc seriálových událostí a megahitů nedostali, letos už to můžeme říct hned o několika kouscích. 

Kromě hitů, o nichž se psalo snad všude, vám ale možná rozšíříme obzory i o projekty, o kterých se zase tolik nemluvilo. I přesto si však zaslouží vaši pozornost. Tak se podívejme, kdo zatím letos nejvíc zabodoval. Jen pro upřesnění dodávám, že žebříček se týká pouze již uzavřených sérií, u kterých známe celkový výsledek. Aktuálně rozjeté věci v čele s čím dál lepší Euforií či minisérií The Loudest Voice s Russellem Crowem tu proto nečekejte.

 

7. Warrior

Chlapáckých seriálů je v posledních letech jako šafránu a asi není žádným překvapením, že nám musel takový kousek naservírovat tvůrce akčního Banshee. Jeho novinka Warrior o válce čínských gangů ovšem není jen akčním nářezem plným bitek ve stylu asijských mlátiček, ale také drsným pohledem do San Francisca 18. století s potřebnými pletichami, politikařením i trably tamních policistů. Dohromady to pak celé po rozpačitém startu skvěle funguje a tvoří napínavou a špinavou podívanou. Cinemax nám tak naservíroval drsný výlet do historie, u něhož jsou parádně natočené bitky a choreografie „jen“ příjemnou třešničkou na krvavém dortu.

 

6. Sex Education

A po dosud nejvíc chlapácké novince roku tu máme pro změnu nejlepší feel-good zářez. Sex Education se může na první pohled zdát jako klasické teen středoškolské drama. Jenže tvůrci tu se všemi klišé a žánrovými prvky pracují tak hravě a sympaticky, že si tyto sexuologické tipy pro středoškoláky hodně rychle zamilujete, a to zejména díky neskutečně sympatickým postavám. Máme tu nesmělého Otise, cute dvojnici Margot Robbie Meave a samozřejmě také jako vždy skvělou Gillian Anderson. Jo, tahle parta vám hodně rychle přiroste k srdci a vy budete chtít hned po skončení série další nášup.

 

5. Love, Death & Robots

Každý známe hlášku „tisíc lidí, tisíc chutí“. A jestli má některý projekt šanci většinu těchto chutí uspokojit, je to právě Love, Death & Robots od Tima Millera a Davida Finchera. Série krátkometrážních animovaných příběhů si totiž skvěle hraje se všemi žánry i animovanými styly a každý si zde zkrátka najde to svoje. Máte chuť na vizuálně vypiplané vesmírné sci-fi, poutavé příběhy s netradiční animací a nečekanou pointou, nebo prostě jen válečnou řež? Zde najde všechno a navrch v tom nejlepším vizuálním balení, z něhož se vám bude místy tajit dech. Ano, jisté části jsou vyloženě slabé. Díky své pestrosti a vysoké kvalitě nadprůměrných kousků se však rozhodně vyplatí tyto povídky vyzkoušet. Love, Death & Robots je prostě taková seriálová bonboniéra, v níž si každý najde svou oblíbenou příchuť.

 

4. Kingdom

A nyní nastal čas na mé seriálové pokání. Jihokorejský kousek Kingdeom od Netflixu jsem totiž viděl už zpočátku roku, ani za tak dlouhou dobu jsem však nenašel čas napsat totálně adorující recenzi. Za což si u projektu, o němž mnozí z vás možná ani neslyšeli, zasloužím tak trochu facku. Novinka totiž ukazuje, jak by to vypadalo ve středověké Koreji za vlády dynastie Čoson, kdyby se zde začala šířit nebezpečná epidemie nemrtvých zombíků. První epizoda, v níž má divák často problém orientovat se v postavách, sice působí malinko rozpačitě. Pak se ovšem před diváky rozjede neskutečně intenzivní jízda, jež vypadá jak mix mnohem akčnějších Živých mrtvých a Hry o trůny, jen ve středověkých asijských kulisách. 

Kromě boje o přežití tu totiž máme taky solidní dávku politických pletich a boj o moc, jenž je tu stejně tak důležitý, jako zombie masakr. Akční pasáže jsou neskutečně intenzivní a brutální, tempo smrtící, evidentně drahá výprava vás několikrát i díky kameře nádherně překvapí a divák si opravdu nemá v některých epizodách kde vydechnout. Závěrečný cliffhanger je pak natolik napínavý, že budete autory vlastně proklínat za to, že má první série pouze šest epizod. Sakra, vážně už musím tu recenzi napsat.

 

3. Most!

Ani si nepamatuji, jestli se v některém z našich redakčních žebříčků vůbec někdy objevil i český zástupce. Největší fenomén počátku roku Most! si ovšem toto prvenství bezpochyby zaslouží. Seriál dvojice Prušinovský/Kolečko dokázal, že i u nás se dá stále napsat neskutečně vtipný a zároveň provokativní kousek, jenž si bere na paškál citlivé problémy i typické čecháčkovství. A stejně se u něj všichni smáli všichni. Dokonce i ti, z nichž si tvůrci dělají srandu. Tady se zkrátka balancování na hraně lidového a chytrého humoru stoprocentně vyplatilo a není náhodou, že mnohé hlášky Dáši, Franty a spol. už stačily zlidovět. Ale co bych se vám tady vykecával, stejně už tento nečekaný hit 99 % procent z vás vidělo.

2. Good Omens

Letos konečně dorazila na obrazovky i dlouho očekáváná adaptace kultovní knihy Dobrá znamení vzešlé ze spolupráce dvou legend fantasy žánru – Terryho Pratchetta a Neila Gaimana. Svět se zdánlivě neodvratně řítí ke svému konci a uprostřed toho všeho je chyceno jedno nepravděpodobné přátelství anděla a démona, kteří na Zemi až příliš zpohodlněli a apokalypsa se jim jaksi nehodí do krámu. Na adaptaci z koprodukce Amazonu a BBC dohlédnul samotný Neil Gaiman, a to nikoliv jako pouhý producent, ale přímo z pozice showrunnera. Dobrá znamení díky tomu velice věrně vystihují ducha předlohy, ale zároveň nešustí papírem a jsou bez problému přístupná i novým divákům. Vyloženě lahůdkové herecké projevy Michaela Sheena a Davida Tennanta pak doplňuje i výborný soundtrack a velice slušné triky. A už jen kvůli faktu, že náboženští fanatici houfně podepisovali petici za to, aby Netflix (sic) seriál zrušil, byste měli Dobrá znamení zkusit. (Sam.Vimes)

 

1. Černobyl

Ano, na prvním místě se opravdu žádné překvapení nekoná. Černobyl se totiž stal po právu jednou z televizních událostí roku, o níž mluvil v podstatě každý a koukali na ni často i lidé, jimž současné seriály zase tolik neříkají. A u málokterého projektu je tento úspěch zaslouženější a důležitější. Černobyl je totiž nejen silným a realistickým zpracováním jaderné katastrofy, ale také mrazivou ukázkou tehdejší komunistické mašinérie. A vy nebudete vědět, z čeho vám má být zle víc. Minisérie je opravdu nepříjemnou podívanou, jež vám nedá ani na minutu vydechnout a vy budete mít po skončení mnoha epizod chuť dát si panáka na uklidnění. Řemeslně dokonale vypiplané dílo a jedna z nejsilnějších minisérií (v podstatě hned po Bratrstvu neohrožených), kterou nám HBO kdy naservírovala.

 

Letos se však zajímavých titulů urodilo mnohem více. Fanoušky nekorektního drsného humoru by mohlo potěšit komediální Bonding, příznivce konverzaček zase sympatická Zpráva o konci manželství. Dostali jsme také osobitou comicsovku The Umbrella Academy a v minisériích kromě Černobylu zabodovalo také When They See Us či Clooneyho Hlava 22.

A jaká novinka letos zatím nejvíce odrovnala vás?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace